I hälarna på Sahlin

Eva Buskas följer Mona Sahlin under valåret 2010

Arkiv för May 2010

- Sida 1 av 2

Bodström: ”Det har varit desinformation”

av Eva Buskas

sthlmskampanj.jpgMedan Sahlin är i Skövde för att locka glesbygdsväljare, kämpar Thomas Östros, Thomas Bodström och Carin Jämtin febrilt för att Socialdemokraterna ska återfå initiativet om Stockholmsväljarna.

Nu startar S en Stockholmskampanj som ska visa att bara 10 procent av Stockholms villaägare får höjd fastighetsskatt med de rödgrönas förslag. Samtidigt hävdar Thomas Bodström att S utsatts för en desinformationskampanj.

– När jag pratar med stockholmarna tror de övriga 90 procenten att de också ska få höjd fastighetsskatt och någonstans har den informationen kommit ifrån och det är inte från oss, säger han.

–– Men vi kan inte klaga, vi måste vara självkritiska. Vi måste nå ut till de här 90 procenten. Om vi bara lyckas med att föra ut hur de ser ut i verkligheten kommer stockholmarna att förstå att de allra flesta inte får höjd skatt.

Mer än så ville Bodström inte precisera sina anklagelser. Men bland motståndarna finns bland annat Villaägarnas förening som i dag släppte en undersökning som visar att 3 av 10 som får höjd fastighetsskatt har en lön under 25 000 kronor i månaden.

Det ska va en lantis i år

av Eva Buskas

Idag beger sig alla fyra rödgröna partiledare till Skövde. Målet: LRF:s årsstämma på Billingehus.

Det är ingen slump att de ställer upp så mangrant. När Centerpartiet upplevs ha övergett glesbygdspolitiken finns en ny planhalva för de andra partierna att spela på. En ny undersökning från Novus opinion visade dessutom i går att 21 procent av de centerpartistiska väljarna kan tänka sig att rösta rödgrönt.

Problemet är bara att höjd bensinskatt, som de rödgröna föreslog i budgetmotionen, knappast är en valvinnare på landet. Att den kompenseras med höjt avdrag för jobbresor gör inte den gladare som ska skjutsa ungarna till hockeyn eller simningen tre mil bort ett par gånger i veckan (vilket mina föräldrar gjorde). Alltså behövs en charmoffensiv. Och var är det bättre att sätta in stöten än hos LRF? Varje ledamot på stämman har ett stort nätverk hemmavid. Lyckas de rödgröna partiledarna charma dem, kommer budskapet garanterat att nå långt bortom Billingehus konferenssal.

Inte undra på att de rödgröna är så nöjda över att varken Centerpartiet, Folkpartiet eller Moderaterna tyckte att stämman var tillräckligt viktig för att skicka sina partiledare, utan nöjde sig med jordbruksministern respektive partisekreterarna.

Bodström om S största misstag

av Eva Buskas

Att ta bort annandagpingst var den Socialdemokratiska regeringens största misstag.

Det slår Thomas Bodström självkritiskt fast på sin blogg.

– Nu i efterhand kan vi konstatera att det var ett stort misstag. Tänk vad skönt det skulle vara att ha det som förr: två långhelger efter varandra i maj eller juni, skriver han.

Han skriver att han i ett försök att stoppa förslaget anförde att de som jobbar skulle förlora på det eftersom annandagpingst alltid infaller på en vardag, medan nationaldagen – som blev den nya röda dagen – infaller på en helgdag två gånger av sju.

– Bosse Ringholm, som då var finansminister, tittade nöjt på mig och svarade: just det, just det. Och jag, min mes, sa inte mer och röstade inte heller emot förslaget. Hade jag kämpat lite hårdare hade jag kanske haft en lång, skön sovmorgon att vänta, skriver Bodström.

Sahlins dolkstöt mot Persson

av Eva Buskas

Mona Sahlin tänker inte bli konsult efter sin politiska karriär. Det gjorde hon klart hos radioprofilen Ulf Elfving idag – med tydlig adress till sin företrädare Göran Persson.

– Jag vill inte bli konsult, det verkar som om alla politiker blir konsulter när de hoppar av, sa hon om sin framtid efter politiken.

På frågan om hon tyckte att Göran Persson gjorde fel när han bytte sida och började jobba för den Moderatanknutna PR-byrån JKL, svarade hon diplomatiskt att det måste ”vara upp till var och en att bedöma hur man ska förhålla sig”.

– Delar av rörelsen har lite svårt att förstå hur den typen av konsultbyrå och Göran går ihop. Men jag måste säga att Göran väljer sina uppdrag och han verkar trivas och må väldigt bra.

Sådär ja. Så avfärdar man en företrädare på politikervis. Hon passade också på att säga att hon får råd av Göran Persson: ”En del av dem lyssnar jag på, annat lyssnar jag absolut inte på”.

Vilka råd hon tar till sig och vilka hon förkastar fick vi inte veta. Man kan undra vad Persson har för råd att ge Sahlin om förtroendesiffror – och om de tillhör de råd hon lyssnar på. I dag kom ännu ett dråpslag mot Sahlin på det temat. Expressen publicerade en ny undersökning från Demoskop som visar att en av tre S-väljare tror att Fredrik Reinfeldt skulle bli en bättre statsminister än Mona Sahlin efter valet i höst. Att en statsminister får bättre siffror än en oppositionsledare på en sådan fråga är givet, men att nästan var tredje av de egna sympatisörerna och 36 procent av de rödgröna väljarna håller Reinfeldt högre än Sahlin som statsminister är alarmerande för Socialdemokraterna. Det har ryktats om att man internt planerar en särskild kampanj för att bättra på Sahlins förtroendesiffror, men det förnekas med emfas från S-håll. Dagens Demoskop tyder på att en sådan kan vara nödvändig om de rödgröna vill vinna valet.

S vill nå över 40 procent i valet

av Eva Buskas

Socialdemokraternas kampanjgeneral Bo Krogvig slår fast att Socialdemokraterna ska ha som mål att nå 40 procent av väljarna i valet i höst.

– 35 procent duger inte, förklarade han när han talade på Socialdemokraternas kommunkonferens idag.

35 procent var vad S fick i förra valet. Men det är en bra bit kvar till både 35 och 40 procent för S. I SVT:s väljarindex ligger partiet just nu på 33,5 procent.

Krogvigs tal var något av en instruktionsbok till de socialdemokratiska kommunpolitikerna på hur S ska nå målet:

• Traggla inte sakfrågor, fokusera på visionerna.

• Försök er inte på några skrämselkampanjer, fokusera på en hoppfull berättelse om framtiden.

• Prata inte politikspråk, utan prata så att folk begriper – och bryr sig.

Han gick också noggrant igenom hur S-politiker ska bemöta alliansens argument och betonade än en gång att dörrknackning kommer att vara viktigare än flygblad i valrörelsen.

– Det står i Matteus 7:7 ”bulta på dörren”. Och i nästa vers står det att den ska öppnas. Vi vet att dörrknackning är en metod som funkar, säger han. 

Han lanserade också fyra nya begrepp om alliansregeringen för socialdemokrater att använda i debatten: ”bidragsregeringen”, ”arbetslöshetsregeringen”, ”kallahandenregeringen” och ”klyftregeringen”.

Räkna med att ni kommer att få höra dem flitigt under valrörelsen. Kommunkonferensen har nästan helt handlat om att nöta in budskapet att alliansregeringen lett till färre jobb, ökade bidrag, större klyftor – i motsättning till vad alliansen lovade före förra valet. Bland åhörarna på Clarion Hotel är det förstås ingen som protesterar, här talar Sahlin, Östros och Krogvig för de redan frälsta. Men ska S nå 40 procent i valet, måste de också övertyga väljarna om att det är regeringens – inte finanskrisens – fel att arbetslösheten ökat.

S vill effektivisera offentlig sektor

av Eva Buskas

Socialdemokraterna ska bli det bästa partiet på att förvalta medborgarnas skattepengar. Det slog Thomas Östros fast.

– Varje krona ska användas på effektivaste sätt. Vi ska visa att när vi tar ansvar blir det med en klok användning av varje skattekrona, säger han.

Han vill därför ta initiativ till en ”innovations- och produktivitetsdelegation” som ska få kommuner och landsting att jobba smartare – och billigare.

– Vi ska ta tillvara de goda exempel som finns att öka produktivitet i kommunal- och landstingssektorn. Det ska inte ske genom att personalen får sämre förutsättningar. Personalen måste vara med och jobba för bättre löneutveckling och större inflytande, säger Thomas Östros.

Sahlin: inga jobb, ökade bidrag med Reinfeldt

av Eva Buskas

Mona Sahlin gick till hårt angrepp mot regeringen Reinfeldt i sitt anförande på kommunkonferensen.

– Det är inte i antalet skapade jobb Reinfeldt kommer att slå rekord, utan det är i bidrag. Socialbidragen ökar i mer än 90 procent i landets kommuner, kostnaderna skenar, sa hon i talet.

Hon tecknade en mycket mörk bild av tillståndet i Sverige:

• I sju kommuner har socialbidragen ökat med 80 procent, i en kommun har de mer än fördubblats.

• Utbetalningarna från a-kassan har ökat med 23 miljarder sedan 2007.

• Ungdomsarbetslösheten närmar sig 30 procent.

• Fler än 140 personer blivit långtidsarbetslösa varje dag det senaste året, vilket gör att var tredje arbetslös nu är långtidsarbetslös.

– Skillnaderna är enorma mellan vad Moderaterna säger och vad de gör, det måste vi göra tydligt när vi går in i valrörelsen. Det är inte retoriken Moderaterna ska utvärderas för i valet, utan det är resultaten. De gav storstilade löften om jobb och minskat utanförskap. Deras misslyckande är förkrossande, sa Mona Sahlin.

Men hon passade också på att markera mot V och MP. Förra helgen beslutade V-kongressen att driva sex timmars arbetsdag i valrörelsen och den här helgen beslutade MP att driva 35 timmars arbetsvecka på sin kongress. I båda fallen blev partistyrelserna överkörda av sina kongressledamöter. Besluten går stick i stäv med Socialdemokraternas försök att återta arbetslinjen från alliansen. Men Sahlin gjorde klart att hon inte är intresserad av förkortad arbetstid.

– Varje arbetad timme behövs, det finns inget annat långsiktigt sätt att klara välfärden.

S i alliansens Sverige

av Eva Buskas

I dag samlas 350 socialdemokrater från hela landet på Clarion Hotel i Stockholm. Kommunkonferensen är ett sätt för partierna att trumma in lite valfeber i kommunpolitikerna. Därför talar inte bara Mona Sahlin och Thomas Östros i dag, utan även kampanjgeneralen Bo Krogvig.

Det är framför allt ett internt partiarrangemang, därför är inga stora nyheter att vänta, men i foajén utanför konferenslokalen ryktas det om någon form av kommunal nyhet. Östros kommer tillsammans med ett antal socialdemokratiska kommunalråd att redogöra för hur alliansens politik har slagit mot deras kommuner. Man får förmoda att Östros också kommer att leverera en vision för hur det kommer att bli om de rödgröna vinner valet i höst – och hur man tänker ta sig dit.

S-topp skadad i potatisolycka

av Eva Buskas
Ylva.jpg

Ylva Johansson med armen i paket.

 

Kroppsarbete kan vara hälsovådligt om man är ovan. Fråga Ylva Johansson, vårdpolitisk talesperson för Socialdemokraterna. När S skulle presentera en ny kampanj mot ungdomsarbetslösheten i går, dök hon upp med armen i paket.

– Det är så pinsamt att jag knappt vågar prata om det – jag har satt potatis, säger hon till Aftonbladet.

Den ödesdigra potatissättningen skedde förra helgen på det lantställe utanför Vaxholm som Ylva Johansson har tillsammans med maken och förre finansministern Erik Åsbrink (S). Enligt Ylva Johansson själv var det ovanligt sur jord som ställde till det. Det tunga trädgårdsarbetet ledde till ett knarrande och skorrande i underarmen. Efter ett besök hos läkaren fick hon armen i gips och diagnosen senknarr, en inflammation i senan som ofta drabbar överansträngda idrottare.

– Läkarna säger att det sånt som hantverkare kan få när de inte har jobbat på ett tag. Och uppenbarligen töntiga innerstadsbor när de ger sig på att sätta potatis, säger Ylva Johansson.

Unga arbetslösa ska vinna valet åt S

av Eva Buskas
skampanj.jpg

Ibrahim Baylan, Ylva Johansson och Thomas Bodström presenterade S nya kampanj mot ungdomsarbetslösheten – och regeringen utanför arbetsmarknadsdepartementet i dag.

Ungdomsarbetslösheten kan bli de rödgrönas biljett in i Rosenbad. Det hoppas i alla fall Socialdemokraterna som i morgon startar en kampanj mot regeringens arbetsmarknadspolitik.

– Vi kommer från och med nu att jaga regeringen på besked om vart unga ska ta vägen, säger partisekreteraren Ibrahim Baylan (S).

Med frågor som ”Är det rimlig att ungdomsarbetslösheten närmar sig 30 %” och ”Är det rimligt att låna pengar för att sänka skatten” vill S skjuta över skulden för ungdomsarbetslösheten på regeringen.

Att just ungdomsarbetslösheten blir en priofråga för S är ingen slump. Socialdemokraterna har gjort egna undersökningar som visar att väljare oavsett partisympati, anser att regeringen gör för lite för att sänka arbetslösheten.

– Politik handlar om att välja. Den här regeringen har valt att ge mig skattesänkningar på tiotusentals kronor samtidigt som ungdomar har fått betala priset i form av att man skurit ner på vuxenutbildningen. Vi satsar på jobb och utbildning, med insatser från första dagen och slopade arbetsgivaravgifter för unga arbetslösa, säger Thomas Bodström.

Samtidigt tänker de rödgröna själva ta bort regeringens halvering av arbetsgivaravgifterna för anställda under 25, vilket fått statsminister Fredrik Reinfeldt att tala om en ”straffskatt på unga”. Men Ibrahim Baylan försvarar slopningen:

– Det har inte hjälpt ett skvatt. Att sänka arbetsgivaravgiften för alla ungdomar kostar mycket pengar men ökar inte sysselsättningen, tvärtom har arbetslösheten ökat i den gruppen. Det är en mycket dyr åtgärd som inte haft någon effekt. Vi koncenterar oss på dem som inte har någon erfarenhet.

– Man kan inte hälla pengar över företag som råkar ha unga anställda, som till exempel Mc Donalds.

Sida 1 av 2

Information

Denna blogg är inte längre aktiv. För en lista på aktiva bloggar, gå till bloggar.aftonbladet.se.

Sök

Arkiv

Kategorier

  • Tjänstgörande redaktör: Hans Österman
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB