Startsida / Inlägg

8 detaljer som bevisar ”Star wars: Battlefronts” nördighet

av Jonas Högberg
star wars battlefront (1)

Missa inga spelnyheter eller trailers – gilla Spela på Facebook!


”Star wars”-vintern har bara börjat. Medan ”The force awakens” går varm på biograferna världen över är hängivna ”Battlefront”-fans i full färd med att avslöja roliga, och väldigt nördiga, små hemligheter i det svenska succéspelet. Det är nämligen fullproppat med lustiga referenser och obskyra hänvisningar till detaljer i George Lucas filmer.

Svenska studion Dice har med andra ord tagit nörderiet till en helt ny nivå. Här är våra åtta favoritbevis på det.

Det återskapar ikoniska ögonblick

Vi börjar väl med det mest uppenbara. Luke Skywalker vs Darth Vader. Och gåshuden man får på köpet.

Det låter oss korrigera misstag som filmerna gjorde

Vi kan väl alla enas om att prisjägaren Boba Fett dog under olyckliga omständigheter i ”Return of the jedi”. En av hela ”Star wars”-universumets coolaste karaktärer blev föremål för ren slapstickhumor när en blind Han Solo råkade stöta till Fetts jetpack och skicka superskurken i gapet på en sarlacc. Böcker och andra kringprodukter har senare räddat Fett ur sarlaccens buk – och vem vet, Fett kanske till och med dyker upp i de nya filmerna – men säg det till mitt nioåriga jag som satt framför tv:n med tårarna rinnandes utmed kinderna. ”Battlefront” gör dock sitt bästa för att läka mina själsliga sår: man kan nämligen dyka ner i en sarlacc och ta sig ut igen med jetpacket vrålandes. Revansch har sällan smakat så gott.

Det ger upphov till tragikomiska dueller

”Star wars” har alltid haft en lätt humoristisk, ibland fånig vibb. Så även i striderna (minns bara ewokerna på Endor). Därför är det kul att se att dylikt trams lätt kan återskapas i ”Battlefront”.

Det håller den förskräcklige snömannen på behörigt avstånd

I ”The empire strikes back” blev Luke tillfångatagen av ett hemskt snömonster, en så kallad wampa. Några sådana medverkar inte i striderna i spelet, men figurerar indirekt. Det gömmer sig till exempel en wampa bakom en dörr i rebellbasen – en hänvisning till en bortklippt scen från filmen. Hoppar du in i träningsläget kan du skymta en på långt avstånd med kikarsiktet. Och går du för långt utanför banans gräns på Hoth faller du ihop död. Ett meddelande från spelet påstår att en wampa är skyldig.

Det har ett fantastiskt obskyrt påskägg

Inte alla scener ur ”Star wars IV: A new hope” gick som smort. Ovan kan du se hur en stormtrooper går in i en dörrkarm. Knappast något gemene man lägger på minnet eller ens märker, men en obskyr detalj som bekräftar ens nördintresse när man berättar om den på fester. Något Dice tveklöst håller med om – de har nämligen petat in en hyllning till den där subtila pannknocken i ”Battlefront”.

Det vet att jäklas med rätt personer

Släpp kontrollen på menyskärmen och R2-D2 och C-3PO gör ett gästspel.

Det har till och med buggar som trollar dig med ”Star wars”-anspelningar

Ibland får ”Battlefront” för sig att du sprungit utanför banans gränser och dödar dig utan skäl. Passande nog slänger sig buggen med den kaxiga repliken ”You got lost far, far away”.

Det är snyggare än din barndoms ”Star wars”

Digital Foundry är en sajt som undersöker spels tekniska kvalitéer och deras medarbetare är minst sagt imponerade av ”Star wars: Battlefront”. Här har de fogat in sekvenser från spelet med klipp från ”Return of the jedi” och förlängt den klassiska speeder bike-scenen på Endors måne. Det är näst intill omöjligt att se vad som kommer från filmen och vad som kommer från spelet om man inte vet det på förhand. Imponerande var ordet!

BONUS! Ljussablar i ”GTA V”

Hur skulle egentligen en episk ljussabelduell se ut i ”GTA V”? Tja, så här kanske.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB