Startsida / Inlägg

San Marinos svavelosande pressmeddelande – som fått hela pressrummet att skratta

av Tobbe Ek
San Marinos artist slogs ut i semifinalen Foto: Peter Wixtröm
San Marinos artist slogs ut i semifinalen Foto: Peter Wixtröm

San Marinos delegationschef är rasande.

Så rasande att man har tryckt upp ett svavelosande pressmeddelande och placerat ut på vart och ett av de uppemot 1200 arbetsplatser som finns här i presscentret. (Kostnaden för det överstiger med största sannolikhet summan som San Marino lade ner på sin Eurovision-satsning i år.)

Det som fått delegationschefen Alessandro Capicchioni att gå i taket är hur Italiens kommentatorer igår pratade skit om San Marino.

”Kommentatorerna kom med stötande uttalanden och spred falska nyheter: som att hävda att Francesco gabbani misslyckades med att vinna Eurovision 2017 på grund av San Marinos röster” rasar han i pressmeddelandet.

Italien är ju San Marinos närmaste granne och språket är italienska så givetvis är det extra känsligt för pyttelillebror när stora Italien är fräckare än vanligt.

”Det här är en helt falsk nyhetshistoria och proffs eller förmodade proffs borde noggrant undvika sådan oärlighet, särskilt med tanke på att de talar på uppdrag av en av Europas äldsta och mest respekterade public service-kanaler. De använde även ordet ”ökända” för att beskriva ett definitivt vänligt land.”

Delegationschefen fortsätter med att förklara varför det är osanning, att en tolva från San Marinos jury hade ändå inte placerat Italien högre än den 6:e plats de hamnade på.

IMG_6820Och sen passar han på att bitas tillbaka med orden:

”San Marino har aldrig kommenterat att Italien aldrig någonsin har tilldelat San Marino någonting mer än 6 poäng.”

Nej, okej men nu gjorde alltså delegationschefen det istället.

Och pressmeddelandet tar inte slut där. Alessandro Capicchionis raseri fortsätter när han kallar de italienska kommentatorernas uppträdande för ”inte bara skandalöst, men oacceptabelt”.

Tillsammans med generaldirektören för San Marinos tv-kanal RTV kommer delegationschefen nu att vända sig till EBU för att uppmana till en utvärdering av det italienska agerandet.

Ilskan i pressmeddelandet har jag nog aldrig sett på maken i Eurovision-sammanhang och vi i den samlade pressen här i presscentret har typ bara gapat åt det här. Och sen har gapskratten avlöst varandra när vi läst högt ur pressmeddelandet för varandra.

Jag blir alldeles varm inom mig över att någon annan än jag kan bli så här arg över något. För annars brukar det vara jag som skriver precis så här arga mejl och inlägg i bloggen över någon oförrätt. Eller när Melodifestivalens producenter gör genomkorkade val, som hände i vintras.

Härligt att någon annan orkar ventilera sin ilska öppet och på ett sätt som är ämnat att få 1200 journalister uppmärksamma på ilskan ooch oförrätten.

Och kanske kan man ana att Alessandro Capicchioni är extra arg eftersom San Marino återigen slagits ut ur Eourovision…

alcazar Benjamin Ingrosso carola david lindgren David Lindgren esc Henric von Zweigbergk John Lundvik Jon Henrik Fjällgren loreen melodifestival Måns Zelmerlöw norge Oscar Zia Robin Bengtsson ryssland saade sanna nielsen schlager zweigbergk
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Felix Blom
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Michael Poromaa, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB