Startsida / Inlägg

Virtual reality – hela veckan! Och jag har en svart hand

av katlar

Sexhundra dollar. Alltså över 5000 spänn. Det är mycket pengar – och just så mycket som VR-headsetet Oculus Rift kostar. Nästa måndag börjar de skeppas ut till kunder som förbeställt. Det dröjer ytterligare några veckor innan tv-glasögonen ligger på butiksdiskarna.

Jag testade Oculus Rift på spelutvecklar-mässan GDC här i San Francisco. Fick kliva in i ett ljudisolerat och kallt rum. Oculus har en snyggdesignad svart mässmonter. Påminner mig om looken för Uber. Manlig. Hård. Tuff.

”Jag kan inte ett skit om gaiming, har knappt hållit i en controller”, varnar jag demokillen när jag trär på mig VR-glasögonen.

När jag är inlåst bakom jättebrillorna försöker han hjälpa mig med controllern som ska fästas på handen. Jag ser ingenting. Fattar inte vart han vill att mina fingrar och tummar ska ta vägen.

”Ehe, I´m sorry….I don´t get this”.

Killen låter uppmuntrande och får till slut på mig handcontrollern.

Jag ska alltså spela basket. Är tydligen stjärnan på plan. För när spelet börjar hurrar hela läktaren och alla tittar på mig. Jag står mitt i en helt ny verklighet.

”Det är bara att greppa bollen och skjuta”, hör jag demokillen säga.

Jag tittar ner och ser en boll. Sträcker fram handen och försöker ta tag i den. Förvånat ser jag att min hand är svart, och det känns lite märkligt. I alla år har jag bara sett mina egna liljevita händer.

”It´s NBA, you know”, säger demokillen.

Just det. Svarta killar i amerikanska ligan är bäst på basket.

Efter lite fipplande med controllern fattar jag hur man ska greppa bollen med en virituell hand och jag  börjar puckla på basketkorgen. Det går riktigt bra och publiken jublar.

Ska bli oerhört spännande att se hur publiken tar emot Oculus Rift. Måste säga att VR-upplevelsen när det gällde det här spelet var..sådär. Mycket mer spännande när en haj försökte käka upp mig när jag var iklädd Playstations VR-set häromdan. Bättre grafik, bättre story. Men jag testade bara ett spel hos Oculus.

Kolla min upplevelse här.

 

 • Tjänstgörande redaktör: Elliot Morseth Edvinsson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB