Startsida / Inlägg

Festen är över. Föraren är död. Flickvännen allvarligt skadad

av Robert Collin

Festen i Sundsbruk strax norr om Sundsvall pågår för fullt, men en del ungdomar tänker dra vidare.

En vit Volvo 240 kör iväg in mot stan. Och ett ögonblick senare en svart Volvo 740.

Det är regnvått, lite dimma, men vägen genom villaområdet är rak och fin, sju meter bred, och ingen trafik.

I den vita Volvo 240 sitter fyra ungdomar, föraren är nykter. Alla har bälte. Och ingen har bråttom.

I den svarta Volvo 740 är det annorlunda. Föraren som är 19 år har druckit en hel del under kvällen och det har de flesta av hans passagerare också. Alla är mellan 17 och 19 år. Ingen har bälte.

Och nu blir det rejs! 740-föraren får syn på kompisens 240 längre fram på vägen, växlar ner, gasar upp. Han är snart ikapp och kör om med minsta möjliga marginaler. Tätt, tätt. Som på bio när det är biljakt. Han har visserligen fri väg rakt fram. I vanliga fall skulle han inte ha varit så snabb på att svänga in, men nu är det ju rejs. Nu gäller det att vara snabbast till Birsta! Snabbast och fränast.

Föraren i den svarta Volvo 740 knycker till på ratten och svänger in snävt framför kompisen.

Men han är bara 19-år och bortsett från fyllan är han orutinerad. Han missbedömer avståndet till kompisens bil och svänger in lite för snävt. Bilarna hakar i varandra och får sladd.

Shit, shit! Båda förarna försöker styra emot, men båda är unga, oerfarna. Utan rutinen som krävs för att klara upp en allvarlig situation. Nu är det inte amerikansk polisfilm längre. Nu är det på riktigt.

Båda bilarna rullar ner i diket. Ungdomar skriker i panik. Däck tjuter mot asfalten. Plåt och glas krossas. Men bara ett par sekunder senare står bilarna still. Det enda som hörs ungdomarnas gråt och snyftningar.

I den vita Volvo 240 satt alla fyra bältade. De är i chock men helt oskadda. Men när de kliver ur bilen uptäcker de det totala kaoset i den andra bilen där alla kastats omkring inne i bilen men ingen kastats ur, vilket annars är det vanliga när man krockar obältad.

Men trots att alla sex (polisen tror att det var sex personer i den svarta bilen) fanns kvar inne i bilen efter krocken var föraren död och hans fästmö som satt brevid honom i passagerarsätet fram är allvarligt skadad.

En del ungdomar går tillbaka till festen för att berätta och få tröst. Andra är kvar när ambulanserna kommer.

Det är 70 i hastighetsbegränsning vid olycksplatsen men den svarta Volvo körde betydligt fortare. Det blir ju ofta så när man ska hem efter festen. Och vill visa kompisarna och flickvännerna vilken duktig bilförare man är. When the party is over.

 

 • Tjänstgörande redaktör: Ellinor Brenning & Erik Melin
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Karin Schmidt Hellsing, Michael Poromaa, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB