Startsida / Inlägg

Ibland visar det sig hur lite vi fotbollstyckare vet och kan

av henryd

Det slår mig själv ibland, i egenskap av fotbollstyckare. Hur lite man vet från utsidan. Man gissar, tolkar eller snarare försöker tolka, men man kan aldrig riktigt veta.

Jag vet att jag tänkte samma sak när jag spelade. Det som många skrev och sa om oss stämde sällan med det som jag kände inifrån.

Jag satt och letade efter en text jag själv skrivit i min blogg. Jag orkade inte leta i bloggen eftersom jag inte visste vilket år jag skrev den. Så jag googlade. Och trillade över en helt annan text, ej skriven av mig, men som handlade om Kalmar FF. En text på Fotbolldirekt.se skriven i juni i fjol. Då vi i Kalmar FF var med i toppstriden. Men då spelet såg för jävligt ut. Spelarna visste inte vad de skulle göra ute på planen och efter vissa matcher, som på något outgrundligt sätt hade slutat med seger, satt de och tittade förundrat på varandra. ”Hur gick det här till?”

Vi som jobbade runt laget förstod lika lite.

När Fotbolldirekts expertpanel snackade Kalmar FF i juni i fjol målade de emellertid upp en helt annan bild. Då hyllades laget och Hasse Eklund.

Anton Zetterman skrev: Det är bara att konstatera att det är mycket som är på plats i det här lagbygget och inte minst defensivt. Hasse Eklund har lyckats ypperligt i sin debutsäsong med ett tydligt 4-4-2 där alla vet sina roller och gör jobbet.

Och Martin Petersson skrev: Att Kalmar klarade av att gå vidare efter Nanne Bergstrand och fortsätta utveckla det han byggt upp. Hasse Eklund har lyckats bättre än vad jag trodde att han skulle göra under våren.

Man kan lugnt konstatera att Zetterman och Petersson drog aningen förhastade slutsatser. För sedan rasade det och mitt Kalmar FF hade en höst som nästan slutade i Superettan. Det där 4-4-2-systemet där alla, enligt Zetterman, visste sina roller var en rökridå. Det var snarare så att väldigt få visste sina roller och när grunden som Nanne Bergstrand hade byggt upp till slut vittrat sönder återstod föga. Någon utveckling var det verkligen inte tal om.

Men Zetterman och Petersson är inte ensamma om att göra likadana slutsatser. Felaktiga. Vi tyckare gör det hela tiden. För vi är utlämnade till det vi ser med blotta ögat och då blir resultatet härskande. Vi missar allt annat. Det är rätt många parametrar som går oss förbi.

Jag nämner det här eftersom vi i Kalmar FF just nu är i ett slags omvänt förhållande. Omvänt till juni i fjol. Nu är resultaten undermåliga, men spelarna är inte lika konfunderade som i fjol. 

Det finns en utveckling, det finns en tanke med helheten och spelarna har köpt den och gillar den och det må kanske inte just nu synas utåt, men jag är mindre orolig i år än vad jag var förra året.

Även om resultaten just nu skvallrar om det motsatta.

Men som sagt, I fjol visade inte vårens resultat på verkligheten.

Så är det nu också.

Och apropå att tycka till från utsidan. Här har ni min krönika efter Djurgårdens seger mot Gefle. 

 • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB