Här tycks EBU fullständigt såga nederländska versionen – Dessutom: 15 olika tv-bolag med i beslutet att diska Joost Klein
avBeslutet att diska Joost Klein var enhälligt och inkluderade representanter för flera tv-bolag.
Det skriver EBU i ett uppdaterat uttalande – där man också fullständigt tycks såga den nederländska tv-chefens version av artistens beteende.
Dessutom: Här är alla som var med och fattade beslutet.
EBU har uppdaterat sitt uttalande om Joost Kleins och Nederländernas diskvalificering och skriver att hans ”uppförande var ett tydligt brott mot tävlingsreglerna som är till för att säkerställa en säker arbetsmiljö för all personal och för att skydda produktionen”.
I det uppdaterade uttalandet framgår att det finns flera vittnen till händelsen och EBU tycks också fullständigt såga den version av Joost Kleins agerande som spridits via den nederländska tv-kanalen Avrotros och dess högsta chef Taco Zimmerman.
EBU nämner aldrig tv-kanalen i sitt uttalande men hänvisar till ”offentliga uttalanden” och ”beskrivningen av händelsen i sociala medier” och de enda som har gett någon första handsbeskrivning av händelsen i offentliga uttalanden och sociala medier är just tv-kanalen Avrotros och dess högste chef.
EBU om nederländska tv-chefens version: ”Stämmer inte överens”
Man får själv föreställa sig med vilken ton EBU har skrivit uttalandet, på sitt sedvanligt torra och byråkratiska språk:
”Den version av händelserna som har beskrivits i vissa offentliga uttalanden och i sociala medier stämmer inte överens med de uttalanden som personal och vittnen delat med oss och svensk polis. Dock är ärendet nu föremål för rättsliga åtgärder och därför kan vi tyvärr inte tillägga något mer i nuläget.”
EBU upprepar också sin nolltolerans mot olämpligt beteende och skriver:
”Vi kommer alltid vidta nödvändiga åtgärder för att hantera hot mot personalen – oavsett vem de kommer ifrån.”
I det uppdaterade uttalandet framgår också att beslutet att diskvalificera Joost Klein och låten ”Europapa” fattades tillsammans med representanter för flera andra tv-bolag och enhälligt stöttades av EBU:s allra högsta ledning.
Det var alltså inte ett beslut som fattades enbart av Eurovision-chefen Martin Österdahl som fick klä skott för beslutet och i arenan utsattes för burop betydligt högre än för den israeliska artisten och som nästan helt dränkte hans ord i tv-rutan.
”Beslutet att utesluta honom backades upp av tävlingens styrande medlemsorgan, Eurovision song contests referensgrupp och stöttades enhälligt av EBU:s exekutiva styrelse, efter en grundlig intern utredning”, skriver EBU.
De fattade beslutet om Joost Kleins diskning
Referensgruppen är tävlingens högsta beslutande organ och består av representanter från flera av tv-bolagen som är medlemmar i EBU.
Enligt EBU ska det i referensgruppen ingå: en ordförande som väljs från något av medlems-tvbolagen, tre delegationschefer, två exekutiva producenter från de två senast producerade tävlingarna och en exekutiv producent från den nuvarande tv-produktionen. Två ytterligare personer, utsedda utifrån kompetens och erfarenhet, och så EBU:s chef för Eurovision, som har den något stela titeln ”executive supervisor”, som enklast översätts till verkställande chef.
Här är alla nuvarande medlemmar i referensgruppen:
- Bakel Walden, ordförande sedan juni 2023, utvecklingschef på Schweiz tv-bolag SSR SRG.
- Claudio Fasulo, biträdande direktör för underhållnings-tv på italienska RAI, exekutiv producent för Eurovision 2022.
- Rachel Ashdown, underhållningschef på BBC, exekutiv producent för Eurovision 2023.
- Ebba Adielsson, SVT, exekutiv producent för Eurovision 2024.
- Felix Bergsson, delegationschef för isländska delegationen från tv-bolaget RÚV.
- Simona Martorelli, delegationschef för italienska delegationen från tv-bolaget RAI.
- Tomislav Stengl, delegationschef för den kroatiska delegation från tv-bolaget HRT.
- Alexandra Wolfslast, delegationschef för den tyska delegationen från tv-bolaget NDR.
- Ana Maria Bordas, delegationschef för den spanska delegationen från tv-bolaget RTVE.
- Carla Bugalho, delegationschef för den portugisiska delegationen från tv-bolaget RTP. Tidigare exekutiv producent för Eurovision 2018.
- Martin Österdahl, EBU, verkställande chef för Eurovision.
(Jag får detta till elva personer totalt, trots att det i EBU:s uppställning listas att tio personer ska vara med i referensgruppen. Det verkar som att man valt in den elfte medlemmen Tomislav Stengl, från kroatisk tv, i september förra året. Det är också oklart vilka som är invalda i egenskap av delegationschef och vilka som är utsedda på grund av kompetens.)
Ovanför referensgruppen, som helt ägnar sig åt Eurovision song contest, finns sedan alltså EBU:s högsta ledning och ovanför dem organisationens exekutiva styrelse. Denna styrelse var, enligt EBU:s uppdaterade uttalande, alltså enig i beslutet att diska Joost Klein.
Styrelsen består av 11 personer, som alla är höga chefer för de olika tv-bolagen som är medlemmar i EBU.
Här är alla medlemmar i EBU:s styrelse:
- Delphine Ernotte Cunci, vd för France Télévisions i Frankrike.
- Cilla Benkö, vd för Sveriges Radio.
- Mykola Chernotytskyi, vd för Ukrainas tv-bolag UA:PBC (Suspilne).
- Tim Davie, vd för Storbritanniens tv- och radiobolag BBC.
- Monika Garbačiauskaitė-Budrienė, vd för Litauens tv-bolag LRT.
- Gilles Marchand, vd för Schweiz tv-bolag SRG-SSR
- Milen Mitev, vd för Bulgariens tv-bolag BNR.
- Nicolau Santos, vd för Portugals tv-bolag RTP.
- Marinella Soldi, styrelseordförande för Italiens tv-bolag RAI.
- Katja Wildermuth, vd för det tyska tv-bolaget BR.
Sammantaget innebär det här att ansvariga från 13 olika länder av 37 tävlande i Eurovision, och totalt 15 olika public service-bolag, varit med och fattat beslutet om att Joost Klein skulle diskvalificeras.
Enligt Aftonbladets källor har Joost Klein erkänt händelsen i polisförhör.
Falska rykten sprids om tv-medarbetaren
I sociala medier sprids falska uppgifter om att den unga kvinnliga tv-medarbetarens identitet och att hon, som utsatts för Joost Klein agerande, skulle tillhöra en av de andra ländernas delegationer.
Trots att Aftonbladets källor redan från början har varit tydliga med att bråket bakom scenen inte på något sätt har involverat någon person från något annat lands delegation har dessa grundlösa rykten och spekulationer fortsatt att spridas, och i vissa kretsar fått fäste som sanningar.
Alla våra källor är tydliga med att incidenten som inträffade på torsdagskvällen efter att Joost Klein klivit av från scenen i den andra semifinalen var mellan honom och en kvinnlig medlem i tv-produktionen. Inga andra länders delegationer var involverade, och det finns ingen som helst grund i de uppgifter som sprids.