Startsida / Inlägg

Galningen Bielsa avbröt Etrit Berishas semester – för att sedan avgå

av henryd

Marcelo Bielsa. En tränarlegendar, en av de största, en förebild för otaliga tränare. Och det trots att han egentligen inte vunnit häpnadsväckande mycket. Ligatitel i Argentina, OS-titel med Argentina, det är i princip allt.
Som givetvis är fler titlar än de flesta andra. Men inte vid en jämförelse med de allra största tränarna i historien. Pep Guradiola vinner fler titlar på en säsong än vad Bielsa har vunnit under hela sin tränarkarriär.
Men Bielsa räknas ändå som en av de största. Som en föregångare. Och just Guardiola har Bielsa som förebild. El Loco, som är hans smeknamn, har en benägenhet att driva sina lag på sitt sätt eller inget sätt. Han kompromissar inte och det finns inga förberedelser som han inte är villig att utsätta sina spelare för. Maratonlånga träningar, maratonlånga taktiksessioner och det är hans taktiska förmåga som skapat hans legendarstatus. Och det faktum att han får sina lag att spela på Bielsa-vis. Attack, attack, attack, där allt handlar om att så snabbt som möjligt få tag i bollen igen – för att kunna attackera.
Det är en spelstil som kräver sin tribut och i flera av hans lag har spelarna varit utmattade i slutet av säsongerna och då har resultaten uteblivit. Men som sagt, Bielsa kompromissar inte. På gott och ont.
Jag fastnade för honom när han var tränare för Athletico Bilbao.
Det var rasande underhållande att se Bilbao spela och under någon säsong kom också resultaten.
Detsamma gällde för Olympic Marseille 2014-15.
Men från Marseille avgick han plötsligt.
Och nu har han gjort något liknande. Fast den här gången hann han inte ens börja träna sitt lag.
Lazio.
Två dagar efter att han tillkännagivits som tränare avgick han.

Jag messade direkt till Etrit Berisha, vår forne målvakt och numera i just Lazio. Spelarna där visste själva inte så mycket, inte mer än att Bielsa först var deras tränare och sedan inte var deras tränare. Men under den korta tiden hade Bielsa visat vem som var chef och att det var hans sätt eller inget sätt. Etrit, som lirade EM med Albanien, hade fått tio extra semesterdagar. De ströp Bielsa omedelbart och kallade in Etrit till Lazios första träningsdag. Så Etrit fick avbryta sin semester. För att sedan aldrig få träffa Bielsa. För han hade avgått.
Det spekuleras i att det beror på att Bielsa vill bli Argentinas nya förbundskapten. Vi får väl se.
Oavsett vad tycker jag det är förbannat synd att han inte tränar Lazio. Tänk att kunna hälsa på Etrit och få skåda en av Bielsas mytomspunna träningar. Vilken upplevelse!

 • Tjänstgörande sportredaktör: Johan D Lundin
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB