Startsida / Inlägg

Wiktoria borde diskas – Varför har SVT regler i Melodifestivalen om de inte måste följas?

av Tobbe Ek

Nu är det dags för SVT att sätta ner foten.

Om de inte diskar Wiktorias ”Not with me” från Melodifestivalen har de tappat all trovärdighet.

För varför ska nån annan följa reglerna om man inte måste?

Foto: Robin Lorentz-Allard
Foto: Robin Lorentz-Allard

Wiktorias låt ”Not with me” har legat på Spotify sedan i lördags. I nästan två dygn har den funnits tillgänglig för streaming och de som har Spotify i mobilen har även haft möjlighet att ladda ner låten lokalt på sina enheter och kan därmed fortfarande lyssna på låten.

Helt mot SVT:s regler.

För låtarna som går direkt till final får inte göras tillgängliga för allmänheten. De får inte spelas på radio, de får inte framföras live och de får inte släppas kommersiellt varken i digital eller fysisk form.

Ändå har alltså Wiktorias låt funnits tillgänglig på Spotify sedan i lördags kväll.

Skivbolaget Sony Music duckar ansvar och säger att det har ”uppstått ett tekniskt fel och låten har släppts av misstag”.

Men givetvis ligger ansvaret på skivbolaget. De är angelägna om att låtarna i Melodifestivalen finns tillgängliga så fort det bara är möjligt på streamingtjänsterna, om Wiktoria åkt ut eller tagit sig till andra chansen i lördags så var det angeläget att så snart som möjligt få upp låten på Spotify för att kunna börja tjäna pengar på den.

Då borde de också ha ansvaret att hela tiden dubbelkolla att låten inte publicerats för tidigt. Nu tog det två dygn att upptäcka det och inte förrän Dagens Nyheter ringer Sony Music plockas låten bort från Spotify på måndagseftermiddagen.

Två dygn som har gett Wiktoria en fördel i Melodifestivalen genom att hennes låt har kunnat streamas och lyssnas på, till skillnad från Mohombis låt, den andra som tog sig till final i lördags.

Och för dem som har valt att ladda ner Wiktorias låt i sina mobiler är låten fortfarande tillgänglig.

Så, kommer Wiktoria att diskas?

Knappast. Jag räknar med att SVT inom kort meddelar att Wiktoria inte diskas från Melodifestivalen, med nån motivering i stil med att det inte var artistens eller skivbolagets avsikt att låten skulle spridas.

Men varför har då SVT regler om de inte måste följas? För det här har ju hänt på olika sätt i flera år, att låtarna har läckt i förväg på Spotify för att snabbt plockas bort igen så fort det blir vida känt.

Om Wiktorias låt inte diskas står det nu fritt för skivbolagen att ”av misstag” låta finallåtarna streamas på Spotify under några dagar så att fansen kan ladda ner låtarna i sina mobiler och sen lyssna på dem hela vägen till finalen.

TILLÄGG: Drygt två timmar efter att den här texten publicerades skickade Sony Music ut ett pressmeddelande där de hävdar att Wiktorias låt bara legat ute två timmar under måndagen, trots att den på Spotify hade 2 februari som releasedatum. De har inte presenterat några bevis för detta.

alcazar Benjamin Ingrosso David Lindgren david lindgren esc Henric von Zweigbergk John Lundvik Jon Henrik Fjällgren Lina Hedlund loreen melodifestival Måns Zelmerlöw norge Oscar Zia Robin Bengtsson ryssland saade sanna nielsen schlager zweigbergk
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Felix Blom
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Michael Poromaa, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB