Denna sida fungerar endast i liggande vy.

Vänligen rotera.

Manager-livet –
en unik inblick

 

scrolldownwhite

Sportbladets reporter Hans Abrahamsson och fotograf Jimmy Wixtröm har följt Frölundas ledarstab under två hela dagar.

De har fått en unik inblick hos mästarklubben och varit med på möten som normalt sett utomstående inte har tillträde till.
Här är deras rapport.

Sista veckan innan Sverige går över till vintertid. Klockan är 7.30 men oktobermorgonen är fortfarande kolsvart när Roger Rönnberg, 45, släpper in oss i Campus Frölunda. Svenska mästarnas moderna och påkostade träningsanläggning.

Handslaget är fast. Ögonen plirar så där energiskt och nyfiket som vi vant oss vid.
När vi kommer har Rönnberg redan varit på plats i en halvtimme och är klädd i träningskläder, svarta shorts, nedhasade knästrumpor och en långärmad tröja.

Roger Rönnberg kan se tillbaka på en bra vecka med tre raka segrar.
– Vinner du är det här ett drömjobb. Förlorar du en massa matcher är det bland de tuffaste jobb du kan ha. Jag har sån jäkla respekt för den situation Robert Ohlsson är i, säger Rönnberg och syftar på sin vän och tidigare tränarkollega som fått en tuff start med Djurgården.

– Det är verkligen inte kul. Du ligger vaken på nätterna och vänder på varenda sten. Vi två har samma jobb och driver ungefär samma verksamhet. Åk till Djurgården och jämför. Ändå upplever vi helt skilda världar nu på grund av att vi har vunnit några fler matcher.

8.15 inleder Rönnberg ett första möte med sina tränarkollegor, som lämnar en kort matchrapport från mötet med Skellefteå.
Kristoffer Martin om målvakterna, Pär Johansson om backarna, och senaste nytillskottet Johan Lundskog om forwards.

Videocoachen Erik Lignell visar klipp de åtta målchanser Skellefteå skapade mot Frölunda.
”Kärngänget” som Rönnberg säger, består av de här fem personerna.

Varje situation analyseras och diskuteras.
Både som lag och på individuellt.
Ett diskussionsämne blir en forward som under en rad matcher inte har gått ner och blockat skott.

 

Förutom ledarstaben har Rönnberg 14 personer med sig.

Varje morgon avlägger samtliga rapport till Roger Rönnberg om läget.

Stina Hedin, rehabansvarig, är enda kvinnan och är först ut.

Klockan är 9.15 och det har blivit dags att möta laget. Innan genomgången går Rönnberg runt och hälsar på spelarna på sitt högst originella sätt.

 

Sedan börjar Rönnberg att prata om matchen mot Skellefteå. Han och övriga tränarstaben är till stora delar nöjd med både det offensiva och det defensiva.

Skellefteå tilläts exempelvis inte skapa mer än åtta målchanser.
– Utöver det statistiska har vi väldigt mycket vi kan ta med oss grabbar!

Redan under det första tränarmötet har Rönnberg berättat att han ska ha ett individuellt samtal med nya backen Jonathan Sigalet. Han avslutar genomgången med att tacka gruppen och tar sedan två kliv framåt…

 

Under de här två dagarna får vi vara med på allting som händer, med ett undantag: de individuella samtalen med spelarna. Men fråga i efterhand går bra.

Under ert morgonmöte fick jag intrycket att du inte är nöjd med vad Sigalet har presterat i de senaste matcherna?
– Nej, vi är inte nöjda, men helt nöjd är vi inte med någon spelare. De ska gå från bra till bäst och ända fram till slutspelet börjar är det utveckling som gäller, säger Rönnberg.
I dagens Frölunda finns fyra grundvärderingar som styr allt:
• Ödmjuka
• Jobba hårt
• Viljan att utvecklas måste finnas på alla
• Hjälpa andra
– Samtliga samtal jag har med spelare rör de här fyra grundvärderingarna. Jonathan är ny här, sätt dig in i hans bakgrund som 30-årig nordamerikan. Mycket av det vi gör här är tvärtemot vad han är van vid. Han är van att bli belönad eller bestraffad av resultatstyrda organisationer. Vinner man är allting bra. Gör du poäng och spelar plus är allting bra. Ju längre en spelare varit i den miljön, desto svårare är det att bryta upp det. Frölunda styrs av värderingar, inte resultat. Jag vill hålla honom nyfiken, att han leder andra och adderar ett bra beteende, säger Rönnberg.
– Jonathan är en jättebra back redan i dag, men vi vill att han ska vara bästa backen i ligan. Leda de yngre, hjälpa Pär (Johansson) att sätta vårt bästa box play. Kommunicera, ta ansvar. Där är han inte riktigt än, men det finns ett enormt driv att verkligen förstå hur det fungerar här.

 

Klockan är 10.30 och spelarna har kört ett fyspass med Pär Edlund. Nu väntar en halvtimmes isträning. I den lilla rinken intill, stor som en anfallszon, kör skridskocoachen Andreas Larsson skridskoteknik/snabbhet med de spelare som känner att de behöver det.

Joel Lundqvist, Nicklas Lasu, Carl Grundström och Victor Olofsson ingår i den gruppen. Simon Hjalmarsson har varit där, men i dag flyttats över till forwards som tränar avslut.
Roger Rönnberg följer första träningen från båset utan skridskor.

– Jag har en känsla att vi i svensk hockey tränar för mycket taktik och för lite på själva hantverket. Exempelvis det vi gör med klubba och puck eller som Pär (backtränaren Pär Johansson) jobbar närkamper med sina backar, hur man stänger en sida, säger Rönnberg.

En halvtimme senare är alla tillbaka i omklädningsrummet. Samtidigt som vaktmästaren spolar isen för den gemensamma träningen som ska börja tio minuter senare.

Tillbaka på isen och Rönnberg dirigerar, manar på och kommer med små kommentarer:
– Behöver du syrgas, Hjalle? slänger han ur sig när en märkbart trött Simon Hjalmarsson åker förbi honom.

För junioren Calle Ehrnberg är det en av de första träningarna med a-laget. Ehrnberg är besviken på sig själv för en missad passning, men Rönnberg är snabbt på plats med uppmuntrande ord:

 

Frölundas blev både CHL-mästare och vann SM-guld. På avstånd framstod hela säsongen som en framgångsresa. Verkligheten var en annan. Fram till jul fanns det en pyrande konflikt i tränarrummet.

Pär Johansson hade kommit in som ny backtränare efter att Klas Östman lämnat för Linköping. Om det inte blev en frontalkrock mellan Johanssons och Rönnbergs personligheter fanns det åtminstone tydliga slitningar mellan de två.

– Pär upplevde det som att komma in i en sekt där allt redan var bestämt. Och det var ganska extremt. Han fick inget riktigt svar på frågan ”varför gör ni så här?”. Svaret han fick var: ”det har vi alltid gjort och det har vi redan gått igenom”, säger Rönnberg självkritiskt.

En bild som Pär Johansson instämmer i:
– De andra i ledarstaben hade jobbat ihop under många år, dels i Frölunda, dels i Juniorkronorna. När jag kom in från utsidan kändes det som att allting redan var satt.

– ”Så här spelar vi, så här gör vi”. Pang, pang, pang. ”Så här gjorde Klas”. Just det tyckte jag var allra jobbigast. Jag skiter väl i vad Klas gjorde. Jag kan inte vara Klas, det funkar inte så.

 

Att vara så olika som Pär och jag är och ändå kunna jobba ihop är en jäkla styrka. Roger Rönnberg

 

Samarbetsklimatet var inte alls optimalt.
Rönnberg och Johansson pratade inte samma språk och förstod inte varandra. Allt kulminerade i ett möte mellan de två och psykologiska coachen John Jansson.

Pär Johansson:
– Vi hade en riktigt lång sittning där vi rensade luften. Vi kom fram till att vi är olika som människor och landade i att vi inte kan göra saker på samma sätt. Jag kanske inte alltid behöver en dataskärm för att prata med spelarna.

Vi har egentligen för många utlänningar i år, helst skulle vi bara ha haft svenska spelare.

– Att vara så olika som Pär och jag är och ändå kunna jobba ihop är en jäkla styrka. För som personer är vi varandras motsatser i nästan allt, säger Rönnberg.
Just den här dagen ligger i tyngdpunkten på positiva saker.

Men när backtränaren Pär Johansson har ordet blir det tydligt att det under inledningen av säsongen funnits meningsskiljaktigheter. Frågan gäller vilka spelare som ska vara inne i slutet av matchen om motståndarna har tagit ut målvakten.

 

John Jansson är utbildad idrottspsykolog från Umeå som under många år jobbat tätt med Roger Rönnberg, både i Frölunda och i Juniorkronorna. Jansson gillar hur årets tränarstab arbetar:

– Ja, jag är riktigt imponerad, man är väldigt duktiga på att prata i beteenden. Jag har varit inne i många lag där tränare sitter och gissar vad som händer på isen. Här i Frölunda är det väldigt mycket fakta. Fakta, fakta, fakta.

– Inte flummerier till höger och vänster, utan hur får vi det här beteendet att funka? Där är vår videocoach Erik Lignell en kanonkille som alltid kan lyfta upp fakta. Att sitta i den här tränargruppen är som att sitta i en forskargrupp som analyserar forskarresultat, säger Jansson.

 

 

Att vara värderingsstyrd är en viktig del i Frölundas sätt att arbeta. Att jobba med statistik och fakta är en annan grundpelare. Det blir väldigt tydligt efter bara några timmar av vårt besök.

– Många säger att jag eller tidigare ”Robban” (Ohlsson) är hjärnan, men den verkliga hjärnan sitter här, säger Rönnberg och pekar på videocoachen Erik Lignell.

Ingen risk att det blir för mycket av en vetenskaplig verkstad?
– Vi måste sila informationen för killarna är fortfarande hockeylirare. Men ibland tror jag ärligt talat att de känner sig som testkaniner. Vi måste ha ett filter, vi behöver inte presentera allt för laget, säger Roger Rönnberg.

– Robin Figren sa en bra grej till ”Hjalle” (nyförvärvet Simon Hjalmarsson) när han skulle beskriva hur det funkar i Frölunda
– Så här är det ”Hjalle”: Du tycker allt är konstigt och annorlunda och när du börjat vänja dig vid det kommer alltid något nytt.