Startsida / Inlägg

Eric Saade på scenen hade kunnat vara en subtil markering – men det ändrade han själv på: Här är spelet bakom Palestina-kuppen i Eurovision

av Tobbe Ek
MALMÖ. SVT hade fått övertyga ett tveksamt EBU att låta Eric Saade medverka på scenen trots hans högljudda protester mot Israels medverkan i tävlingen. 
Enligt vad Aftonbladet erfar fanns det även en känsla inom SVT-produktionen att det kunde få ses som en subtil men tydlig markering att låta en artist med palestinskt ursprung öppna hela tävlingen – okommenterat. 
Men så blev det inte. Han smugglade med sig en Palestina-sjal upp på scenen.
Här är spelet bakom Eric Saades kupp på Eurovision-scenen. 
Eric Saade med Palestinasjal runt handleden Foto: Jimmy Wixtröm
Bara dagar före den första semifinalen gick Eurovision-arrangören EBU ut med nyheten att Eric Saade skulle öppna årets tävling i en scenshow tillsammans med Eurovision-kollegorna Chanel och Eleni Foureira.
EBU hade varit tveksamma och SVT hade tvingats gå i god för honom under flera intensiva diskussioner.
Ända sedan Israel förklarade krig mot Hamas efter terrorgruppens attack i oktober hade Eric Saade högljutt protesterat mot Israels medverkan i Eurovision. Enligt vad Aftonbladet erfar var detta även en bidragande orsak till att man ville ha med Saade på scenen, åtminstone inom vissa delar av den svenska Eurovision-produktionen. Inte i första hand för Eric Saades Eurovision-protester, men att inkludera en artist med palestinskt ursprung, som en subtil och okommenterad markering om att man är medveten om världsläget och hur det har påverkat tävlingen.
När Eric Saade under lördagen fortsatte sin markering mot EBU och Eurovision så att det blev tydligt att han tackat ja till öppningsnumret just som en markering, en protest. Då blev det återigen panik inom EBU.
SVT tog ytterligare samtal med honom, något som fick Saade att göra ett tillägg till sitt Instagram-utspel och förtydligade att EBU inte ändrat flaggreglerna, (Tillåtna flaggor i arenan är de tävlande länderna, samt regnbågsflaggan), men att han oroat sig för att även kulturella symboler skulle vara förbjudna.
Personer med god insyn bekräftar för Aftonbladet att det fördes en stor mängd samtal med både Eric Saade och hans team kring vilka förhållningsorder som gällde, hur tävlingsreglerna ser ut och vad han fick och inte fick göra på scenen.
Efter det kände sig SVT och EBU nöjda. EBU skulle få sin neutralt hålla öppningsakt. SVT skulle få ha Eric Saade på scenen.
Eric Saade på scenen under Eurovision-semin Foto: Jimmy Wixtröm
Men så valde Eric Saade att gå en annan väg. I första tonerna till låten ”Popular” sträckte han upp armen och avslöjade vad han hade smugglat in och dolt under jackärmen, en Palestina-sjal.
– Han gjorde det ju fullt medvetet. Han hade inte på sig sjalen på ett enda rep så det var fullt medvetet av honom, säger en person med insyn.
Eric Saade på genrepet, utan Palestina-sjal Foto: Jimmy Wixtröm
Det går att diskutera om en Palestina-sjal är att se som en politisk symbol, eller mer en symbol för en kultur eller ursprung, men EBU:s och SVT:s bedömning är att Eric Saade bröt mot de förhållningsregler som man satt upp för medverkan i programmet.
”Eric Saade är väl medveten om reglerna som gäller när man står på Eurovision Song Contests scen. Vi tycker att det är tråkigt att han utnyttjar sin medverkan på det här sättet”, skrev Ebba Adielsson, exekutiv producent på SVT för Eurovision2024 till Aftonbladet.
”Eurovision Song Contest är en live-show. Alla artister är väl medvetna om vilka regler som gäller i tävlingen, och vi beklagar att Eric Saade valde att kompromissa med tävlingens icke-politiska natur”, skrev EBU i ett uttalande.
Inom SVT-produktionen pratar man om att Eric Saade förbrukat sitt förtroende. SVT:s personal har gått som på nålar under hela Eurovision-perioden. Flera personer bakom kulisserna vittnar om en rädsla för att trampa snett. Att det finns en utbredd känsla av att det bara går att göra fel och inga rätt.
Eric Saades egen förklaring kom i en kommentar till SVT Nyheter:
”Det är som att kalla Dalahästen för politisk symbol. I mina ögon är det bara rasism. Jag ville bara vara inkluderande och bära något som är äkta för mig – men EBU verkar tycka att min etnicitet är kontroversiell.”
Armeniens artist Iveta Mukuchyan med den omstridda flaggan
När Armeniens artist Iveta Mukuchyan viftade med den omstridda regionen Nagorno-Karabachs flagga i greenroom 2016 under sin semifinal kom det armeniska tv-bolaget undan med en varning.
När Islands tävlande artister, gruppen Hatari, viftade med Palestina-banderoller under finalen av Eurovision i Tel Aviv 2019 slutade det med 5000 euro, eller omkring 50 000 kronor i böter, för det isländska tv-bolaget.
Islands Hatari med en Paelstina Banderoll i greenroom Bild: SVT
Men det är just de medverkande tv-bolagen som straffas om deras artister, eller delegationerna i övrigt, bryter mot några regler. Inte artisten.
SVT har ingen möjlighet att bötfälla Eric Saade för tilltaget med Palestina-sjalen. Däremot vittnar flera i kulisserna om att han förbrukat ett förtroende.
Aftonbladet har frågat om det finns planer på att försöka dra in eventuellt gage eller på annat sätt markera mot Eric Saade, men har ännu inte fått något tydligt svar på detta.
Anton Ewald Benjamin Ingrosso christer björkman Danny Saucedo Dotter eric saade esc finland Henric von Zweigbergk John Lundvik Jon Henrik Fjällgren Liamoo Lisa Ajax loreen Mariette Hansson Måns Zelmerlöw norge Oscar Zia Robin Bengtsson sanna nielsen