Startsida / Inlägg

Gå vidare-låt, Eurovision-ballad, plötsligt slut, One Direction-Saade

av Tobbe Ek

Molly Pettersson Hammars låt står sig som en av mina favoriter i första deltävlingen. det här är stark ”gå vidare efter förhållande”-låt med massor av girl power som kommer få alla att tänka på Molly Sandéns låt efter att det tagit slut med Saade, som tog henne till final. (Med tanke på att MPH varit tillsammans med en annan MF-vinnare). I’ll be fine slänger in en gospelkör i housestil i sista refrängen och då går till och med Markus Larsson igång intill mig.

Daniel Gildenlöws lågmälda ballad övertygar mig inte andra gången heller. Kanske är jag i fel stämning, men jag känner inte att texten rör mig så som jag gissar att Daniel vill att den ska göra. Kan så klart vara en helt annan känsla när vi ser honom på scenen i morgon. Anna Järvinens Porslin gick musikrecensenterna igång på för två år sen, men jag tror inte de kommer gå igång på det här lika mycket. Det känns inte lika mycket på riktigt tyvärr.

Elize Ryd och Rickard Söderbergs pampiga musikalballad är som hämtad från Eurovision och skulle nog dessutom klara sig bra i Europafinalen, men den här typen av låtar brukar i Sverige ta sig till Andra chansen och sen möjligen hamna i den nedre halvan i finalen. Men Rickards och Elizes röst funkar bra ihop på inspelningen och det kan bli en pampig iscensättning som nog kommer tilltala många på lördag. Dock troligen inte Markus Larsson…

Dolly Style låter Aqua och Victoria Silvstedt och alla sen 90-tals- och tidig 00-tals-bubbelgums-hubba-bubba-refränger du kan tänka dig. Doctor Jones, Barbie Girl, Hello Hey, You got what I want och så vidare. Men det här är glatt och kul och tramsigt och dumt på samma gång som gör att jag fnittrar åt det. Det plingar misstänkt i början av låten så jag gissar att de här tre dockorna kommer att poppa upp ur tre stora speldosor på scenen eller nåt liknande. I am Molly, I am Holly, I am Polly, Hello Hi!

Tro inte för en sekund att Behrang Miris och Victor Crones låt är något som Måns Zelmerlöw hade velat göra själv i festivalen. Det är inte alls hans stil. Men det är snyggt producerad soulig rap, med allvarlig text och snygg midtemporefräng som kommer spelas på P3 till förbannelse resten av året. Men det gäller att Behrang och Victor hittar en lite annan publik än Jalla Dansa Sawa hade för att den ska ta sig till final. Så här snyggt producerad rap/soul har vi nog inte haft i Melodifestivalen förut. Och ni kommer tro att nåt är fekl i slutet av låten. För på grund av 3-minutersregelön tar låten slut VÄLDIGT plötsligt.

Jessica Anderssons Can’t hurt me now har en effektiv balladrefräng med tydlig countrykänsla och Jessica får visa upp sina röstresurser, men det finns en risk att det här försvinner bland andra låter den här veckan. Hon kommer behöva jobba stenhårt på scenen för att få tittarna på sin sida.

Och så Saade. Jag blev väldigt förvånad över Eric Saades stilbyte till One Direction-pop med gitarrig gladkänsla. Tyvärr är refrängen vid första lyssningen inte en omedelbar hook, men det kommer ju längre in i låten man lyssnar. It’s gonna sting so bad. Möjligen är den lite generisk och inte så tydligt Eric Saade i sitt uttryck, men jag gillar de flämtade partierna som lär bjuda på en del dans också.

 

 

Anton Ewald Benjamin Ingrosso christer björkman Danny Saucedo eric saade esc Henric von Zweigbergk John Lundvik Lina Hedlund Lisa Ajax loreen melodifestival Måns Zelmerlöw norge Oscar Zia Robin Bengtsson ryssland sanna nielsen schlager zweigbergk
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Linn Elmervik
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB