Ryssbloggen

Vill du få en inblick i Ryssland av i dag? Ena dagen kommer den här bloggen att handla om ett lands president som flyger med tranor, andra dagen om ryska popstjärnor. Om stats-tv, om punkband som sätts i fängelse, om stora torg och galna taxi-chaufförer. Men mest av allt ska det handla om människorna, dem som jag träffar här i Ryssland och som har en historia att berätta. Jag som skriver heter Nina Svanberg och är reporter på Aftonbladet. Just nu skriver jag från St Petersburg och kommer så göra under hösten. Följ, kommentera hellre än bra och fråga!

Startsida / Inlägg

Så lever Pussy Riot i fängelset

av Nina Svanberg

S:t Petersburg, Ryssland.

Tätt inpå andra kvinnor, ytterst spartanskt och isolerade från sina familjer.

Så har fängelselivet för medlemmarna i Pussy Riot sett ut sedan i mars.

I dag förväntas deras överklagade fängelsedom tas upp.

Pussy Riot inifrån fängelset

Faksimil från tidskriften the New Times, som besökt Pussy Riot i fängelset.

De unika bilderna är tagna inifrån kvinnornas celler i kvinnofängelset Cizo-6 i Moskva. De publiceras i senaste numret av den Putinkritiska tidningen the New Times och på tidskriftens hemsida (http://newtimes.ru/articles/detail/58100).

Via tidningens sajt går det även att se en intervju med två av medlemmarna inifrån cellerna.

Nadezhda Tolokonnikova, 22, sitter på en säng och berättar, ibland ler hon. Maria Alekhina, age 24, delar också cell med flera andra kvinnor.

I bakgrunden syns vita metallsängar och skåp. Det är smutsigt men över ett litet bord har någon lagt en blommig vaxduk.

 

Ryska punkgruppen Pussy Riot har blivit världskändisar på bara några månader. De bildades i oktober 2011 och har egentligen bara gjort några få låtar. Kändisskapet beror kanske inte så mycket på fantastiska låtar men på deras filmade aktion i Frälsarkatrdralen i Moskva från i februari. Då stormade de kyrkan och framförde en kort men Putinkritisk låt iklädda färggranna balaklavas över huvudena.

Allt lades upp på Youtube och fick en massiv spridning. De unga punkarna, som för övrigt också är mödrar, greps misstänkta för att ha hånat den ortodoxa tron. Nadezhda Tolokonnikova, Maria Alekhina och Ekaterina Samucevich dömdes till två års fängelse i augusti av en domstol för att ”ha inspirerat religiöst hat”.

De åtalade själva hävdar att deras aktion var politiskt motiverad.

Saken har fått stor internationell uppmärksamhet och världskändisar som Madonna, Yoko Ono och demokratikämpen Aung San Suu Kyi har krävt att gruppen släpps omedelbart.

I dag på förmiddagen, klockan nio svensk tid, tar citydomstolen i Moskva upp Pussy Riots överklagan. Med det riskerar gruppen att deras straff omprövas och förlängs. Förhoppningen är dock att domstolen väljer att korta gruppens straff.

Det är oklart hur lång tid processen kan ta. Förra gången gruppens överklagan skulle tas upp blev saken uppskjuten på grund av att Ekaterina Samucevich oväntat sparkade sin advokat. Skälet uppgavs vara meningsskiljaktigheter.

Gruppens advokater har uttryckt oro för att Samucevich möjligen bryter gruppens tysta överenskommelse och erkänner sig skyldig för att på så vis kanske få en kortare dom.

Rätten kan komma med ett beslut redan i dag, men det är långt ifrån säkert.

Free Pussy Riot skriver på sin hemsida att gruppens sista chans är att ta överklagan till den ryska högsta domstolen.

  • Tjänstgörande redaktörer: Sandra Christensen, Alex Rodriguez och Elvira S Barsotti
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB