Startsida / Inlägg

SVT har släppt urvalsjuryn – Christer Björkman och Karin Gunnarsson borde verkligen skämmas!

av Tobbe Ek

Hälften av låtarna i Melodifestivalen väljs ut av Melodifestivalens redaktion. Hälften av låtarna väljs ut av en jury. Tänket med juryn är att vara en musikintresserad avspegling av svenska folket som ska kunna ge Melodifestivalens redaktion värdefulla insikter.

Nu har SVT gått ut med vilka som suttit i årets urvalsjury och namnen gör mig riktigt förbannad. För de som ska spegla svenska folkets musiksmak består av tre olika kategorier:

 1. Melodifestivalens egen redaktion och Christer Björkmans kompisar
 2. Radiochefer och -profiler
 3. Stockholms medieelit

Och för att väga upp detta har man tagit in en enda person (av 16) som inte går att placera in i någon av kategorierna ovan.

Jag vill inte anmärka något på kompetensen i juryn. Jag känner flera av dem personligen. Men ändå känner jag att Christer Björkman och biträdande tävlingsproducenten Karin Gunnarsson (ny för i år) verkligen borde skämmas.

Här är hela listan:

 • Ordförande: Karin Gunnarsson, 40 år, bitr. tävlingsproducent Melodifestivalen 2017
 • Parisa Amiri, 25 år, programledare och redaktör Edit
 • Kerstin Behrendtz, 64 år, musikredaktör P4
 • Michael Cederberg, 52 år, programledare P4
 • Maria Ericson, 30 år, artistansvarig Allsång på Skansen och bitr. projektledare Melodifestivalen 2017
 • Mari Hesthammer, 23 år, musikredaktör P3
 • Carl-Philip Landin, 25 år, backstageansvarig Melodifestivalen 2017 och konsult
 • Linda Lernström Öhrn, 33 år, featurechef Kit
 • Ronny Larsson, 40 år, chefredaktör QX
 • Zhiwar Naeimiakbar, 21 år, student
 • Mathias Nilsson Lugoboni, 43 år, musikchef Bauer Media
 • Zain Odelstål, 30 år, koreograf
 • Mari Ryberger, 48 år, bidragsproducent Melodifestivalen 2017
 • Robert Sehlberg, 47 år, musikchef MTG Radio
 • Christina Sellberg, 41 år, musikalartist, sångerska och körsångerska
 • Anna Shimoda, 31 år, huvudredaktör Hänt, Aller Media förlag

 

Visst är det ändå anmärkningsvärt att sju av 16 i juryn är personer i eller mycket nära Melodifestivalens redaktion, som alltså redan har makten att utse hälften av bidragen? Anskrämligt, tycker jag. (Dock inget nytt, det såg likadant ut förra året och jag blev lika arg då).

 • Dessa namn är, förutom Karin Gunnarsson själv som är juryordförande utan rösträtt, Mari Ryberger som är Christer Björkmans högra hand och en av hans närmaste vänner. Maria Ericson som är biträdande projektledare för Melodifestivalen, Carl-Philip Landin som under flera år arbetat som artistansvarig under turnén och i år ska vara backstageansvarig. Zain Odelstål som koreograferat och dansat i mängder av Melodifestivalbidrag. Och till viss del även musikalartisten Christina Sellberg som varit med och körat bakom tävlingsbidrag, bland annat Linda Bengtzings ”Killer girl” 2016.

Sen har vi radiocheferna och radioprofilerna, totalt fem personer. Jag tycker att det är helt rätt att man låter personer som har makt över vad som spelas i Sveriges största radiokanaler ta plats i juryn, men behöver de verkligen fem juryplatser?

 • MTG driver radiokanaler som Rix FM, Power Hit Radio och Lugna Favoriter och Bauer Media har Mix Megapol, NRJ och Svensk Pop. Förståeligt att deras musikchefer vill sitta med i juryn, men måste SR verkligen representeras av tre olika, med musikredaktörer från både P3 (Mari Hesthammar) och P4 (Kerstin Behrendtz) och dessutom P4-programledaren Michael Cederberg.

Sen har vi den Stockholmsbaserade medieeliten, totalt fyra pers.

 • Här skulle möjligen Björkman & co kunna hävda att de tagit in personer som representerar allmänheten. Men för en utomstående betraktare känns det världsfrånvänt. För Per Lernströms fru Linda Lernström Öhrn som är featurechef på hippa sajten Kit, programledaren Parisa Amiri, Hänts redaktör Anna Shimoda och QX:s chefredaktör Ronny Larsson känns faktiskt ganska likriktat, även fastän jag personligen vet att de har väldigt olika musiksmak.

Var är alla som gillar Melodifestivalen men inte bor i Stockholm? Var är den musikälskande konsulten från Strängnäs? Var är biologen och schlagerfantasten från Umeå? Var är hårdrockande förskolläraren från Växjö? Var är betongläggaren och fritidsmusikern från Örkeljunga?

Jo men se där. Visserligen från Stockholm, men Zhiwar Naeimiakbar ingår inte medieeliten i alla fall. Enligt SVT är han student och av hans Facebook-profil att döma är det inom sjukvården.

Men sorry, SVT, det räcker inte. Karin Gunnarsson som är ny som juryordförande borde verkligen skämmas över att uppvisa sån här extrem lathet under sitt första år. Det går givetvis att hitta andra personer till juryn. Och framför allt, hur kan Karin och Christer Björkman vara så maktfullkomliga att de sätter sin egen redaktion i juryn? De måste begripa att det återigen bara signalerar att juryn är ett spel för galleriet som ger intrycket att de själva vill bestämma allt och möjligen använda juryn som någon form av fokusgrupp.

alcazar Anton Ewald Benjamin Ingrosso christer björkman Danny Saucedo eric saade esc Henric von Zweigbergk John Lundvik Lina Hedlund loreen melodifestival Måns Zelmerlöw norge Oscar Zia Robin Bengtsson ryssland sanna nielsen schlager zweigbergk
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Anders Hedberg
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB