I hälarna på Sahlin

Eva Buskas följer Mona Sahlin under valåret 2010

Arkiv för February 2010

- Sida 1 av 2

Sahlin kände inte till RUT-utspel

av Eva Buskas

Mikaela Valterssons uttalande i söndags kväll om att MP vill behålla avdragen för hushållsnära tjänster vid en rödgrön valseger, fick debatten att explodera inom socialdemokratin. På partikongressen i höstas beslutade S att skrota systemet med de så kallade RUT-avdragen vid en valvinst. Efter MP-utspelet visade det sig att Socialdemokraterna är långt ifrån eniga i frågan. Hela veckan har det pågått en stundtals hård diskussion bland S-bloggare.

I går hällde riksdagsledmoten Mikael Damberg (S) mer bensin på brasan då han och SKTF:s Eva Nordmark i en debattartikel förklarade att de inte bara ville behålla, utan dessutom vidareutveckla RUT-avdraget. ”Damberg och Nordmark har fullkomligt tappat jämlikhetstanken” skriver S-bloggaren Annika Högberg från Vimmerby, ”Stockholmskamraterna har frontalkrockat” skriver Ola Möller från Staffanstorp.

Samtidigt viskades det om att debattartikeln i själva verket var en välregisserad testballong som skickats ut med partiledningens goda minne. Men enligt flera källor hade Damberg inte bara låtit bli att förankra idén hos Mona Sahlin, han hade inte ens berättat att debattartikeln var på väg – vilket är brukligt när man går på tvärs mot partilinjen. Den blev istället en ovälkommen överraskning till morgonkaffet för Sahlin i går morse.

Enligt uppgift har socialdemokraterna i Stockholms län länge varit missnöjda med att RUT-frågan inte diskuteras mer i partiet. Bland de åtråvärda Stockholmsväljarna används RUT-avdraget flitigt och att gå till val i Stockholm på att ta bort chansen till billigare städning och barnpassning är knappast en valvinnare.

Nu ser det ut som att Dambergs solospel ändå kan löna sig. I dag deklarerade visserligen Sahlin att avdraget kommer att förändras vid en rödgrön valseger, men slog inte längre fast att det ska avskaffas.

 

Rundgång i politikfabriken

av Eva Buskas
SOSSE7_2.JPG

Mona Sahlin och Ibrahim Baylan bland studenter på Södertörns högskola. Foto: Scanpix

För ett par veckor sedan slog Moderaterna fast att de ska genomföra 300 000 hembesök före valet för att övertyga väljare att rösta blått.

Idag kom Socialdemokraterna sitt motdrag: S-märkta valarbetare ska prata med minst en miljon svenskar före valet. Inför ett par hundra studenter på Södertörns högskola söder om Stockholm sparkade Mona Sahlin och partisekreteraren Ibrahim Baylan igång samtalskampanjen.

I kampanjen ska Socialdemokraterna:

• satsa särskilt på dörrknackning.

• satsa stort på sociala medier som twitter, facebook, bloggar och youtube.

• rekrytera ett stort antal gräsrötter som kampanjarbetare, dvs människor som inte är medlemmar i partiet men ändå kan tänka sig att jobba för partiet i valrörelsen.

• erbjuda ett gör-ditt-eget-kampanjmaterial-kit på nätet.

Låter det bekant? Det är inte så konstigt. Moderaterna har redan lanserat att de ska använda exakt samma grepp. Men det är inte Moderaterna Socialdemokraterna kopierar.

Både S och M vill försöka upprepa Obamas succéval i USA. Partister från båda lägren fanns på plats under valrörelsen i USA för ett drygt år sedan och jobbade åt Obamakampanjen. Kampanjen lyckades rekrytera miljontals gräsrötter, åtskilliga av dem unga – en våt dröm för de svenska partierna vars ungdomsförbund snart har lika få medlemmar som vilken ordinär innebandyförening som helst. 

Obama gick till val under parollen Change – or more of the same. Idag slog Mona Sahlin fast för studenterna på Södertörn att valet i höst står mellan förändring eller fortsättning.

Återstår att se om det amerikanska framgångsreceptet går att översätta till svenska förhållanden.

 

Pär Nuder in i börsbolag

av Eva Buskas

Förre finansminister Pär Nuder verkar ha lagt möjligheterna till en politisk comeback på hyllan på allvar.

Nu blir han styrelseledamot i fastighetsbolaget Fabegé, som är noterat på Stockholmsbörsens Large Cap-lista.

När Nuder petades som Socialdemokraternas ekonomiske talesman för två år sedan öppnade han för styrelseuppdrag, men hittills har han mest fått kompisuppdrag. Först blev han ordförande i Sundbybergs Stadshus, där gamla kollegan Sten Olsson är vd, sedan styrelseledamot i Orrefors Kosta Boda som ägs av Ulrica Messings man, Torsten Jansson, och till sist i färgbutiken Tapetlagret i Västerås som ägs av en vän till familjen Nuder. Före nyår blev Pär Nuder dock invald i styrelsen för EQT-ägda Swedegas och deklarerade då att han även var intresserad av att gå in i styrelsen för ett börsbolag. 

Storägare i Fabegé är Erik Paulsson, en av två grundare till byggbolaget Peab. Enligt bolagets kallelse till bolagsstämma väljs Pär Nuder in i styrelsen vid stämman den 24 mars.

David Samuelsson till Sahlin

av Eva Buskas
david2.jpg

Fackförbundet Kommunals kommunikationschef David Samuelsson blir ny politisk sekreterare i Mona Sahlins stab. Han ska jobba med inrikespolitisk beredning och efterträder Magdalena Andersson slutade hos Sahlin i höstas för att bli överdirektör på Skatteverket.

Samuelsson har länge förekommit i allehanda förhansspekulationer när det ska nyrekryteras inom S. Han var bland annat en av dem som nämndes som en tänkbar ny kommunikationschef för partiet, en tjänst som sedan gick till Karin Pettersson.

Han ”testkördes” av partiet under kongressen i oktober då han hade en del av ansvaret för att medla ihop olika falanger i partiet före omröstningarna, för att undvika att kongressen röstade ner partiledningen i kontroversiella frågor.  Kongressen gick som på räls och Sahlins stab var enligt uppgift så nöjda med hans jobb att han nu får jobbet som en av tre politiska sekreterare med inrikespolitiskt ansvar.

David Samuelsson börjar jobbet på socialdemokraternas kansli i riksdagen den 8 mars.

Persson – (S)enior advisor?

av Eva Buskas

Det har väckt viss uppmärksamhet att Göran Persson i en intervju i fredags rådde oppositionen att inte röra alliansens jobbskatteavdrag – trots sina uttalade ambitioner att inte lägga sig i svensk politik.

Inte minst som Thomas Östros efter debatten mot Anders Borg senare samma dag slog fast att han är av ”precis samma uppfattning” som sin gamle chef och nu är öppen för att behålla det fjärde steget i jobbskatteavdraget, vilket Socialdemokraterna tidigare sagt nej till.

Men Thomas Östros behöver inte läsa tidningen för att få veta vad Göran Persson tänker och tycker. Enligt källor till Aftonbladet är Perssons ambition att inte lägga sig i politiken mest av teoretisk natur. Gamle statsministern ringer nämligen återkommande till Östros och recenserar hans insatser i debatter eller har åsikter om att han syns för lite.

LO:s Ulla Lindqvist in i S valteam

av Eva Buskas

Socialdemokraternas valorganisation börjar nu sättas på allvar.
Senast in i valteamet är LO:s vice ordförande, Ulla Lindqvist, som blir ansvarig för de facklig-politiska kontakterna, enligt uppgifter till Aftonbladet.
Efter förra valet var det Ulla Lindqvist som höll i LO:s valanalys, som bland annat visade att nästan dubbelt så många LO-medlemmar valde Moderaterna i valet 2006 jämfört med valet 2002 – något som bland annat förklarades med att Socialdemokraterna inte varit tillräckligt offensiva i arbetslöshetsfrågan.

Sahlin flirtar med småföretagen

av Eva Buskas

Centerpartiet gick till val på mindre krångel för företagen. Men många företag är missnöjda med resultatet. Nu tar Socialdemokraterna upp kampen om småföretagens gunst.

I morse avslöjade Sahlin i Tv4:s morgonsoffa att hon vill underlätta för småföretagen på flera sätt:

– Mindre krångel och lägre skatter. Är det något område jag tror att man behöver sänka skatterna så är det för de små företagen, sa hon.

Exakt hur skattesänkningar och regelförenklingar ska se ut är dock oklart.

Rödgrönt tapp dubbel huvudvärk för Sahlin

av Eva Buskas

 

I dag presenterar Svenska Dagbladet en ny opinionsmätning från Sifo. De rödgröna backar 2,8 procentenheter, medan alliansen går framåt 4,1 – varav Moderaterna står för hela 3,8 procentenheter.

Därmed skiljer det bara 3,4 procentenheter mellan de rödgröna och alliansen.

För Mona Sahlin är det här riktigt dåliga nyheter – på mer än ett sätt. Under lång tid har de rödgröna lett med omkring 10 procentenheter, men när nu den andra mätningen på kort tid visar att gapet minskat kan det vara början på en nedåtgående trend för de rödgröna (den första mätningen kom frånDN/Synovate i slutet av januari).

Alliansen har haft en tuff vinter: EU-ordförandeskapet tog fokus från inrikespolitiken under hösten, men gav ingen utdelning i opinionen. Dessutom har debatter om hanteringen av sjukförsäkringen, Saab, Vattenfall och vargjakten knappast varit till alliansens fördel. Men med bättre siffror i ryggen får alliansen en smakstart på valåret.

Mona Sahlins andra bekymmer är Socialdemokraternas egna siffror. Enligt Sifo tappar S 2,3 procentenheter och får nu 34,6 procent (I Aftonbladet/United Minds i förra veckan var partiet nere på 30,1). Att Socialdemokraterna skulle nå 2006 års valresultat (som var historiskt dåligt) i höstens val verkar allt mindre troligt. Istället får Sahlin sätta sitt hopp till att Miljöpartiet gör rekordval och tar hem de unga storstadsväljare som S själva tidigare gjort allt för att få. Enligt uppgift tänker nu Socialdemokraterna istället rikta in sig stenhårt på de pensionärer som är besvikna på alliansens jobbskatteavdrag. Sahlin har redan nött in begreppet ”pensionärsskatt” i flera debatter. Men även alliansen har dragit öronen åt sig och lovar nu mer pengar till pensionärerna nästa år. För att vinna pensionärerna måste Sahlin alltså toppa alliansens bud.

Möjligen lindras Sahlins huvudvärk något av att KD hamnar under 4-procentsspärren i SvD/Sifo tillsammans med den pågående skandalen med valfusk i samband med Moderaternas nomineringar till riksdagslistorna (läs mer här och här och här och här).

Växer affären till sig kan Moderaterna snabbt bli av med de procentenheter de hämtat in.

Fotfolket ska fixa valet

av Eva Buskas

I lördags höll Moderaterna valupptakt i Upplands Väsby norr om Stockholm. Samtidigt startade de kampanjen ”Jag har redan valt”, för att locka frivilliga styrkor att hjälpa Moderaterna att vinna valet. På sajten kan man bland annat kan göra sitt eget kampanjmaterial.

Nu startar Socialdemokraterna sin rekryteringskampanj för att få fram 5 000 frivilligarbetare som kan hjälpa till i valet.

Samtidigt tänker båda partierna satsa stort på dörrknackning i valrörelsen, eftersom ”det personliga samtalet är den mest effektiva kampanjmetoden” som S skriver i sin valstrategi.

Räkna med att snart ha en Socialdemokrat eller Moderat nära dig…

Sahlin pratar kris med Brown

av Eva Buskas

Gordon Brown och Mona Sahlin. Foto: Socialdemokraterna

Sahlin ger samarbetstips till Gordon Brown? (Foto: Socialdemokraterna)

Hur ska Europa komma igen efter krisen? Vad kan politikerna göra för att skapa långsiktig tillväxt? Och var finns jobben? På fredag i nästa vecka ska Mona Sahlin diskutera frågorna på ett toppmöte med nätverket Progressive Governance på 10 Downing Street i London.

Progressive Governance är ett forum för vänsterledare och startades av bland andra Tony Blair, Bill Clinton och Göran Persson.

Deltar i toppmötet gör förutom Gordon Brown och Mona Sahlin, även Norges statsminister Jens Stoltenberg, spanska premiärministern och EU-ordföranden José Luis Zapatero, Greklands premiärminister Giorgos Papandreou med flera.

Före dess ska Sahlin dessutom hinna med att diskutera utrikespolitik över en frukost med Storbritanniens utrikesminister David Milliband.

Kanske hinner hon också prata lite valupptakt med Milliband och Brown. I England går man till val i vår och länge såg det ut som att Tories skulle gå mot en promenadseger och att den hårt kritiserade Gordon Brown skulle tvingas lämna premiärministerposten. Men den senaste tiden har Labour närmat sig Tories i opinonsmätningarna och inom Labour börjar man nu hoppas på möjligheten att sitta kvar genom att bilda koalitionsregering med liberaldemokraterna.

Något samarbete är dock långt ifrån påbörjat och så sent som igår förklarade en högt uppsatt liberaldemokrat att han hellre stöder Tories än låter Labour få fem år till vid makten.

Här hemma har den rödgröna splittringen i Afghanistanfrågan blivit tydlig i debatten efter dödsskjutningen av de svenska soldaterna i söndags och i går krävde Miljöpartiet att staten gör sig av med SAS medan Socialdemokraterna går på regeringens linje och vill behålla flygbolaget. Under tiden sliter de rödgröna som bäst med att komma överens om skattefrågan där skillnaderna mellan S, V och MP är avgrundsdjupa.

Men jämfört med Browns problem framstår Sahlins knäckfrågor som småpotatis.  

Sida 1 av 2

Information

Denna blogg är inte längre aktiv. För en lista på aktiva bloggar, gå till bloggar.aftonbladet.se.

Sök

Arkiv

Kategorier

  • Tjänstgörande redaktörer: Love Isakson Svensén, Alex Rodriguez och Fred Balke
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB