I hälarna på Sahlin

Eva Buskas följer Mona Sahlin under valåret 2010

I hälarna… blir politikerkollen

av Eva Buskas

I dag lanserar Aftonbladet en helt ny blogg: politikerkollen där vi kommer att skvallra om det senaste, det hetaste och det roligaste från valrörelsen.

Jag kommer precis som tidigare att ha fullt fokus på Socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin men framöver kommer ni att hitta de nyheterna på aftonbladet.se – och på politikerkollen.

Har du hört något kul? Vet du vem som tömde baren på Donners brunn? Såg du vilka partibröder som råkade i gräl på nattkröken? Hör av dig till mig! Jag finns på eva.buskas@aftonbladet.se

Kändiskriget fortsätter

av Eva Buskas

Knappt hann Socialdemokraterna presentera Moneybrother som dragplåster i Almedalen förrän alliansen presenterade inte bara en kändis, utan tre – som dessutom skrivit en egen allianslåt.

Men i dag tar S ytterligare en poäng i kändiskampen: I Expressen skriver Liza Marklund en krönika som närmast är ett hyllningsepos till Mona Sahlin.

”Hon kommer att bli en fantastisk statsminister. En sådan som man är stolt över, en som man pekar på i tidningen inför sina utländska vänner och säger: ’Titta, det här är vår statsminister, Mona heter hon, hon är så himla bra!'” skriver Marklund entusiastiskt.

Hon fortsätter: ”valet i september handlar ju inte i första hand om vem som ska vara statsminister, utan vilket samhälle vi vill ha i framtiden. Vilken väg vill vi gå? Vilket Sverige vill vi ha? [—] Själv vill jag ha ett Sverige som bygger på solidaritet och tolerans. På rättvisa och lika möjligheter för alla, oavsett kön, klass eller etnicitet. Jag vill att unga människor i dag ska få samma stöd och möjligheter som jag själv fick. Jag vill att sjuka och arbetslösa ska bemötas med respekt och nya chanser, inte krav och nonchalans. Jag vill att våra gemensamma tillgångar ska fortsätta att generera pengar till oss alla – inte bara till direktörer och riskkapitalister.”

Gissa om strategerna i S-kansliet jublar. Mona Sahlin kunde inte ha sagt det bättre själv. Men det är sannolikt inte bara drömmen om en bättre och mer solidarisk värld som driver Marklund till valurnorna i höst. I sin krönika skriver hon att hon känner Sahlin. Det handlar inte om en flyktig bekantskap. Faktum är att de är nära vänner. Det ryktas bland annat att det var Marklund som gav Mona Sahlin den omdiskuterade Louis Vuitton-väskan i 50-årspresent – även om Sahlin själv inte velat bekräfta det.

S har den största kampanjbudgeten av alla partier – 70 miljoner kronor. Men med såna vänner behöver partiet inte ens öppna plånboken.

I det moderata kampanjhögkvarteret gnisslar man förstås tänder över Marklunds gratisreklam för Mona.

Håll ögonen öppna framöver – ett motdrag lär inte vara långt borta.

Rödgrön oenighet om valdagen

av Eva Buskas

Valet i höst äger rum den 19 september. Det vet de flesta. Men hur långt är det egentligen dit?

100 dagar på fredag hävdar Socialdemokraterna och firar dagen med olika kampanjaktiviteter.

Men i de rödgröna förhandlingarna verkar man inte ha kunnat enas om tideräkningen. För samidigt hävdar de rödgröna att 100-dagarsstrecket inträffar redan i morgon. ”Vi firar det med att öka tempot och slå upp portarna till det rödgröna valcentret på Sveavägen 48 i Stockholm.” skriver de på både socialdemokraternas och de rödgrönas sajter.

– Det beror på hur man räknar. På torsdag är det hundra dygn och några timmar. Vi räknar på samma sätt som SVT, säger Martin Gelin, webbredaktör för de rödgröna.

På Svt:s valsajt räknar man ner till när vallokalerna öppnar och på torsdag morgon slår den över från 101 dagar till 100 dagar, 23 timmar och 59 minuter.

Är det ett medvetet val så att ni kan fira två gånger?

– Nja, medvetet val… Det beror på om man räknar när vallokalerna stänger eller när valdygnet börjar. Du kan kolla hur SVT räknar, så får du väl fråga Socialdemokraterna hur de räknar, säger Martin Gelin.

Moneybrother blir dragplå(s)ter

av Eva Buskas

Mona Sahlin tar hjälp av sångaren Moneybrother för att dra publik till Almedalen, skriver Makthavare.se.

Kändisar är hårdvaluta för partierna. Socialdemokraterna var till exempel påtagligt nöjda när Henrik Schyffert kom ut som sosse och Miljöpartiet framhåller gärna att hiphoparen Carl-Martin Vikingsson i Svenska Akademien är övertygad miljöpartist. För att inte tala om Gudrun Schymans förtjusning när Abba-Benny lättat på lädret och gett Feministiskt initiativ en rejäl slant att kampanja för.

Andra kändisar som bekänt färg:

Wille Crafoord – Moderaterna

Timbuktu – Socialdemokraterna

Abba-Benny Andersson – Feministiskt Initiativ

Anna Bergendahl – Miljöpartiet

Markus Birro – Kristdemokraterna

Alexander Bard – Folkpartiet

Solveig Ternström – Centerpartiet

Jesper Odelberg – Vänsterpartiet

Torrlagda S-fester upprör

av Eva Buskas

Det mullrar i S-leden.

Orsaken: de interna festerna är nu nästintill torrlagda.

I går kväll var det socialdemokratiska riksdagsgruppens årliga vårmiddag. Men i fördrinksglasen ombord på båten på väg ut till festen på Stora Essingen, serverades inget annat än alkoholfri cider.

– Det var en del upprörda känslor, rapporterar en S-källa.

Väl framme fick festdeltagarna dessutom hala upp plånboken och själva köpa vad de ville dricka. Bakgrunden till den nya alkoholpolicyn är den famösa julfesten i december då en kraftigt berusad S-ledamot i bara kalsongerna och skjortan försökte ta sig in till en partikollega som fick ta skydd på sitt rum. Därefter beslutade S att det får vara slut med gratis drinkbiljetter och den som vill ha något alkoholhaltigt att dricka får nu betala själv.

Nyordningen ska dock ha lagt rejäl sordin på stämningen. Visserligen avlöpte festen helt utan skandaler, men går också till historien som en av de tråkigare. 

 

Bodström: ”Det har varit desinformation”

av Eva Buskas

sthlmskampanj.jpgMedan Sahlin är i Skövde för att locka glesbygdsväljare, kämpar Thomas Östros, Thomas Bodström och Carin Jämtin febrilt för att Socialdemokraterna ska återfå initiativet om Stockholmsväljarna.

Nu startar S en Stockholmskampanj som ska visa att bara 10 procent av Stockholms villaägare får höjd fastighetsskatt med de rödgrönas förslag. Samtidigt hävdar Thomas Bodström att S utsatts för en desinformationskampanj.

– När jag pratar med stockholmarna tror de övriga 90 procenten att de också ska få höjd fastighetsskatt och någonstans har den informationen kommit ifrån och det är inte från oss, säger han.

–– Men vi kan inte klaga, vi måste vara självkritiska. Vi måste nå ut till de här 90 procenten. Om vi bara lyckas med att föra ut hur de ser ut i verkligheten kommer stockholmarna att förstå att de allra flesta inte får höjd skatt.

Mer än så ville Bodström inte precisera sina anklagelser. Men bland motståndarna finns bland annat Villaägarnas förening som i dag släppte en undersökning som visar att 3 av 10 som får höjd fastighetsskatt har en lön under 25 000 kronor i månaden.

Det ska va en lantis i år

av Eva Buskas

Idag beger sig alla fyra rödgröna partiledare till Skövde. Målet: LRF:s årsstämma på Billingehus.

Det är ingen slump att de ställer upp så mangrant. När Centerpartiet upplevs ha övergett glesbygdspolitiken finns en ny planhalva för de andra partierna att spela på. En ny undersökning från Novus opinion visade dessutom i går att 21 procent av de centerpartistiska väljarna kan tänka sig att rösta rödgrönt.

Problemet är bara att höjd bensinskatt, som de rödgröna föreslog i budgetmotionen, knappast är en valvinnare på landet. Att den kompenseras med höjt avdrag för jobbresor gör inte den gladare som ska skjutsa ungarna till hockeyn eller simningen tre mil bort ett par gånger i veckan (vilket mina föräldrar gjorde). Alltså behövs en charmoffensiv. Och var är det bättre att sätta in stöten än hos LRF? Varje ledamot på stämman har ett stort nätverk hemmavid. Lyckas de rödgröna partiledarna charma dem, kommer budskapet garanterat att nå långt bortom Billingehus konferenssal.

Inte undra på att de rödgröna är så nöjda över att varken Centerpartiet, Folkpartiet eller Moderaterna tyckte att stämman var tillräckligt viktig för att skicka sina partiledare, utan nöjde sig med jordbruksministern respektive partisekreterarna.

Bodström om S största misstag

av Eva Buskas

Att ta bort annandagpingst var den Socialdemokratiska regeringens största misstag.

Det slår Thomas Bodström självkritiskt fast på sin blogg.

– Nu i efterhand kan vi konstatera att det var ett stort misstag. Tänk vad skönt det skulle vara att ha det som förr: två långhelger efter varandra i maj eller juni, skriver han.

Han skriver att han i ett försök att stoppa förslaget anförde att de som jobbar skulle förlora på det eftersom annandagpingst alltid infaller på en vardag, medan nationaldagen – som blev den nya röda dagen – infaller på en helgdag två gånger av sju.

– Bosse Ringholm, som då var finansminister, tittade nöjt på mig och svarade: just det, just det. Och jag, min mes, sa inte mer och röstade inte heller emot förslaget. Hade jag kämpat lite hårdare hade jag kanske haft en lång, skön sovmorgon att vänta, skriver Bodström.

Sahlins dolkstöt mot Persson

av Eva Buskas

Mona Sahlin tänker inte bli konsult efter sin politiska karriär. Det gjorde hon klart hos radioprofilen Ulf Elfving idag – med tydlig adress till sin företrädare Göran Persson.

– Jag vill inte bli konsult, det verkar som om alla politiker blir konsulter när de hoppar av, sa hon om sin framtid efter politiken.

På frågan om hon tyckte att Göran Persson gjorde fel när han bytte sida och började jobba för den Moderatanknutna PR-byrån JKL, svarade hon diplomatiskt att det måste ”vara upp till var och en att bedöma hur man ska förhålla sig”.

– Delar av rörelsen har lite svårt att förstå hur den typen av konsultbyrå och Göran går ihop. Men jag måste säga att Göran väljer sina uppdrag och han verkar trivas och må väldigt bra.

Sådär ja. Så avfärdar man en företrädare på politikervis. Hon passade också på att säga att hon får råd av Göran Persson: ”En del av dem lyssnar jag på, annat lyssnar jag absolut inte på”.

Vilka råd hon tar till sig och vilka hon förkastar fick vi inte veta. Man kan undra vad Persson har för råd att ge Sahlin om förtroendesiffror – och om de tillhör de råd hon lyssnar på. I dag kom ännu ett dråpslag mot Sahlin på det temat. Expressen publicerade en ny undersökning från Demoskop som visar att en av tre S-väljare tror att Fredrik Reinfeldt skulle bli en bättre statsminister än Mona Sahlin efter valet i höst. Att en statsminister får bättre siffror än en oppositionsledare på en sådan fråga är givet, men att nästan var tredje av de egna sympatisörerna och 36 procent av de rödgröna väljarna håller Reinfeldt högre än Sahlin som statsminister är alarmerande för Socialdemokraterna. Det har ryktats om att man internt planerar en särskild kampanj för att bättra på Sahlins förtroendesiffror, men det förnekas med emfas från S-håll. Dagens Demoskop tyder på att en sådan kan vara nödvändig om de rödgröna vill vinna valet.

S vill nå över 40 procent i valet

av Eva Buskas

Socialdemokraternas kampanjgeneral Bo Krogvig slår fast att Socialdemokraterna ska ha som mål att nå 40 procent av väljarna i valet i höst.

– 35 procent duger inte, förklarade han när han talade på Socialdemokraternas kommunkonferens idag.

35 procent var vad S fick i förra valet. Men det är en bra bit kvar till både 35 och 40 procent för S. I SVT:s väljarindex ligger partiet just nu på 33,5 procent.

Krogvigs tal var något av en instruktionsbok till de socialdemokratiska kommunpolitikerna på hur S ska nå målet:

• Traggla inte sakfrågor, fokusera på visionerna.

• Försök er inte på några skrämselkampanjer, fokusera på en hoppfull berättelse om framtiden.

• Prata inte politikspråk, utan prata så att folk begriper – och bryr sig.

Han gick också noggrant igenom hur S-politiker ska bemöta alliansens argument och betonade än en gång att dörrknackning kommer att vara viktigare än flygblad i valrörelsen.

– Det står i Matteus 7:7 ”bulta på dörren”. Och i nästa vers står det att den ska öppnas. Vi vet att dörrknackning är en metod som funkar, säger han. 

Han lanserade också fyra nya begrepp om alliansregeringen för socialdemokrater att använda i debatten: ”bidragsregeringen”, ”arbetslöshetsregeringen”, ”kallahandenregeringen” och ”klyftregeringen”.

Räkna med att ni kommer att få höra dem flitigt under valrörelsen. Kommunkonferensen har nästan helt handlat om att nöta in budskapet att alliansregeringen lett till färre jobb, ökade bidrag, större klyftor – i motsättning till vad alliansen lovade före förra valet. Bland åhörarna på Clarion Hotel är det förstås ingen som protesterar, här talar Sahlin, Östros och Krogvig för de redan frälsta. Men ska S nå 40 procent i valet, måste de också övertyga väljarna om att det är regeringens – inte finanskrisens – fel att arbetslösheten ökat.

Sida 1 av 8

Information

Denna blogg är inte längre aktiv. För en lista på aktiva bloggar, gå till bloggar.aftonbladet.se.

Sök

Arkiv

Kategorier

  • Tjänstgörande redaktör: Hans Österman
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB