Startsida / Inlägg

Jag är såååå svag för semlor…

av Annika Sjöö

Hej alla!

Imorgon fyller min lilla älskling 2 år. Tänk 2 år!!! Tyvärr minns jag fortfarande hur ont det gjorde att föda barn (nej, jag har inte glömt som många andra:-), men det var det värt 1000 ggr om!

Kalasdax = bakdax =semledax! Jag älskar semlor. Nej, jag inte bara älskar semlor, jag ÄLSKAR semlor! När Kelvin fyllde 1 år bakade jag semlor och det tänkte jag göra även i år. Nedan följer receptet till dig som vill baka grymt goda semlor, men helt utan vanligt socker och vetemjöl!

100 gram smör
5 dl mjölk
50 gram jäst
1 burk Kesella
3 krm salt
4 tsk kardemumma
1,5 dl fruktsocker
1 msk vaniljarom
ca 16 dl siktat dinkelmjöl

Pensling: 1 ägg

Mandelmassa:
250 g mandel
2 dl sukrin
1 dl vatten

Grädde

Gör så här:
Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm till fingervarmt. Smula ner jästen i en bunke och häll över vätskan. Rör om tills jästen löst sig.
Tillsätt salt, kesella, vaniljarom, kardemumma, fruktsocker och mjöl. Arbeta degen smidig och låt jäsa övertäckt 30 min.
Sätt ugnen på 250 grader. Knåda degen på mjölat bakbord. Baka ut till små runda bullar ca 20 st och lägg på bakplåtsklädd plåt. Låt jäsa 20 min. Pensla med uppvispat ägg.
Grädda i mitten av ugnen i ca 8 min (beroende på ugn).
Mixa mandel och sukrin i en mixer. Tillsätt vatten och rör om.
Skär av ett lock och gröp ur lite innehåll på varje bulle. Fyll med mandelmassa. Vispa grädde och klicka över mandelmassan. Lägg på locket.

Voilà!

Återkommer med bilder imorgon!

Kram

 

  • Tjänstgörande redaktörer: Joakim Ottosson, Kristina Jeppsson och Elvira S Barsotti
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB