Startsida / Inlägg

Vi blev rejält uppläxade av en självgod holländare – ”svensk fotboll är skit”.

av henryd

Jag och Steglander tog bilen till Malmö och låt mig säga så här – jag var inte överdrivet entusiastisk. Vi hade anmält oss till en endagarskurs i Basic Football Periodisation hos World Football Agademy ett bra tag tidigare och datumet hade fallit i glömska. Och jag har haft förbannat mycket att göra de senaste veckorna och såg fram emot en ledig lördag. När larmet på mobilen ringde 04.30 visste jag inte var jag var, jag försökte slå sönder mobilen, men kom på något märkligt sätt upp och 05.15 satt jag i Steglanders bil.

Lite mer än tre timmar senare var vi framme i Malmö och när jag la i pengar i P-automaten knackade någon på min axel, ”hallå, Rydström”, sa en skäggig man som jag inte kände igen. ”Hans Mattisson, vi möttes ju några gånger på planen”, sa mannen som presentation och då kände jag igen honom.
Nu är Mattisson tränare i FC Rosengård och han skulle också på utbildningen.

09.00 kickade det igång. Föreläsare var holländaren Raymond Verheijen. Det skulle handla om periodisering, men kom att handla om så mycket mer än så.
Från första sekund hade Raymond Verheijen oss kring sitt lillfinger. Det var fascinerande. Han fick oss att tänka det som han ville att vi skulle tänka, svara det som han ville att vi skulle svara och han kunde långt i förväg berätta hur vi skulle reagera på påståenden. Han var odrägligt självgod, han upprepade konstant att svensk fotboll är skit, att vi som coacher är skit, men han erbjöd oss en väg ur skiten.

När föreläsningen var slut var vi nog alla villiga att göra som han sa. Raymond Verheijen berättade aldrig något om sina meriter, men när jag kom hem gick jag in på www.worldfootballacademy.com och läste på.

In 1998 Dutch National Team manager Frank Rijkaard appointed Verheijen as one of his assistants in preparation for the EURO2000 in which Holland reached the semi final. In 2002 Guus Hiddink appointed Verheijen as his assistant to prepare South Korea for the FIFA World Cup 2002.
Verheijen has been involved in every World Cup or EURO ever since:
•    EURO2004 with Holland & Dick Advocaat (semi final)
•    World Cup 2006 with South Korea and Dick Advocaat
•    EURO2008 with Russia & Guus Hiddink (semi final)
•    World Cup 2010 with Korea (last 16)
•    EURO2012 with Russia & Dick Advocaat
•    World Cup 2014 with Argentina (final)

Verheijen has also been involved with:
•    World Cup Under 20 in Argentina (2001) with Holland and Louis van Gaal (quarter final)
•    Women’s EURO2009 in Finland with Holland and Vera Pauw (semi final)

Hyfsat.
I bilen hem summerade vi våra intryck och vi ångrade inte att vi klev upp i ottan för att lägga en ledig dag på periodisering. Och när jag började spela 1980-tals låtar för Steglander jollrade han som ett spädbarn.
Jag matade honom villigt med den ena dängan efter den andra. Jag sa inte ens något när han ville höra Idol-Josefines version av Holding out for a hero.
Innan vi var hemma propsade Steglander på att vi bara var tvungna att höra en låt från en 1980-talsfilm, Streets of fire.

När den ljöd genom bilens högtalare ville Stegen aldrig komma fram.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB