Startsida / Inlägg

Avgasbluffen kan döda dieseln i USA

av Robert Collin

 
VW-skandalen hotar den tyska bilindustrins dieselsatsning i USA. Mercedes, BMW och VW har lagt ner miljardbelopp på att ta sig in i USA med sina snåla dieselmotorer. Förra året var drygt tre procent av alla nya personbilar i USA dieseldrivna, nästan alla kom från de tre tyska tillverkarna men det är VW som säljer mest, 20 procent av alla dieslar i USA kommer från VW.
De tre stora amerikanska tillverkarna GM, Ford och Chrysler håller sig till bensinmotorer, bara bland de allra tyngsta pickuperna och skåpbilarna är en liten andel dieseldrivna, Fords storsäljare pickupen F150 är nästan alltid bensindriven,  men en del extra tåliga versioner, det jänkarna kallar ”Heavy Duty”, finns med diesel, samma med Chryslers Ram-pickup, bara de allra tyngsta har diesel, General Motors kommer med dieselmotorer i en del lättare pickuper och vans, men frågan är om de stoppas redan före introduktionen.
För nu säger analytiker i USA att den europeiska dieselsatsningen kan vara slut. Avgasbluffen fick redan tveksamma amerikaner att vända diesel-motorerna ryggen.
Affären kan öppna för en snabbare utveckling av hybrider och rena el-bilar, tror flera analytiker

 • Tjänstgörande redaktörer: Elin Wieslander, Matilda Andersson och Ellinor Brenning
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB