Startsida / Inlägg

Paleomatpyramiden

av Annika Sjöö
20130827-102334.jpg

Bild lånad från karlhulten.se

Hej hej!

Här kommer ytterligare ett gästinlägg av mina kära bloggvänner från Under vårt tak!. Denna gången handlar det om matpyramiden enligt Paleo. Personligen äter jag mer frukt och nötter än vad som nedan rekommenderas eftersom jag tränar ordentligt också!

”Paleokosten kommer att göra dig starkare, friskare, uthålligare och ge högre energi. Allt detta på enbart ren och naturlig mat, den mat som våra förfäder jägarna och samlarna åt. Genom att äta Paleokost så förändras våra moderna sockerdrivna kroppar till att bli fettdrivna – som de ska vara och det är då man presterar bäst! Kroppen programmerar helt enkelt om sig och kan därmed tillgodogöra sig alla de egenskaper och den kraft som ligger vilande!

Paleo så gott och så enkelt! Precis så är det, god mat på rena och naturliga råvaror. Håll det enkelt och njut av varje råvaras unika egenskap och smak samtidigt som man ordagrant äter sig starkare och friskare! Man kan i matpyramiden för Paleo (som skiljer sig markant från den pyramiden man fick lära sig i skolan, här finns bl.a. ingen spannmål eller potatis som basvaror!) se hur kosten är uppbyggd och vad man bör äta mycket av samt lite av.

Längst ner i basen på pyramiden ligger grönsaker och rotfrukter, ät helt enkelt mycket av detta. Variera och njut av det mångfald som finns. Använd och ta tillvara på årstiderna, det som är i säsong är oftast godast och dessutom bra pris på just då! Grönsaker kan man i princip inte få för mycket av och det innehåller mängder av vitaminer och mineraler som kroppen behöver.

Direkt ovanpå, eller till och med ihop med grönsakerna, så kommer kött (t.ex. vilt, nöt, fläsk och lamm), fågel, fisk, skaldjur och ägg. Välj kött av bra kvalitet, det bör vara så kallat ”gräsbetat kött”. Detta innebär att djuret fått äta sin naturliga kost, oavsett om det handlar om älg, lax eller gris. Köttets kvalitet beror helt på hur djuren ätit och det är en av anledningarna till att man inom Paleo rekommenderar vilt. Protein och animaliskt fett är bra för kroppen och omega3 från fisk är helt nödvändigt! Ägg är näst intill det perfekta livsmedlet, innehåller så mycket nyttigheter och kommer dessutom behändigt förpackade 🙂

I mitten av pyramiden hittar vi frukten och detta klassas som ett tillbehör till kosten, alltså inget som ska användas som ett huvudmål utan ett mellanmål eller del av något annat. Om man har som mål att gå ned i vikt med Paleokost så bör man vara försiktig med frukt (och nötter), en enkel regel här är en frukt om dagen.

Ovanför frukten ligger oljor av olika sorter. Kokosolja, olivolja, avokadoolja och animalisk olja/fett (som ghee). Dessa används i matlagning på olika sätt, kokosolja och ghee fungerar utmärkt att steka i då den inte förändras vid höga temperaturer. Olivolja är jättegod i dressing! Det är nödvändigt att få i sig dessa fetter så var inte rädda för dem! Använd och njut av deras speciella egenskaper!

Nu närmar vi oss toppen på pyramiden och då kommer nötter och fröer. Dessa, precis som frukt, klassas som ett tillbehör och ska alltså ätas sparsamt av. En näve om dagen är ett bra mått här. Många blötlägger nötter för att de ska vara mildare mot magen. Olika nötmjöl fungerar utmärkt att baka på och det finns mängder med bra och goda recept för detta!

Högst uppe i pyramidens spets så finns kryddor, dessa underbara smaksättare! Självklart är färska kryddor det absolut bästa, men torkade är inga konstigheter. Äkta vaniljpulver och raw kakaopulver räknas också till kryddor.

Man ska alltså äta sig mätt på grönsaker, rotfrukter och kött (fisk, fågel o.s.v.) medan frukt och nötter är ett tillbehör som bör ätas med måtta. Det är inga konstigheter att äta kött eller fisk till frukost, en stor grönsakstallrik till kvällsmat – finns inga regler om vad som är rätt eller fel här. Räkna inte kalorier eller kolhydrater, håll bara ett öga på Paleopyramiden och njut av all den goda maten!”

Fortsatt lycka till önskar Magnus och Jenny från Under vårt tak!

 • Tjänstgörande redaktörer: Jennifer Snårbacka, Mikael Hedmark och Fred Balke
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB