Startsida / Inlägg

Förnyelse

av henryd

Jag tänker på det här med unga och gamla. Hur vi alltid vill ha in det unga, förnyelsen och hur experter uttalar sig, men de gör det utan att egentligen ha koll på om det ens finns något nytt att förnya med.

När jag spelade hade jag en grundsyn; att de bästa skulle spela, oavsett ålder.

Men man står ju aldrig helt fri från påverkan och eftersom jag blev allt äldre (konstigt, jag vet) och kände hur förnyelsevindarna blåste allt kraftigare betonade jag allt oftare erfarenhetens betydelse. För det var ju min konkurrensfördel. Erfarenheten.

När jag nu är tränare i vår akademi och för vårt U 17-lag ser jag ju vinsten med att ge unga spelare just erfarenhet.

Men det är ju så vi människor ofta fungerar. Vi fastnar lätt där vi själva står. Och det som gynnas oss är det vi basunerar ut.

Journalisterna som skriker på förnyelse och om att ge unga spelare chansen, de är inte lika högljudda när det gäller deras egen arbetssituation. Att ge unga journalister chansen på bekostnad av rutinerade och erfarna är inte lika prioriterat.

Detsamma gäller ju politiken. Var man befinner sig i samhällshierarkin påverkar vad vi tycker. De rika lierar sig med likasinnade och tvärtom.

För mig är det politikens viktigaste uppgift. Att bryta de här mönstren.

Den rikaste tusendelen av jordens befolkning äger 20 procent av rikedomarna och den rikaste hundradelen hälften. Och den fattigaste halvan av världens befolkning äger blott 5 % av rikedomarna.

Man kan tycka att det är så det ska vara. Att de rika förtjänar sina pengar.

Men man kan också tycka att det där med rikedomar, förmögenheter och allt som kommer av det styrs av fler faktorer är skicklighet och rättvisa. Att arv, miljö, den historiska kontexten, slumpen påverkar otroligt mycket och att den som växer upp i fattigdom aldrig kommer bryta utanförskapet, oavsett hur driven, skicklig och duktig han eller hon är.

Så frågan är hur man förändrar det?

Tänker jag, samtidigt som jag dricker kaffe på min altan som vetter mot havet. Och tittar ut över vattnet som glittrar vackert av morgonsolen.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB