Startsida / Inlägg

Från effektiva nanana-slinga via Gardells freds-kampsång från 70-talet, Margarets effektiva refräng och en Peps Persson gift med Fyra bugg till Liamoos nyversion av Gangsta’s paradise

av Tobbe Ek

Nu får vi höra alla låtar en gång till. Jag uppdaterar det här inlägget tills vi hört alla låtar.

Samir & Viktor har en nanana-slinga som är supereffektiv. Jag skulle säga att det här är den bästa låt de har gjort, trots det genombilliga flirtandet med årets värdstäder som är inskrivet i texten. Givetvis lär det bli massa shuffle-dans på scenen och de här killarna vet hur man charmar tv-publiken. ”Nu ska vi shakea fett det värsta som dom sett”. Ni förstår nog.

Ida Redig kanske borde ha bestämt sig för om hon ville göra Blaches City Lights, eller en Maggio/Hellström-refräng. Nu blir det liksom varken eller. Den stämningsfulla och snygga versen bygger upp till en hetsig refräng, som visserligen är effektiv, men bryter av lite för mycket för min smak. Och återgången till ytterligare en stämningsfull vers känns lite märkligt. Ska bli intressant att se hur det här blir på scenen. Kom ihåg att jag ofta har helt fel när jag sitter här och lyssnar på onsdagen.

Jonas Gardells det finns en väg har varit aktuell i tävlingen i flera år och det märks på låten. Det här är inte modernt utan snarare mycket traditionellt. Skulle kunna jämföras med Thorsten Flincks Jag reser mig igen, eller kanske med Rikard Wolffs tävlingslåt. Men om tittarna inte har stängt av ljudet efter första versen är det kul att se hur den fullständigt växer sig stark som nån form av klassisk politisk freds-kampsång från 70-talet.

Margarets In my cabana har låten med den mest effektiva refrängen den här veckan. Jag kan se mig själv stå och yla ”Let’s go ape in my cabana” på dansgolvet. Älskar också hur de rimmat cabana med manana (i morgon, på spanska).Det här är både party och varmt, och stjärnigt och coolt i vissa partier. Och har all potential att bli en hit.

Stiko Per Larsson kommer kämpa i motvind med sin Titta vi flyger. Direkt efter Margarets poppiga låt gifter han ihop Peps Persson med Lotta Engbergs Fyra bugg-kalypso. Om han lyckas få till ett alldeles fantastiskt framträdande av det här, som slår tittarna som en käftsmäll kan det funka. Men han kommer verkligen behöva kämpa.

Mimi Werners Songburning skulle kunna överraska på lördag. Det är en snygg countrypop-låt med Miss Li-vibbar. Men Mimi måste bevisa att hon ska vara i tävlingen. Förra gången åkte hon ut i sin deltävling så hon har inget gratis den här gången. Men med en modern och snygg produktion som känns radio-hittig och en effektiv hook kan det absolut funka.

Liamoos Last breath är snygg, utan att vara för modern för att inte kännas igen. Det är Coolios Gangsta’s paradise framfört av startfältet största hjärtekrossare, som definitivt kommer smälta hjärtan på scenen. Det här lär definitivt funka på lördag.

Anton Ewald Benjamin Ingrosso christer björkman Danny Saucedo eric saade esc Henric von Zweigbergk John Lundvik Lina Hedlund Lisa Ajax loreen melodifestival Måns Zelmerlöw norge Oscar Zia Robin Bengtsson ryssland sanna nielsen schlager zweigbergk
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB