Ridsportsbloggen

Eva Eternell – med en passion för hästar och ridsport

Startsida / Inlägg

Ridtips: Träna på att rida slalom

av Eva Eternell

wPMParallellslalom.jpg
Bild från EM på portugisisk ryttare som rider paralellslalom. I svår klass rids ett galoppobyte exakt mellan pinnarna. (Foto: Helena Wikström)

I grenen working equitation ingår att rida slalom mellan pinnar/markeringar. Det finns två olika sorters slalom: enkel och parallell. I enkelslalom står pinnarna på en helt rak linje som ska ridas så rak som möjligt. I paralellslalom ska man rida bågar runt.

Slalom är rolig som övning att lära sig manövrera hästen i olika gångarter och tempon. Kom dock ihåg att detta är tänkt att tränas som dressyr (fast kanske lite roligare..). Det vill säga: Hästen ska gå i form, ridas böjd på böjd spår, rak på rakt spår.

För att få hästen mer på bakbenen och lösgjord är ett hett tips att lägga in övergångar! Till exempel som att trava runt bågarna i dubbelslalom men att skritta några steg på rakt spår innan nästa markering.

På tävling utgår man ifrån att avståndet mellan markeringarna är 6 meter. Men öva mycket större till en början. För ju mindre avstånd desto svårare. Börja med minst 8 meter.

Enkelslalom

wAlice2.jpg
Vägen är det grundläggande. Ryttaren ska i god tid vända upp på en rak linje mot pinnarna. Med undantag för den lilla kurva som måste bli för varje pinne så ska hästen vara på en så rak linje som möjligt. Det får absolut inte blir stora bågar som i parallellslalom.
När man rider med galoppombyten så ska dessa läggas precis mellan varje pinne. Gör kommandot för bytet relativt snart efter varje pinne då det ju blir ett stegs fördröjning för hästen att genomföra det. Annars hinner du inte innan nästa.

Parallellslalom

wElin_slalom.jpg
Forma hästen runt varje markering. Rid framförallt med vikthjälperna, precis som i slalom med skidor. Luta dig mot varje markering och se vägen så följer hästen med. Ha inner skänkeln (den mot pinnen) vid sadelgjorden och ytterskänkeln lite tillbakalagd. Handen ska vara följsam och inte dominera.
Att rida bågar i galopp är mycket svårare än i skritt och trav. För att lyckas rida jämna bågar och få bytet på mitten gäller det att direkt efter varje markering ta upp hästen med en halvhalt och ge ny galopphjälp. Det är så pass kort sträcka så rider man bara lite för långt så blir bytet för sent. Hästen hinner då inte byta klart innan det är dags för nästa sväng.

Ett vanligt problem är att ryttaren kommer lite i framvikt. Det behövs bara lite för att hästen ska ramla iväg och inte kunna genomföra bytet.

Rid inte slalom för många gånger i följd. Det är jobbigare övning för hästen än vad man kan tro. Rid heller inte fler bågar i taget än du kan göra det bra. I början när man lär sig kanske bara de första två bågarna bra och så blir det sämre och sämre. Bättre då att bara satsa från början att rida kanske högst tre och se till att dessa blir bra. Fortsätt aldrig om hästen kommit i obalans utan sakta då ner till skritt lite och få ordning på grejerna igen.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB