Startsida / Inlägg

En liten Eurovision-skandal på uppsegling

av Tobbe Ek

Jag brukar ju inte engagera mig så mycket i andra länders Eurovision-uttagningar förrän svenska Melodfestivalen är över. Men det brukar ändå varje år vara någon liten skandal som dyker upp som det är lite intressant att dyka ner i.

I år har det seglat upp en liten sån i Litauen och det är givetvis favoritlåten som drabbats.

Eurovision-reglerna är ju lite slappare än Melodifestivalens regler när det gäller när låtarna får offentliggöras. I Melodifestivalen får inga låtar ha släppts innan de framförs i sin deltävling och det har hänt flera gånger att låtar diskas för att låtskrivare har lagt upp dem i chattforum och liknande på förhand.

Eurovision-reglerna säger att en låt inte får ha gjorts kommersiellt tillgänglig före 1 september året innan tävlingen.

Det där med ”kommersiellt tillgänglig” är lite speciellt. För Jamala hade framfört sin vinnarlåt på flera konserter och spelningar långt före datumgränsen, men godkändes ändå som tävlande för att hon inte kunde anses ha fått någon större fördel av detta i tävlingen.

Och det gör ju regeln lite otydlig.

Men i alla fall. En snackis som uppstått i Eurovision-världen just nu, när man djupdyker i diskussionsforum och kommentarsfält som en nörd som jag råkar göra när man har en ledig sekund över, handlar alltså om en av de låtar som är favoriter till segern i Litauen. Låten heter ”Run with the lions” och framförs av artisten Jurijus.

Problemet är bara att låtskrivarna lade upp den här låten på Soundcloud redan i mars förra året. Det vill säga sex månader innan den får göras ”kommersiellt tillgänglig”, som Eurovision-reglerna säger.

Och låten låg där tills för en månad sedan när fans upptäckte den och började lyssna och sprida länken i olika Eurovision-forum. Då blev det eld i baken på låtskrivare och förlag som såg till så att länken togs ner.

Det som först gjorde mig uppmärksam var kommentarer om låten på några av de största Eurovision-sajterna.

Och när man googlar runt lite så går det att hitta en länk som visar att låten ”Run with the lions” lades upp på Soundcloud 3 mars 2018.

Avsändaren i den webblänken är också tydligt en av låtskrivarna till låten, som skärmdumpen nedan visar.

Datummärkningen på Google uppstår när Google kan hitta länken, så det går heller inte att argumentera att låtskrivaren haft länken hemlig och sen offentliggjort den efter tillåtet datum.

Det här har precis börjat bli en snackis i Eurovision-världen och vi får se om EBU griper in och vidtar åtgärder.

För reglerna säger just det, att om låten på något sätt har funnits tillgänglig, så är det upp till högsta Eurovision-chefen, Eurovisions executive supervisor Jon Ola Sand på EBU att besluta om en låt får vara med och tävla i Eurovision eller inte. De senaste gångerna han blivit inblandad i sånt här har han varje gång som jag känner till gett grönt ljus.

Och varför är det här intressant då, undrar ni säkert.

Jo, för om man tillåter låtskrivare och artister att testa låtar bland fans och i sociala medier eller som här på Soundcloud, så ändrar man ju plötsligt spelreglerna för hela tävlingen. En låt som väcker intresse hos en skara lyssnare på Soundcloud kan snabbt vaskas fram som en intressant Eurovision-låt.

Reglerna har ju varit till för att alla låtar ska ha lika stor chans i Eurovision, för tv-tittarnas skull och för tävlingen. Men om man plötsligt tillåter att tävlingslåtarna kan spridas långt långt i förväng, så länge de inte släpps på de allra största sajterna som Youtube, Itunes och Spotify då har man kullkastat allt vad reglerna står för och ändrat hela spelfältet.

Så det ska bli intressant att se hur EBU och Jon Ola Sand hanterar ännu ett sådant här fall. Även om det ”bara” är i Litauen.

alcazar Anton Ewald Benjamin Ingrosso christer björkman Danny Saucedo eric saade esc Henric von Zweigbergk John Lundvik Lina Hedlund loreen melodifestival Måns Zelmerlöw norge Oscar Zia Robin Bengtsson ryssland sanna nielsen schlager zweigbergk
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB