Startsida / Inlägg

Faktorer som påverkar GI

av Annika Sjöö
20120827-095049.jpg

Hej!

Nedan följer några faktorer som påverkar det glykemiska indexet, d.v.s om blodsockret blir högt eller lågt:

Struktur:
Ju mer vår mag-tarm kanal behöver jobba med maten desto lägre GI, t.ex. bröd med hela korn.

Tillagning:
Ju mer tillagat/processat ett livsmedel är desto högre GI.
T.ex. Puffat ris, överkokt pasta

Surhet:
Surdeg har lågt GI eftersom den gör magsäckstömningshastigheten långsammare. Även vinäger.

Fibrer (lösliga)
Magen måste jobba mer.

Kolhydratskoncentration:
Ju mer kolhydrater/100g desto högre GI.

Kram

  • Tjänstgörande redaktörer: Sandra Christensen, Alex Rodriguez och Annika Panas
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB