Startsida / Inlägg

Richard Herreys miss – när han försökte mästra forna vännen Christer Björkman

av Tobbe Ek
Christer Björkman och Richard Herrey 1996 Foto: Peter Kjellerås

Richard Herrey försökte mästra Christer Björkman. Men fick snart bita i det sura äpplet och tvingades mästra sig själv också.

Den förra Eurovision-vinnaren reagerade på att Christer Björkman sa fel när han kommenterade den första semifinalen i tisdags. Björkman hävdade att Tusse med sina 19 år skulle vara den yngsta manliga svenska deltagaren i Eurovision.

Richard Herrey på Allsång på Skansen 2017 Foto: Marcus Ericsson

I ett Twitter-inlägg försökte Herrey rätta sin före detta vän Björkman med orden:

”Och Christer Björkman rättas härmed. Min bror Louis är den yngste manlige svenske Eurovision deltagaren – 17 år ung. Jag själv var lika ung som Tusse, dvs 19 år.”

Richard vann Eurovision song contest 1984 tillsammans med sina bröder i Herreys med låten Diggiloo diggiley och visst var Louis då den yngsta svenska killen i Eurovision.

Men Richard försök till att mästra Björkman slog snart tillbaka när det visade sig att han också hade fel.

I Aftonbladets bildarkiv har den här bildserien med Christer Björkman och Richard Herrey från 1999 märkts upp med orden ”BÄSTA VÄNNERNA” Foto: Sara Ringström

Frans Jeppsson Wall var nämligen en månad yngre än Louis Herrey när han tävlade i Eurovision 2016.

”Nu måste jag rätta både mig själv och Christer Björkman. Frans är den yngste svenske manlige Mello-vinnaren och Eurovision-deltagaren. 17 år, och faktiskt en månad yngre än min bror Louis, som dock är den yngste manlige Eurovisionvinnaren någonsin”, skrev Richard i ett nytt inlägg på Twitter.

I slutet av 90-talet och början av 00-talet var Christer Björkman och Richard Herrey goda vänner och kollegor och turnerade runt  Sverige med en gemensam schlagershow där de framförde Eurovision- och Melodifestivallåtar.

I Aftonbladets bildarkiv har den här bildserien med Christer Björkman och Richard Herrey från 1999 märkts upp med orden ”BÄSTA VÄNNERNA” Foto: Sara Ringström

2002 instiftade den dåvarande duon också priset Marcel Bezencon Award som sedan dess delats ut under Eurovision song contest varje år. I priset röstar den närvarande pressen, de medverkande låtskrivarna och kommentatorerna fram pristagare i tre kategorier till sina favoriter bland årets Eurovision-artister. Christer Björkman sa häromveckan till mig att priset var ett smart sätt att garantera att han skulle kunna få komma på Eurovision framöver, även efter att han slutat arbeta med Melodifestivalen.

Men i och med att Björkman blev mer och mer involverade i SVT:s arbete med Melodifestivalen slutade han med sina och Herreys schlagershower och vännerna gled ifrån varandra. Under en period på 00-talet var stämningen dem emellan minst sagt frostig, för att inte säga fullständigt obefintlig.

Slutit fred. Richard Herrey och Christer Björkman på en Melodifestival-fest 2011. Foto: Lina Siksjö

De har sedan länge grävt ner stridsyxan och brukar numera ha en vänskaplig ton med varandra, men här försökte Richard visst skicka iväg ett litet tjuvnyp. Dock blev det fel den här gången.

Sveriges kommentatorer Christer Björkman och Edward af Sillén under Eurovision 2021 Foto: Robin Lorentz-Allard
alcazar Anton Ewald Benjamin Ingrosso christer björkman Danny Saucedo eric saade esc Henric von Zweigbergk John Lundvik Lina Hedlund loreen melodifestival Måns Zelmerlöw norge Oscar Zia Robin Bengtsson ryssland sanna nielsen schlager zweigbergk
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Linn Elmervik
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB