Startsida / Inlägg

Hektiska veckor

av henryd

Hektisk vecka och det blir gärna så när man fortfarande är inne i en verksamhet (U19) och smyger igång en annan (A-laget) och samtidigt har andra saker som puttrar på och som förväntas lösas och förra fredagen var det SEF-utbildning och vad är det för något, undrar du och jag svarar att det handlar om Tipselit och certifieringen. Tipselitverksamheterna graderas och utifrån graderingen utbetalas bidrag och vi är graderade med fyra stjärnor och inom SEF, Föreningen Svensk Elitfotboll, är man måna om att klubbarna använder sin certifiering i verksamheten och därför kom SEF (Roland Nilsson) och hälsade på oss i fredags och jag och David Bergqvist fick uppdraget att ansvara för dagen.

Roland Nilsson kom i sällskap med representanter från Oskarshamns AIK, Kristianstads FF, Mjällby AIF och Östers IF. Vi bjöd på kaffe, frallor och trevligt bemötande och sedan drog jag de stora dragen i vår arbetsmodell i KFF (och Bergqvist slet på med tekniken – power point är inte min starka sida) och sedan hade vi ett teoripass med exempel på övningar vi använder oss av i vår verksamhet. Vi varvade allt med långa och givande diskussioner.

Vi må vara konkurrenter, men vi har också ett ansvar att utveckla svensk fotboll och då är träffar som denna här viktiga.

Det ger också perspektiv att se Mjällby och Öster. Båda har bra akademier. Men Öster ligger kvar i division I. En serie Mjällby dundrade rakt ner i.

Jag minns att jag för precis ett år sedan var på tränarutbildning med Mattias Asper, målvakt i Maif. Han velade, han visste inte om han orkade fortsätta spela fotboll. Mjällby hade degraderats ur Allsvenskan. Men det kändes ju trist att sluta när man precis åkt ur Allsvenskan, sa han. Och vi spekulerade i hur många poäng man behöver för att vinna Superettan. Asper valde att fortsätta att spela fotboll. Och nu har Maif alltså trillat ner i division I.

Roland Nilsson, numera förbundskapten för 00:orna, är fortfarande ytterst vältränad och jag fick uppfattningen att han förstod mitt lidande med en gipsad hand. Han känns som en man som inser värdet i att kunna göra armhävningar.

Med en fixerad tumme är det svårt att göra just armhävningar.

Det blev en heldag. Och på kvällen väntade match med U19 mot Mjällby AIF i Ligacupen – seger med 2-1 – och jag hann knappt andas ut innan det var dags att planera min internutbildning.

I onsdags höll jag i just den, internutbildning för tränare i Kalmar FF. I försvarsattityder och pressteknik och jag manglade på och det handlade väldigt mycket om bitar ur försvarsmanualen som jag haft äran att få vara med och ta fram och jag ser det här som något centralt; att utbilda, upplysa och ställa krav på våra egna tränare. Det skapar en tydlighet.

Och vi behöver det nu. Inåt. Och utåt.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB