Startsida / Inlägg

Activision köper ”Candy crush saga” för 50 miljarder kronor

av Jonas Högberg
candy

Förra året var det ”Minecraft”.

Nu är det ”Candy crush saga” som blir uppköpt för en hiskelig summa.

Närmare bestämt 50 miljarder kronor.

Många svenska spel har blivit världsomspännande fenomen de senaste åren. Något som triggat storföretagens intresse. ”Battlefield”-studion Dice ägs av Electronic Arts sedan nio år tillbaka. Förra året köpte Microsoft Mojang och ”Minecraft” för 18 miljarder kronor.

Och nu köper Activision Blizzard King och ”Candy crush saga” för drygt 50 miljarder kronor. Alltså mer än dubbelt så mycket som Microsoft betalade för ”Minecraft”. Det är även mer än vad Disney betalade för Lucasfilm och rättigheterna till ”Star wars” 2012 (27 miljarder kr).

I pressmeddelandet står det att King kommer fortsätta att drivas som ett fristående bolag med samma ledning som nu. Uppköpet blev officiellt i natt, men kommer antagligen att slutföras först under våren 2016.

Activision Blizzard ger vanligtvis ut pc- och konsolspel som ”World of warcraft” och ”Call of duty”. Med förvärvet av King ger man sig nu in på mobilmarknaden på allvar.

– Mobilspel är den största och snabbast växande affärsmöjligheten i spelbranschen idag. Vi får nu en av världens mest framstående mobilspelsutvecklare och dess anställda som skapar fantastiskt innehåll på nya marknader runt om i världen. King har en enastånde duktig bolagsledning och över 1600 fantastiskt begåvade anställda”, säger Activision Blizzards vd Bobby Kotick i ett uttalande.

Jonas Högberg

Missa inga spelnyheter eller trailers – gilla Spela på Facebook!

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB