Startsida / Inlägg

Idols vinnarlåt skickades in till Melodifestivalen

av Tobbe Ek

Sebastian Walldén vann ”Idol” i fredags och vinnarlåten heter ”Everything” och är skriven av Lina Hansson, Cassandra Ströberg, Clara Mae och Kris Eriksson.

Sebastian Walldén vinner ”Idol” 2018 Foto: Magnus Sandberg
Sebastian Walldén vinner ”Idol” 2018 Foto: Magnus Sandberg

När jag chattade med läsarna under sändningen var det många som påpekade likheterna mellan ”Everything” och låten ”How far I’ll go” från Disney-filmen ”Moana”.

Men en kommentar fastnade jag ännu mer för. En av Aftonbladets läsare skrev nämligen något i stil med:

”När man inser att Idols vinnarlåt är en Mello-reject”.

Det här fick mig att bli intresserad. Kunde läsaren veta något kring detta?

Under helgen har jag nu fått det bekräftat från flera håll. ”Everything” var inskickad till Melodifestivalen, den gillades av juryn, men blev slutligen inte utvald bland juryns låtar. Den ska däremot ha funnits med länge bland de låtar som SVT sen lägger till juryns 14 för att få till ett startfält på 28. Men till slut blev den i stället ”Idols” vinnarlåt.

Som jag förstår det var låten inte inskickad med någon speciell artist till Melodifestivalen, i alla fall inte någon etablerad artist utan framfördes på demon av en okänd sångerska.

Att en låt ratas av Melodifestivalens jury innebär inte per automatik att den inte höll måttet. Det finns många saker som inverkar, som till exempel vilken artist som ska framföra den, vilken stil låten har och om det finns flera andra låtar i liknande genre.

Många gånger har låtar kommit med i Melodifestivalen efter att ha skickats in till juryn flera gånger. Ett tydligt exempel är Sareks ”Genom eld och vatten”. Den hade skickats in till Mello fyra gånger i olika demoversioner innan juryn valde ut den. Och när den väl tävlade blev den en hit och är numera en modern schlagerklassiker.

Men när det gäller Sebastians ”Everything”, blev slutresultatet ett annat. Och att väljas som vinnarlåt i ”Idol” kan på många sätt vara en tydligare garanti för framgång för låtskrivarna än att vara en av 28 låtar som tävlar i Melodifestivalen. För i Mello brukar omkring 10 av låtarna ha möjlighet att bli hits. Men ”Idols” vinnarlåt är nästintill en garanterad succé.

Sebastian då? Jo, han kan mycket väl dyka upp i Mello framöver. Han känns verkligen som en artist som skulle platsa och jag skulle gissa på att han kanske dyker upp redan 2020.

alcazar Benjamin Ingrosso carola david lindgren David Lindgren esc Henric von Zweigbergk John Lundvik Jon Henrik Fjällgren loreen melodifestival Måns Zelmerlöw norge Oscar Zia Robin Bengtsson ryssland saade sanna nielsen schlager zweigbergk
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Linn Elmervik
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Karin Schmidt Hellsing, Michael Poromaa, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB