Startsida / Inlägg

Gästblogg: Så kommer rösterna falla på lördag – enligt statistiken

av Tobbe Ek

Jag tycker att statistik är genomspännande, men jag är inte särskilt duktig på att räkna eller förklara det.

Det är däremot min goda vän Anders Ringqvist som inte bara är min kollega i vårt tv-program Schlagernördarna utan också är Mix Megapols utsände under Melodifestivalen och dessutom har Schlagerpodden ihop med Elaine Mooe, Josefin Craaford och Malin Stenbäck.

Anders har sammanfattat statistik baserat på Spotify-spelningar sedan alla låtar släpptes och jämfört det med utfallet i finalen förra året.

Jag lämnar över ordet till Anders som alltså får gästblogga:

I diagrammet ser man att Wiktoria haft en ledning från dagen då låtarna släpptes fritt men att det växt över tid. Bakom henne har hela tiden Robin legat stabilt som tvåa.

Nano hade en seg start men har, kanske tack vare mycket radiospelningar, hämtat upp sig och verkar nu ha medvind. Åt andra hållet går det för Benjamin som backat från en initial tredjeplats till en femteplats nu.

Både Anton och FO&O verkar ha fått en skjuts av sina framträdanden i Andra Chansen.

Bild 2017-03-07 kl. 17.45.15

Slår man ihop alla spelningar sedan alla låtar släpptes fria hamnar mycket riktigt Wiktoria i topp före Robin och där bakom blir det mycket jämnt mellan Benjamin och Nano.

Bild 2017-03-07 kl. 17.45.59

Om man jämför förra årets spelningar från releasedatum fram till finalen med utfall av röster i finalen såg det ut så här:

Bild 2017-03-07 kl. 17.46.48

Några av bidragen, Wiktoria och Oscar framför allt, fick fler poäng än vad deras lyssningar på Spotify s a s ”borde” gett dem, medan t ex Samir & Viktor fick klart färre. Totalt sett stämmer dock Spotifylyssningarna till 77 % med den andel röster de verkligen fick i finalen. Resterande del handlar gissningsvis om live-framträdanden, att folk röstar mer på den låt de tror på i Eurovision än vad de vanligen lyssnar på osv.

Om vi antar att förhållandet mellan Spotify-spelningarna återspeglar rösterna i årets final på samma sätt kan vi göra följande prognos:

Bild 2017-03-07 kl. 17.48.46

Här har jag inte tagit hänsyn till att Nano verkar vara på uppåtgående och Benjamin på nedåtgående och faktorer som hur artisten klarar sitt framträdande, vad folk tror på i Eurovision kommer spela in. Men vad prognosen ändå visar är hur extremt jämnt det kommer bli och att juryn kommer ha mycket stor makt.

Den tittare som vill ha mer att säga till om än andra gör klokt i att bara välja ett bidrag och rösta på det, då ökar man sin egen röstkraft relativt de som röstar på flera bidrag. Såklart, marginellt, men ändock.

Spännande va? Det ska bli väldigt intressant att se om han har rätt.

Anton Ewald Benjamin Ingrosso christer björkman Danny Saucedo eric saade esc Henric von Zweigbergk John Lundvik Lina Hedlund Lisa Ajax loreen melodifestival Måns Zelmerlöw norge Oscar Zia Robin Bengtsson ryssland sanna nielsen schlager zweigbergk
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Linn Elmervik
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB