Ridsportsbloggen

Eva Eternell – med en passion för hästar och ridsport

Arkiv för March 2010

- Sida 1 av 5

Wiveka Lundh ny sportchef på Svenska Ridsportförbundet

av Eva Eternell
VivecaLundh.jpg

Som sportchef kommer Wiveka Lundh att ha det övergripande ansvaret för sportfrågorna inom förbundet både internationellt och nationellt i de grenar som ingår i förbundets verksamhet – hoppning, dressyr, fälttävlan, körning, distansritt, voltige och working equitation.

– Det är ett stort och utmanande uppdrag som jag verkligen ser fram emot, säger Wiveka Lundh.

Wiveka Lundh lämnar en tjänst på FEI, det internationella ridsportförbundet med säte Lausanne, Schweiz, för att börja på Svenska Ridsportförbundets kansli på Strömsholm.

Det var för tio år sedan Wiveka Lundh kom till FEI och en skräddarsydd tjänst på internationella förbundets nybildade Commercial Department. Tjänsten som Commercial Manager har inneburit ansvar för FEIs huvudsponsor Rolex, verkställande och uppföljning av Rolex FEI World Cup™, FEI TV med produktion och distribution, kommersiella frågor vad gäller FEIs Europeiska mästerskap m.m. Wiveka Lundh är ledamot i Göteborg Horse Shows organisationskommitté och verkställande utskott sedan många år.

– Det har varit en fantastisk tid på FEI och jag lärt känna många människor i sporten världen över och har fått mycket erfarenheter och kunskap som jag tar med mig hem till mitt nya arbete, säger Wiveka Lundh.

Wiveka Lundh är inget nytt ansikte på Svenska Ridsportförbundet. Hon började på kansliet 1987 och stannade till 1999 då hon gick vidare till FEI. Wiveka Lundh var med i planeringen och genomförandet av WEG 1990, det första samlade Ryttar-VM, som assistent till sportchefen på kansliet.
Wiveka Lundh arbetade främst med marknads- och sponsorfrågor under sin tid på Svenska Ridsportförbundet, och var under en period ledare för ungdomslandslaget i dressyr.

– Det finns mycket som är bra i svensk ridsport och där vi är föredömen i världen. Det finns också mycket som behöver utvecklas och förändras för att vi ska behålla vår position i internationell ridsport, menar Wiveka.

– Med den internationella erfarenhet Wiveka fått under de senaste åren och den erfarenhet hon har av den nationella ridsporten sedan tidigare är hon ett mycket bra val som sportchef, säger Michael Petersson, ordförande i Svenska Ridsportförbundets Tävlingssektion.

– Vi fortsätter bygget av det team som vi behöver för att kansliets arbete ska bli effektivt och så bra som möjligt, och Wiveka Lundh ser jag som en vikig del i detta och det är väldigt roligt att hälsa henne välkommen till kansliet på Strömsholm, säger Carina Sjöberg, generalsekreterare på Svenska Ridsportförbundet.

Wiveka Lundh tillträder sin tjänst som sportchef den 14 juni.

(Info från SvRF)

Klart med gemensamt western-SM

av Eva Eternell

ajosefssondiamond.jpg
Anders Josefsson – Diamond

Medlemmarna i WesternSverige beslutade den 27 mars att ställa sig bakom ett första gemensamt Western-SM. Det kommer att arrangeras i Bökeberg, Svedala, under vecka 28, 12-18 juli.

Detta sammanfaller med ”SM-veckan” där 11 andra idrottsorganisationer håller sina SM-finaler i Malmö. Mer detaljerad information om Western SM kommer under april månad.

Organisationen hade sitt vårmöte lördagen den 27 mars i Jönköping. I stort sett hade alla föreningar representanter på  plats och på agendan fanns bl.a. det principiellt viktiga beslutet om man skulle gå vidare med planen på ett gemensamt Western SM.
Vidare beslutades att WesternSverige skall  ha en hemsida med information om WesternSverige, publicering av WesternSveriges protokoll samt länk till samtliga medlemsföreningars respektive hemsida.
WesternSverige är en sammanslutning av rasföreningar, tävlingsföreningar och tävlingsarrangörer inom Westernridningen

(Info från Westernsverige)

Rid klokt i vårgeggan

av Eva Eternell

Sverige är ett av världens hästtätaste länder och genom allemansrätten har vi en unik tillgång till naturen. Men med den följer också ansvar och skyldigheter. Några är särskilt viktiga att känna till för alla som vistas i naturen till häst.

– Det är lätt att ta för givet att vi får rida och köra överallt, men riktigt så är det inte. Vi vill öka kunskapen om vad som gäller hos alla dem som rider i skog och mark. Ju mer ryttarna vet om sina rättigheter och skyldigheter desto större hänsyn kan de ta. Det handlar både om omvärldens acceptans för ryttare i natur och jordbruksmark och ryttarnas respekt för markägare och alla som vistas i naturen, säger Camilla Linder, hästansvarig på LRF.

Enligt Allemansrätten får man färdas på annans mark och uppehålla sig på den under kortare tider utan ägarens samtycke. Men man får inte orsaka skador eller problem för markägaren. Under våren är marken mycket känslig för påverkan och slitage och man måste vara extra aktsam. En häst som väger mellan 400 och 800 kilo, kan göra mycket skada på blött och mjukt underlag. Den som skadar marken kan bli skyldig att betala skadestånd.

Fem enkla ”Kom-ihåg”:
* Man får rida på i stort sett alla vägar. Prata med markägaren först om vägen är privat, skogsbilsväg eller enskild grusväg. Kommunen vet vem som äger marken.
* Var försiktig med att rida på vägrenen eller nära dikeskanten.
* Rid inte på mjuka stigar, vandringsleder, motionsspår, skidspår, planteringar eller åkermark.
* Rid inte på gång- eller cykelbanor.
* Finns det ridväg, rid på den.

Här är det fritt fram:
• Allmän väg
• Kommunal/statlig väg
• Enskild väg (med statsbidrag)
Här bör du fråga först:
• Skogsbilväg
• Ägoväg/privat väg
• Enskild (grus)väg
Här ska du inte rida:
• Mjuka stigar
• Vandringsleder
• Planteringar/åkermark
• Tomter
• Uppmärkta skidspår och motionsspår

(Info från LRF)

Patrik femma, Tinne 12 i världscupfinalen

av Eva Eternell

Wow, var den spontana reaktionen när Patrik Kittel avslutat sitt kürprogram i världscupfinalen.
Häst och ryttare samspelta med varandra och musiken av Depeche Mode, inga stora märkbara missar och ett helt ljuvligt flyt i ritten.
Domarpoängen, 76,55 procent, var lite mindre än väntat och publiken i Brabanthallen buade spontant när siffrorna kom upp på displayen.
– Jag hade några jämfotahopp i galoppen och var inte riktigt hundra i några travrörelser, men jag är fantastiskt nöjd med Scandic, sammanfattar Patrik sin världscupfinal.

Läs mer på ridsport.se

Tävling för bredden i Norden

av Eva Eternell


Agriahoppet växer till att bli Nordens största breddtävling när man byter namn till Agriahoppet Scandinavian Tour och öppnar upp för ryttare även i Norge, Danmark och Finland.

Finalen i Agriahoppet Scandinavian Tour rids i Globen i samband med Stockholm International Horse Show. Segraren går i väg med en hästtransport och erfarenheten att få rida för Globen mångtusenhövdade publik samt bli bedömd av några av ridsportens mest erfarna och kunniga ryttare i den avgörande stilbedömningen.

Ryttarna i Agriahoppet Scandinavian Tour kvalar under året till någon av de sju semifinalerna och två från varje semifinal går till final. I år får fler chansen att rida final i samband med Stockholm International Horse Show och finalisterna får motstånd från våra nordiska grannländer.

Med kval i fyra länder blir Agriahoppet Scandinavian Tour den största breddtävlingen i Norden. Tävlingen är öppen för ryttare som ännu inte startat i de högre klasserna och kvalen rids runt om i landet i alla 1,20-klasser. De trettio bästa i var och en av de sju distriktszonerna får rida semifinal och de två bästa i varje semifinal går till final på Globen.

– Att låta de svenska talangerna möta de nordiska talangerna i en breddsatsning är något vi har jobbat för länge och nu har vi äntligen nått målet, säger Stefan Fur, affärsområdeschef på Agria Djurförsäkring.

Arrangörerna är också vinnare och för klubbarna kan en semifinal i Agriahoppet ge klirr i kassan. Ett arrangörsbidrag beroende på hur många som startar i kvalen delas ut. Arrangörerna 2009 fick 5000 kronor var efter sina arrangemang.

– Agriahoppet är en bra tävlingsform som ger många ryttare något att kämpa för och som också premierar bra ridning med stilbedömning som avgörande moment i finalen, säger Annika Ersgård, tf sportchef på Svenska Ridsportförbundet. Och att vi kan öppna för deltagare från våra nordiska grannar gör hela tävlingen än mer spännande och rolig.

– Tillsammans med Svenska Ridsportförbundet har vi skapat Nordens största breddsatsning inom hoppning. En stor bredd är ju viktigt för att ha en vass elit och det är en förutsättning för att nå framgång internationellt, fortsätter Stefan.

Finalen kommer som tidigare att ridas i samband med Stockholm International Horse Show i november. 14 svenska ryttare och tre ryttare från våra nordiska grannländer Finland, Norge och Danmark, möts i en finalomgång med stilbedömning. De sex bästa går sedan vidare till en winning round där segraren i årets Agriahoppet Scandinavian Tour koras.

Regler, distriktszoner, semifinalplatser och datum finns på www.agriahoppet.se

Hopptävling imorgon

av Eva Eternell

Pijano ska upp tidigt och åka iväg och tävla hoppning på Ryttarstadion imorgon bitti. Fast utan mig.. För jag har lovat bort honom till Emma. Hans 15 år unga och duktiga juniorryttare.

Pijano ÄLSKAR ju att få komma iväg och rida hopptävlingar! Han älskar att överhuvudtaget få komma iväg och göra roliga saker. Därför ska han få göra det också. Waggie var också så’n. Hon var ingen ”hemmafru” direkt! Kaka söker maka säger man ju. Eller sådan husse sådan hund – alltså sådan matte sådan häst. Så även om jag nu inte kliver iväg i ottan och kör och rider i Stockholm så går han inte miste om sitt söndagsnöje för det – Emma gör det så gärna =)

Lycka till, jag är så stolt över Er

kramar Eva

 

Let’s Horse

av Eva Eternell

cg_1164630l.jpg
En kvinna med utstrålning på dansgolvet – Claudia. FOTO: Magnus Sandberg

Att hinna titta på TV är inte en hästtjej ofta förunnat. För en riktig hästtjej mockar hellre skit i gummistövlar och prioriterar livet med sin danspartner – hästen – än sitta i en TV-soffa. (Min personliga åsikt och livsstil åtminstone.) Men om det är något program som ska tittas på som inte har med hästar att göra är det i så fall: LET’S DANCE.

Har tidigare skrivit här på bloggen om alla likheter mellan ridning och dans:
Ett par – de för och följer varandra i varenda rörelse = samspelet
Takten, rytmen
Tajmingen

Som ryttare sitter jag och följer vartena steg dansarna tar. Om ni studerar som om de vore häst och ryttare istället för man och kvinna så är enda skillnaden just det: Att det ska vara mellan en MAN och en KVINNA. Härligt Gudrun Schyman (även om jag inte på något sätt kan kalla mig feminist för jag är helt å hållet insnöad på hästar och det där med politik är inte min grej alls) som visade upp hur en verklig KVINNA dansar. Det är jag med på i alla fall: Jag är kvinna – och det är jag stolt över.

Men tyvärr föll jag just därför inte för gårdagens segrare.. Tyvärr. Du gjorde ett jätteduktigt jobb rent tekniskt. Men för mycket blyg POJKE och för lite MAN i min smak. Manligheten (eller kvinnligheten) sitter inte på utsidan utan på insidan. Som valack hade du varit helt perfekt ämne för hoppning i World Cup.

Eva

PS. Blyga pojkar får inte kyssa vackra flickor. DS.

Sida 1 av 5
  • Tjänstgörande sportredaktör: Fredrik Pettersson
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB