Ridsportsbloggen

Eva Eternell – med en passion för hästar och ridsport

Startsida / Inlägg

Målet med Mellanmålet

av Eva Eternell

F7392488-FBD3-40C0-BD86-E51C8A611B86@local.jpeg
Dietisten Marina Sjöberg föreslår bland annat knäckebröd med ägg till mellanmål för ryttare i farten.

   Det här med hästar tar mycket tid. Och ork. Att hålla reda på hästarnas utfodringar brukar få missa. Men sin egen…
    Att äta mellanmål är oerhört viktigt av många anledningar. Att man äter mellan sina tre huvudmål gör att man håller sitt blodsocker på en bättre och jämnare nivå under dagen vilket i sin tur gör att man mår bättre såväl fysiskt som psykiskt. Man känner sig pigg i kroppen men även i knoppen. Dessutom är man inte lika ”vrålhungrig” när man ska äta de andra måltiderna vilket gör att man då äter en lagom portion. Mellanmål är också ett mycket trevligt sätt att få ett break i vardagen, en liten mysig och säkert välbehövlig paus.
    Svårigheten med mellanmål är ofta att man alltid är på väg någonstans. Det vill säga man är inte hemma vid sitt kylskåp och skafferi. Ofta vet man dock på kvällen innan hur morgondagen kommer att se ut och det är där man måste tänka till.
    Planering är A och O vad gäller bra mellanmål. Man kan aldrig lita på att stället man befinner sig på just den stunden då man är hungrig har mellanmål och i så fall ett bra sådant. Det slinker ofta ner en kexchoklad, en delikatboll eller Coca Cola vilket är gott ibland, men kanske inte det mest optimala i samband med att man ska prestera. Ett sådant mellanmål bryts ner mycket snabbt av kroppen, höjer blodsockret snabbt och mycket, vilket i sin tur ger ett stort insulinpåslag. Efter en stund blir du ännu tröttare och såväl din fysiska som psykiska förmåga blir sämre. Äter man däremot ett bra mellanmål som din kropp bryter ner lite mer långsamt händer det motsatta. Det vill säga din kropp och hjärna får ett lagom högt blodsocker under lång tid och du kan prestera på en bra nivå tills du kommer hem.
    Dietisten Marina Sjöberg ger här några bra och enkla förslag på mellanmål. En bas som du alltid kan ha i din väska är ett paket med knäckebröd samt någon påläggstub (messmör/ kaviar/ mjukost). Detta håller sig fräscht i din väska oavsett årstid. Ofta kanske man dock behöver lite mer och matigare pålägg.
* Ägg är proteinrikt och gott. Koka eller stek ett eller ett par ägg på kvällen och lägg på dina mackor tillsammans med lite kaviar eller lite salt (små paket). Kokat ägg kan du spara skalet på tills det är dags att äta.
* Avokado och en kesoburk är jätte enkelt att stoppa ner. Du förvarar den hel i din väska och tar med en liten sked som du använder när det är dags att garnera mackorna.
* Fisk är nyttigt och finns ju som ni vet i konservburkar (som håller sig hur länge som helst i en väska). Sill, tonfisk eller makrill i tomatsås är väldigt bra alternativ som matigt pålägg för den som tycker om.
* Rester från gårdagens middag. Beroende på vad middagsmålet bestod av kan man ta med det som blev över. Kanske var det några köttfärsbiffar eller rent av någon fin köttbit. Förvara i folie i en påse/ plastburk och använd som pålägg när det är dags.
    Som sagt, planering är A och O. Det är bara din fantasi som sätter stopp för vad du kan ta med.

DF250712-242F-43C5-BAE4-9DD6B980F8D9@local.jpeg
Ta vara på middagsresterna och servera på en bit knäckebröd är ett annat hett tips från Marina.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB