Olika sötningsmedel!
avHej mina vänner!
I gårdagens bilaga av ”Söndag” kunde man läsa om olika sorters sötningsmedel. Intressant tycker jag. Kanske någon av er som läste? Vissa saker som stod höll jag med om, andra inte.
Idag vill jag lyfta fram några av de olika ”sockersorterna”
Agavesirap – Utvinns ur en mexikansk kaktus och har väldigt söt smak. Har GI värde 35, vilket är lågt, men enligt artikeln står det mellan. Agavesirap är utmärkt att ersätta vanlig sirap med och kan även användas istället för socker i bakning.
Sukrin – Baseras på en sockeralkohol som finns naturligt i vissa frukter och svampar. Det ser ut som socker och smakar ungefär likadant. Har GI 0 och innehåller inga kalorier. Jag använder nästan alltid sukrin när jag bakar. Är dock inte ultimat vid jäsning då någon annan form av socker också behövs.
Stevia – Utvinns ur en växt som odlas i Sydafrika. Är mkt sötare än vanligt socker i smaken, men med ett lågt GI och inga kalorier. Godkändes nyss inom EU. Var försiktig med doseringen då Stevia har en stark smak.
Fruktsocker – Visst stämmer det att fruktsocker i för stora mängder lagras som fett i kroppen, men jag tycker det är ett bra alternativ i bakning som kräver jäsning t.ex. bullar. För du äter väl inte hela plåten själv? Med 1-2 bullar får du i dig såpass lite fruktsocker att det inte blir för mkt.
Björksocker – Utvinns ur björken och smakar sött som socker. Kan ersätta socker i bakning utan jäsning. Har ett lågt GI värde. Jag har aldrig testat detta, men är nyfiken!
Kram Annika