Startsida / Inlägg

Nanne som en light-Bielsa och hur står sig Allsvenskan 2007/08 med dagens?

av henryd

Nytt år, ny säsong och jag messade lite med Nanne Bergstrand, han hade sett en av våra matcher från guldåret 2008 och med några års perspektiv insåg han att vi faktiskt var riktigt bra.
Farten, tempot och mönstret i kombinationsspelet stod sig väl, menade han.
Jag är böjd att hålla med.

Jag såg – av någon outgrundlig anledning – en hel match med oss från säsongen 2007 och drog ungefär samma slutsatser. Vi var bra. Vi spelade snabbt.
Jag är annars tämligen ointresserad av att jämföra det som var då med det som är nu.
Faktiskt.
Jag har genomgått en viss personlighetsförändring där. Jag var tidigare grymt nostalgisk. Det är jag inte längre.
Men om vi ändå gör en jämförelse med låt säga Allsvenskan 2007-08 med idag finns det några saker som blir tydligare.

Fler spelare är bolltrygga idag, fler spelare är bekväma med bollen och det är väldigt mycket större fokus på possession och att äga bollen idag än vad det var då. Vilket gör att det blir på ett sätt långsammare spel. Konsgräsplanerna har också lett till att det är mindre duellspel och också mindre djupledsspel.

Då var Nanne en tränare som betonade farten i det vi gjorde. Vi skulle ha ett passningsspel, men han var väldigt Bielsaaktig i den bemärkelsen att det så snabbt som möjligt skulle gå framåt, vi skulle passera motståndare, slå ut motståndare och skapa målchanser.

Han talade redan 2006 om att vi var tvungna att löpa oftare i hög fart än vad man generellt gjorde inom nordisk fotboll och han anpassade fysträningen därefter.
Jag tycker att det där är intressant. Hur man kombinera den ökade bolltryggheten med effektivitet och löpvillighet. Hur skapar man en spelmodell som spelarna njuter av och som de också förstår och hur skapar man en kultur, miljö och en träningsmetodik som ökar möjligheterna att uppnå allt det här?

I lördags hade vi möte hela dagen med ansvariga inom vår ungdomsverksamhet. Vi sjösatte ett nytt styrdokument, vår Akademivision.
Jag har under flera år skrivit på ett slags dokument som jag – i min drömvärld – hade önskat jobba efter. Jag har bollat med människor vars omdöme jag litar på, de har kommit med förslag, synpunkter och jag har lagt till och ändrat.

Vi har sedan varit några som har känt att vi har behövt något att samlas kring, något att förhålla oss till i Kalmar FF.
Jens Nilsson, Fredrik Carlén, Johan Öhlin, Tobbe Carlsson, Festim Pasho, bland andra och jag började koka ner allt jag samlat på mig till ett förslag, något att starta kring och Fredrik Carlén och Jens Nilsson fick läsa det, sedan Festim Pasho och de gillade det och vi skapade ett begripligt styrdokument som handlar om hur vi i Kalmar FF ska agera. Som tränare, som spelare.
Det sjösatte vi i lördags och det var en stolt stund.
Det blev en hel dag med fotbollsdiskussioner.
Gud, det har jag saknat.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB