Startsida / Inlägg

EBU tillbakavisar rykten: Israel blev INTE diskade för fotobombningen i green room

av Tobbe Ek

English version of the EBU statement regarding Michael Ben David photo bombing the hosts in the greenroom below.

Bild: SVT Play / Rai / EBU

Under den andra semifinalen när Cornelia Jakobs tog sig till final var det en hel del fans som reagerade på hur den israeliska artisten Michael Ben David fotobombade programledarna i greenroom och pussade på både Laura Pausini och Alessandro Cattelan.

Bild: SVT Play / Rai / EBU

Efter att Israel inte tog sig vidare till final har Michael Ben Davids fått skarp kritik för sitt beteende i greenroom, både från fans och i israelisk press.

Bild: SVT Play / Rai / EBU

Programledarna fick frågor om hur de påverkades av detta under en presskonferens på lördagen och Alessandro Cattelan sa att han tyckte att det kändes märkligt att läsa om sig själv och hur han blev försvarad för något han själv inte hade reagerat över och beskrev Michael Ben David som lite berusad och nån som ville ha kul, men att det kanske möjligen blev lite överdrivet.

Bild: SVT Play / Rai / EBU

Laura Pausini, sa att hon inte inte tagit illa vid sig och det bara handlade om en liten puss och att hela kvällen varit till för att ha roligt och att det var just det som Michael Ben David också haft, roligt.

Ändå har det spridits rykten om att Michael Ben David och Israels delegation skulle ha diskvalificerats för tilltaget i greenroom, eller att han möjligen skulle ha diskvalificerats om han tog sig till final.

Men nu har jag varit i kontakt med EBU som förtydligar att det inte stämmer.

”Vi kan förtydliga att Israel inte har diskvalificerats från Eurovision Song Contest. De gick inte vidare från semifinalerna och kommer därför inte att uppträda i finalen. Det uppstod ett missförstånd på en presskonferens i går (13 maj) med programledarna för Eurovision Song Contest. En journalist ställde en angående Michael Ben David på konferensen och använde ordet ”diskvalificerad”, men vad han menade var att Michael Ben David inte hade kvalificerat sig till finalen. Programledarna missförstod frågan och därav har rapporterna uppstått.”

ENGLISH VERSION STATEMENT FROM THE EBU:

We can clarify that Israel has not been disqualified from the Eurovision Song Contest; they did not qualify from the semi-finals and so will not perform in the Grand Final. There was a misunderstanding in a press conference yesterday (13 May) featuring the Eurovision Song Contest show hosts.  A journalist asked a question referencing Michael Ben David, at the conference and used the term ’disqualified’ whereas what he meant was that Michael Ben David had not qualified for the final. The hosts understandably misunderstood his question and hence why this has been reported as such.

Anton Ewald Benjamin Ingrosso christer björkman Danny Saucedo eric saade esc Henric von Zweigbergk John Lundvik Lina Hedlund Lisa Ajax loreen melodifestival Måns Zelmerlöw norge Oscar Zia Robin Bengtsson ryssland sanna nielsen schlager zweigbergk
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Anders Hedberg
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB