I hälarna på Sahlin

Eva Buskas följer Mona Sahlin under valåret 2010

Startsida / Inlägg

Vill Expressen mosa Mona?

av Eva Buskas

Expressens krossa Mona-kampanj stinker, skrev S-bloggaren Krister Kronlid i veckan. Begreppet ”mosa Mona” myntades 1994 när Sahlin skickades fram för att försvara det måttligt populära förslaget att införa en karensdag vid vård av sjukt barn. Kritikerna gick hårt åt Sahlin, förslaget om karensdagen åkte i papperskorgen, men kritiken mot Sahlin bet sig kvar. Sedan dess har begreppet ”mosa Mona” använts flitigt framför allt av socialdemokrater när de tycker att Sahlin utsätts för påhopp eller orättvis kritik i medierna.

Kronlids inlägg riktar sig mot två artiklar i Expressen. I torsdags skrev tidningen att Pagrotsky är på väg att överge Sahlin och vill ha jobbet som chef på Moderna Muséet. Dessutom listades en rad andra medarbetare och S-politiker som redan lämnat politiken. Dagen därpå kom uppföljningen ”Tunga namn sviker Mona” med uppgiften att 20 socialdemokratiska riksdagsledamöter avstår från att kandidera i höstens val.

Pagrotsky anses inte ha de kvalifikationer som krävs för att bli chef på Moderna och lär inte komma på tal för jobbet. Och av de andra ”tunga avhopp” som nämns är det flera som knappast kvalar in som avhopp: Margareta Winberg petades redan på Perssons tid och fick bli ambassadör i Brasilien, Ulrica Messing lämnade riksdagen redan 2007 och startade inredningsbutik och tidigare gruppledaren Britt Bohlin var det Sahlin själv som avpolleterade.

Bohlin liksom Barbro Holmberg (som också nämns) är numera landshövdingar, vilket i politikens värld är lika med en reträttpost – inte ett steg vidare i karriären.

Och de 20 riksdagsledamöter som inte ställer upp för omval är en mestadels grånande skara som suttit i riksdagen i evigheter och därmed snarare avgår med ålderns rätt än av andra skäl.

Men betyder det att Expressen driver en mosa Mona-kampanj? Det återstår att se.

Det närmaste kampanjer mot en enskild person vi kommer i Sverige är det som i dagligt tal kallas för mediedrev. De utlöses alltid av en eller annan skandal och får hart när alla journalister att springa mot samma mål – ofta en politiker. Men två artiklar gör inget mediedrev och ingen kampanj heller för den delen.

Expressen är (precis som övriga nyhetsredaktioner) på jakt efter den bästa storyn – varje dag. Ibland resulterar dålig jaktlycka i en hårdvinklad nyhet. Om såväl de rödgröna som alliansen.

Dessa bemöts oftast med en axelryckning eller möjligtvis ett irriterat muttrande bland luttrande politiker. Men inte den här gången. Det är nämligen inte bara Kronlid som reagerat: Pagrotsky skickade genast ett pressmeddelande där han dementerade att han skulle lämna politiken. Och gruppledaren Sven-Erik Österberg skrev ett debattinlägg på politikerbloggen där han kallar uppföljningen för en tidningsanka.

Den kraftiga reaktionen tyder på (minst) två saker: 1. Inom S är man nu noga med att visa att man sluter upp mangrant bakom Sahlin inför valet och 2. Det är valår och alla partier bär nerverna utanpå kläderna.

 

Det kan också tyda på att Paggan faktiskt försökt få jobbet som Moderna-chef, men blivit tagen i örat och tvingad till offentlig reträtt när det kom till partiledningens kännedom. Det lär vi dock aldrig få veta.

Information

Denna blogg är inte längre aktiv. För en lista på aktiva bloggar, gå till bloggar.aftonbladet.se.

Sök

Arkiv

Kategorier

  • Tjänstgörande redaktörer: Joakim Ottosson, Kristina Jeppsson och Elvira S Barsotti
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB