Startsida / Inlägg

Underbara Liverpool!

av henryd

Jag bloggade om den här historien med elvaåringen (som fyller tolv i år) vars pappa skrev en ilsken insändare i Barometern efter att sonen ej fått kliva in i vårt 03-lag.

Svante Samuelsson och Robert Lövenklev svarade väldigt bra i Barometern.

Men det fortsätter och hela tiden blir det nya vridningar och folk drar slutsatser utan att ha kunskap och vetskap om hur det ligger till och det blev nya och felaktiga antagande när Liverpool (!) erbjöd elvaåringen en plats till ett av sina sommarläger.

Som alltså alla får anmäla sig till.

Folk applåderar Liverpool.

Och glömmer bort att syftet med sommarlägren är att stärka Liverpools varumärke. Hur många spelare från sommarlägren har nått Liverpools riktiga organisation?

Och folk glömmer bort att elvaåringen var väldigt välkommen till Kalmar FF:s sommarläger. Det var där han prövade fotboll för första gången i sitt liv.

Men det är ingen som applåderar Kalmar FF för det.

Om Liverpool hade erbjudit elvaåringen en plats i sitt representationslag för 03:or, ja, då hade vi pratat! Men det gör ju givetvis inte Liverpool.

Men alla måste ju få spela fotboll, säger folk. Var de vill.

Självklart.

Men vi i Kalmar FF har inte möjlighet att nivågruppera spelarna i vår organisation utifrån utvecklingskurva. För åttaåringar spelar med åttaåringar och tolvåringar med tolvåringar.

Annars hade ju lösningen kunnat vara att en tolvåring som utvecklingsmässigt är i nivå med en åttaåring hade fått spela med åttaåringar.

Men då hade föräldern till tolvåringen gått i taket, ”ska min son spela med de som är fyra år yngre!?” och föräldrarna till åttaåringarna hade gått i taket för att deras söner skulle riskeras att skadas av någon som är fyra år äldre och vilka skulle de ha mött i matcher, där allt är uppbyggt utifrån ålder?

En annan lösning hade varit om vi hade haft flera olika lag i de olika åldersgrupperna och försökt att hitta jämna nivåer utifrån var de befinner sig utvecklingsmässigt. Men det har vi inte. Och även då hade det blivit liv, ”hur kan ni dela in pojkarna på det sättet!?”.

Att Kalmar Gymnastikförening gör exakt det eller att de olika dansskolarna i Kalmar gör exakt det är det ingen som säger något om.

I debatten finns det också något annat. Ett drag av Pippi Långstrumpsyndromet. Att vi föräldrar pumpar i våra barn att de kan bli allting och att de redan kan allting. Och så möter de verkligheten och bli ledsna.

Och som en följd av det förväntas en tolvåring som har sisådär sex års mindre erfarenhet av fotbollsspel än övriga i gruppen kunna kliva rakt in i en verksamheten och få en plats.

Ibland är glappet för stort och då är det våra instruktörers skyldighet att förklara det för föräldrar.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB