Startsida / Inlägg

Vitryska juryn kickad efter regelbrott

av Tobbe Ek

Den vitryska juryn har fått kicken inför semifinalen efter att ha brutit mot reglerna, det bekräftar EBU för Eurovision-sajten Eurovoix.

I en intervju efter semifinalen berättade jurymedlemmarna hur de hade röstat i semin och det strider mot EBU:s regler där jurygrupperna inte får avslöja hur de har röstat, gemensamt eller individuellt, förrän efter att finalen sänts.

”Det vitryska juryresultatet har avslöjats i en intervju, vilket bryter mot Eurovision song contests regler. För att följa ESC:s röstnignsregler har EBU vidtagit åtgärder och avskedat den vitryska juryn från lördagens final. Ett aggregerat resultat som godkänts av revisorerna kommer att användas för att bestämma vilka som får de vitryska rösterna” säger EBU i ett uttalande.

Det aggregerade resultatet är en sammanräkning av olika andra länders poäng utifrån hur Vitryssland enligt statistiken brukar rösta, alltså vilka andra länder de röstar mest lika. Så gör EBU också när något går fel vid ett lands telefonröstning, eller om det i något land är för få som röstar. San Marino som inte har ett eget telefonnät får alltid aggregerade röster istället för telefonröster. Däremot har San Marino som vanligt en jury som levererar halva poängen från det landet.

Foto: Peter Wixtröm

Vitryssland representeras av Zena i finalen, men hon får inte med sig någon jury dit.

Taggar vitryssland
alcazar Benjamin Ingrosso carola david lindgren David Lindgren esc Henric von Zweigbergk John Lundvik Jon Henrik Fjällgren loreen melodifestival Måns Zelmerlöw norge Oscar Zia Robin Bengtsson ryssland saade sanna nielsen schlager zweigbergk
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Nils Lolk
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Michael Poromaa, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB