Startsida / Inlägg

Nytt sätt att lämna rösterna ger risk för John Lundvik-kalldusch

av Tobbe Ek

Det kommer bli en spännande kväll ikväll. Både för att det är så ovisst, men också för att rösterna avlämnas på ett nytt sätt. Man har valt att göra som i Eurovision förra året.

Det innebär att de åtta jurygrupperna först avlämnar sina röster.

Sen kommer artisterna få sina poäng i ordning från botten till toppen. Det innebär att den som har fått lägst poäng av juryn får sina poäng först. Och den som har fått högst poäng av juryn får sina poäng sist.

Foto: Robin Lorentz-Allard

Här kommer den som är snabb med huvudräkning att kunna veta hur det går i sista avlämningen, för jurygrupperna delar ut 464 poäng (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 10, 12 i åtta jurygrupper) och sen har folket också samma summa poäng att fördela.

Folkets poäng föredelas också på samma sätt, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 10, 12 poäng i varje ålderskategori, med telefonrösterna som en separat egen kategori. Men sen läggs de ihop och kommer i sändningen alltså att meddelas i en klump per låt. Först efter sändningen, någon gång nästa vecka, kommer vi få veta hur rösterna fördelades i varje ålderskategori.

Det här sättet gör att den som fått högst poäng av juryn ställs i splitt-ruta mot den som ligger i ledning efter att 11 låtar fått sina poäng. Och precis som John Lundvik fick en kalldusch i Eurovision riskerar samma sak att hända i kväll.

alcazar Anton Ewald Benjamin Ingrosso christer björkman Danny Saucedo eric saade esc Henric von Zweigbergk John Lundvik Lina Hedlund loreen melodifestival Måns Zelmerlöw norge Oscar Zia Robin Bengtsson ryssland sanna nielsen schlager zweigbergk
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Linn Elmervik
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB