Startsida / Inlägg

Kinderägget är krossat. Men innehållet är fortfarande okänt.

av Robert Collin

Vi fick hålla oss till tisdag förmiddag innan Kinderegget kunde krossas. Men vad var det för överraskning som dolde sig därinne, under den tunna, läckra ytan? Det vet vi fortfarande inte.

Huvudägaren är ett nytt bolag med namnet Koenigsegg Group. Med huvudägaren Christian Koenigsegg. Men en huvudägare utan pengar? Näst största ägaren är Eker group med huvudägaren Bård Eker. En i Norge praktiskt taget okänd playboy som gillar att åka fort. Inte heller han har pengarna som behövs. Vilka är då finansiärerna? Några stenrika norrmän? I så fall undrar jag hur stenrika de är. För det krävs många fler miljarder för att få fart på Saab än de som behövs för själva köpet. Och vem är den amerikanske finansiären? Ingen vet.

I värsta fall är hela Saab-försäljningen iscensatt av General Motors och Saabchefen Jan-Åke Jonsson som ett trick för att kunna överge Saab utan att förlora ansiktet.

Saab har tre modeller som är praktiskt taget klara för produktion. Skogsmulle-varianten av 9-3 kombi, 9-3X, som börjar säljas tidigt i höst. Den ska byggas i Trollhättan. Och ser riktigt bra ut. Nya 9-5 är snart klar och ska enligt överenskommelsen med staten byggas i Trollhättan. Men det är en stor bil som får svårt att slå sig in bland de etablerade storbilstillverkarna som Audi (den är större än A6), BMW (den är större än 5-serie) och Mercedes (den är större än E-klass). Volvo har haft svårt att sälja S80 (som är mindre än nya 9-5) trots drygt tio år på marknaden. Stadsjeepen 9-4X ska byggas i Mexiko och har bra chanser, men ger knappast några jobb i Sverige.

Risken är att Saab klarar de närmaste fem åren med de nya modellerna, men att man inte förmår att få en ersättare till 9-3 i produktion före det definitiva slutet. Men – då är ju General Motors och Jan-Åke Jonsson utan skuld. ”Vi sålde till en ägare som vi hade förtroende för.” Att det sen går åt helvete är inte GMs fel… Kan det vara så illa?

Jag hoppas att jag har fel.

Så här skriver Dagens Industri: … ”Ordförande i nya Saab-ägaren Koenigsegg Group är Augie K Fabela, en av grundarna till telekomlaget Vimpelkom. Största ägare i gruppen är Koenigseggs grundare och vd Christian von Koenigsegg genom sitt bolag Alpraaz. Näst största ägare är Koenigsegg Automotive som i sin tur ägs till 49 procent av den norske entreprenören Bård Eker genom Eker Group.” …

  • Tjänstgörande redaktör: Hans Österman
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB