I hälarna på Sahlin

Eva Buskas följer Mona Sahlin under valåret 2010

Startsida / Inlägg

Vallokomotiv och dolda spelare

av Eva Buskas

I morgon presenterar Socialdemokraterna sina vallokomotiv i valrörelsen. Vallokomotiven är de partiföreträdare som ska ”vara drivande i Socialdemokraternas nationella valkampanj”.

Morgondagens presentation kan liknas vid laguttagningen till en landskamp. Vi får veta vilka spelare som förbundskapten Sahlin tror mest på. Det blir också en fingervisning om vilka som är heta kandidater till ministerposterna om de rödgröna vinner valet.

Men räkna inte med några stora överraskningar. De flesta av namnen är sannolikt redan väl kända. Man kan till exempel tänka sig att Thomas Östros blir vallokomotiv i ekonomiska frågor, Thomas Bodström i rättsfrågor och Veronica Palm i sjukförsäkringsfrågor.

Vallokomotiven presenteras under pompa och ståt av Mona Sahlin själv på en presskonferens på Socialdemokraternas partihögkvarter på Sveavägen 68. Men det är inte alla valarbetare som får en så högtidlig introduktion. Några av de viktigaste valarbetarna rekryteras i all tysthet. I förra veckan började tre nya medarbetare på Socialdemokraternas kommunikationsavdelning: Jenny Olsson, Robin Zachari och Ann Wolgers. De ska jobba med omvärldsbevakning i valrörelsen. Det är en tjusig omskrivning för att hålla järnkoll på de politiska motståndarna. I förra veckan berättade Newsmillbloggaren Manuel Ferrer att Anders Lindberg blir ansvarig för motståndarbevakningen.

Få funktioner inom S är omgärdade med så mycket hysch-hysch som omvärldsbevakningen. Att alla partier håller sig väl informerade om vad motståndarna gör är varken nytt eller konstigt – men gränsen över till fula knep och dirty campaigning är ofta luddig. Inför förra valrörelsen skakades S av den så kallade mejlskandalen. Det visade sig att en högt uppsatt tjänsteman inom Socialdemokraterna anonymt mejlat både Fredrik och Filippa Reinfeldt med insinuanta frågor om deras privatekonomi och skattemoral. Han mejlade också ett flertal politiska reportrar med påhopp på alliansen och undertecknade mejlen med falska signaturer. Mannen bakom mejlen blev av med jobbet, men få tror att han jobbat helt på egen hand.

Sedan dess har S legat lågt med omvärldsbevakningen, men till valrörelsen dammas funktionerna av igen. Någon ny mejlskandal lär vi dock inte få se – historien är en ytterst pinsam plump i det socialdemokratiska protokollet som ledde till att Göran Persson tvingades be Reinfeldt om ursäkt. Det bådar för en betydligt mer återhållsam motståndarbevakning i årets val. Men det lär dröja tills omvärldsbevakarna presenteras med en egen presskonferens.

Information

Denna blogg är inte längre aktiv. För en lista på aktiva bloggar, gå till bloggar.aftonbladet.se.

Sök

Arkiv

Kategorier

  • Tjänstgörande redaktörer: Joakim Ottosson, Kristina Jeppsson och Elvira S Barsotti
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB