Startsida / Inlägg

Siffrorna visar: därför måste SVT göra om röstningssystemet

av Tobbe Ek
Foto: Peter Wixtröm
Foto: Peter Wixtröm

SVT har presenterat röstningssiffrorna idag. Men den viktigaste siffran blev känd redan i lördags. Och den är också anledningen till att SVT grundligt måste se över app-rösterna, trots att Melodifestivalens redaktion skriker sig hesa över olika röstningsrekord och vilket stort engagemang appen visar.

För efter att jurygrupperna röstat skilde det 20 poäng mellan ettan Benjamin och tvåan Felix. Det skilde 112 poäng mellan juryns etta och juryns 12:a Mendez.

Men när man kollar på folkets röster så skiljde det bara 30 poäng mellan folkets etta och folkets 12:a. Mellan folkets etta och folkets tvåa skilde det bara 3 poäng.

Det är det här som gör appens förrädiskt många röster så otroligt trista. För när SVT ger tittarna möjlighet att rösta fem gånger gratis på varje bidrag, då röster folk fem gånger gratis, inte på alla bidrag, men på många. Det gör att folk inte röstar på sin favorit. Folk röstar istället en hel handfull låtar som de tycker är okej.

Och när det skiljer 112 poäng mellan juryns favorit och juryns bottenplacering, men bara 30 för folket. Då måste även matematiskt okunniga personer förstå att folket aldrig kommer att kunna avgöra om juryn har en annan åsikt.

Inte så länge appröstningssystemet är utformat som det ser ut i dag.

Det spelar ingen roll att man till i år försökte utjämna systemet genom att införa Eurovision-poängskalan.

SVT har haft ett fullständigt feltänk när det gäller appen, som helt lämnar makten i juryns händer. Om systemet istället exempelvis hade varit att tittarna haft 20 gratisröster, att fördela hur helst man vill, om det är alla på en eller fem röster vardera på fyra olika bidrag, så skulle utfallet ha varit ett annat.

Min vän Gavin på sajten ESCtips.com har räknat ut procentskillnaden i poäng mellan högsta och lägsta poäng när det gäller jury och folket.

28906892_10155732643742851_557330254_n Ju större procentandel skillnad mellan högsta och lägsta poäng, ger större påverkan på slutresultatet. Och som ni ser har den skillnaden störtdykt när det gälelrfolkets röster sedan appen infördes.

alcazar Anton Ewald Benjamin Ingrosso carola david lindgren David Lindgren eric saade esc Henric von Zweigbergk Jon Henrik Fjällgren loreen melodifestival Måns Zelmerlöw norge Oscar Zia Robin Bengtsson saade sanna nielsen schlager zweigbergk
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Linn Elmervik
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Karin Schmidt Hellsing, Michael Poromaa, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB