Startsida / Inlägg

Straff eller inte straff

av henryd

Träning på vanligt gräs och även killarna som var småskadade och egentligen skulle köra rehab fick abstinens efter fotboll, vem kan motstå en riktig gräsmatta och de ville i alla fall känna på bollen och jag frågade mina spelare – som alltså är 15-17 år gamla – om de föredrog gräs framför konstgräs och de svarade unisont att de föredrog gräs.
Det är alltså inte bara en gammelsmurf som jag som helst av allt spelar fotboll på gräs…

Jag bloggade i går om att jag snackade i spelargången med Elfsborgs Lars Nilsson. Det fick mig att minnas ett möte med densamme i spelargången på Fredriksskans. För många år sedan. Då vrålade Lasse att jag var ”den största idioten inom svensk fotboll”.

Sedan dess har vi blivit sams.
Jag antar att man kan utvecklas och mogna. Och då tänker jag på mig själv. Jag kunde verkligen vara en idiot på planen. Och förtjänade alla möjliga epitet.

Jag var på GFA för möte med övriga i staben och David Elm kom ut från omklädningsrummet och jag ropade till honom att det inte var straff. ”Den var ju solklar!”, utbrast han.
Fast jag stod på mig. Eller rättare sagt, jag tycker inte det var en solklar straff när Klarström och Elm hakade i varandra. Jag hade antagligen, precis som David, tyckt annorlunda om jag varit på planen, men när jag nu kunde bedöma situationen nyktert tyckte jag att David i förstaläget låste upp Klarström och sedan föll de över varandra. Eller rättare sagt #2, David föll över Klarström.

Handssituationen var lurig, både Johan Larsson och Sebastian Andersson har händerna på ungefär samma sätt, hur ska man kunna se vems händer bollen träffar? Oavsett vad, enligt domarnas direktiv till oss spelare är det ingen hands. Det är ju bara hands, säger de, om handen avsiktligt söker bollen. Och det kan man ju inte påstå var fallet nu.
Samtidigt, domare Johannesson blåste ju frispark. Han bedömde alltså att det var hands, men att det var Sebastian bollen träffade? Nej, Thorbjörnsson frågade Johannesson efter slutsignalen och då sa Johannesson att han blåste frispark för att Sebastian knuffade Larsson.

Den knuffen såg emellertid inte jag.

Hammarby körde över Degerfors i hemmapremiären inför nästan 30 000 åskådare. Jag vet att Nanne är en lugn och sansad man, men man ska inte underskatta betydelsen av att direkt få med sig resultaten. Även om jag är övertygad om att Nanne hade hanterat även en skral start av Superettan.
Jag messade Nanne efter matchen och gratulerade och han svarade nöjt att det stundom var ”modern fotboll” som Hammarby presterade.

Här kan ni sett ett klipp från matchen.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB