Startsida / Inlägg

PLUS: De 10 galnaste ”Minecraft”-skapelserna

av Jonas Högberg
minecraft-plus

Missa inga spelnyheter eller trailers – gilla Spela på Facebook!


Visst – ”Minecraft” är ett spel.

Men det är framförallt en tavelduk, en snickarbänk, ett marmorblock att forma till precis vad du vill.

Bland de tio galnaste exemplen på hur folk gjort just detta hittar vi antika Rom, en fungerande skrivare och – hela Danmark.

Blockholm
Det finns gott om stadsavbildningar i ”Minecraft”. Någon har återskapat dagens Los Angeles, någon annan New York som det såg ut på 1940-talet. Men det mest intressanta projektet stod Arkitektur- och designcentrum i Sverige för när de 2013 matade in hela Stockholms landdata i ”Minecraft” och delade ut tomterna till alla som ville bidra. De medverkande fick uppdraget att bygga nya hus på sina tomter, vilket snart resulterade i staden Blockholm. Landmassan, alla öarna, samt tomtuppdelningen såg ut som det riktiga Stockholm, men husen som stod på samma plats som exempelvis Riksdagshuset, Kulturhuset och Åhléns såg helt annorlunda ut.

Den kanske mest oväntade detaljen var att Gamla stan förvandlades till ett svenskt Manhattan med stora skyskrapor. Antagligen för att tomtytorna är så små och folk helt enkelt tvingades bygga på höjden för att få ut mesta möjliga av sin upplevelse.

Westeroscraft
När folk inte återskapar verkliga städer i ”Minecraft” tar de sig an storslagna fantasiskildringar. ”Sagan om ringens” Midgård är en av dem, ”Game of thrones” Westeros är en annan. Det senare exemplet är antagligen det mest uppmärksammade världsbyggarprojektet, och det med all rätt. Här återfinns städer som King’s Landing och Winterfell, landmärken som The Wall och Casterly Rock och – det mesta däremellan egentligen. Tusentals ”Minecraft”-spelare hjälps dagligen åt att bygga ut Westeros och även om de inte är klara ännu så har sanslöst mycket blivit gjort redan. I januari i år berättade projektledaren Jacob Greencurry att hans manskap färdigställt 70 procent av kontinenten. Med tanke på det sanslösa detaljarbetet är det en smått otrolig bedrift.

Antika Rom
Historien är full av fantastiska platser och givetvis finns de återskapade i ”Minecraft”. Egyptens pyramider, Aten med alla dess tempel och så givetvis den mest ikoniska staden av dem alla: Rom. Otaliga är de som försökt avbilda antikens Rom, men den snyggaste och mest imponerande versionen är Roma Aeterna som gick i mål för bara någon månad sedan efter att två personer arbetat på projektet i tre års tid. Roma Aeterna är en sällsamt korrekt återgivning av den eviga staden så som den tros ha sett ut år 455 efter Kristus, kort innan romarrikets fall. Om du någonsin känt ett behov av att trampa runt i antikens största metropol är det här du ska sätta ner dina digitala fötter.

Edgecraft
Vad händer när ett svenskt superspel möter ett annat svenskt superspel? Gnistor, magi och – Edgecraft händer. Edgecraft är nämligen en ”Minecraft”-tolkning av parkoursimulatorn ”Mirror’s edge”. Vilket kanske inte låter som en match made in heaven, men faktum är att mixen funkar oväntat bra. Du kan givetvis inte klättra på väggar eller glida under föremål men i övrigt är Edgecraft en fantastisk hyllning till Dices vitröda förstapersonsvärld.

Sonic the Hedgehog möter ”Minecraft”
Man kan göra mycket i ”Minecraft”. Man kan till exempel göra en hinderbana med checkpoints och mäktiga trampoliner. Man skulle också kunna göra så att den ser ut som Green Hill Zone från ”Sonic the Hedgehog”. Men det vore ju ganska meningslöst – eftersom någon redan gjort allt detta.

En spelbar gitarr
Många är de som nyttjat den ”Minecraft”-specifika mineralen redstone till de mest vansinniga kreationer. Redstone kan sägas leda ström och är således en nyckelkomponent för de som vill göra invecklade elektriska saker i spelet. Vissa har lyckats konstruera enkla datorer, andra har gjort gigantiska spelbara gitarrer. Även om både ”spelbar” och ”gitarr” är fel ord. Gitarren kan nämligen bara programmeras och när väl kommandot når fram (vilket tar en stund) spelas en pianomelodi upp – eftersom det inte finns gitarrljud i ”Minecraft”.

En fungerande skrivare
Visste du att det går att göra en fungerande skrivare i ”Minecraft”? Mönstret fylls i med färger i en kista som sedan matar ut samma kubmönster ur en printerliknande maskin. En av de mest imponerande varianterna är gjord av en tolvårig pojke (!). Som om vi behövde ytterligare bevis på att världens smartaste människor dras till det här spelet som myggor dras till ljus.

”Minecraft” i ”Minecraft”
”Minecraft” har blivit bättre och bättre med åren, ständiga uppdateringar har gjort det lättare för världens alla galna vetenskapsmän att experimentera med spelet. Och ändå gjordes många av de sjukaste grejerna när spelet ännu befann sig i sin linda. Två år efter att Markus Persson gjorde ”Minecraft” tillgängligt lyckades en person göra en dator inuti blockbyggarspelet som spelade… ”Minecraft”. Eller, ja, det var givetvis betydligt simplare och visade bara upp några få ”pixlar” (som egentligen var facklor) – men det funkade. Via en spak och fyra styrknappar kunde spelaren ”hacka” bort buskar, gå omkring och till och med falla nerför ”klippor”. Det stämmer, ”Minecraft”-spelet inuti ”Minecraft” hade gravitation. Plocka upp hakan från golvet och kolla in klippet.

”Beetlejuice”-berg och dalbana
Imponerande byggnadsverk och intrikata maskiner i all ära, men ibland blir man gladast av en riktigt bra berg och dal-bana. ”Minecraft”-spelarna har byggt många häftiga åkturer genom åren, men den coolaste av dem alla är den här ”Beetlejuice”-hyllningen. Tim Burton regisserade filmen året innan han gjorde ”Batman” och det är än idag en av hans absolut knäppaste rullar (han planerar faktiskt en uppföljare just nu). ”Minecraft”-åkturen, som alltså är baserad på spökerierna i filmen, är mer psykadelisk, fartfylld och fantasifull än förlagan.

Danmark – erövrat av USA
Som Ernst-Hugo Järegård skulle ha sagt: danskjävlar! Alltid ska de vara värst. En av de absolut största ”Minecraft”-kartorna som existerar är nämligen Danmark. Hela Danmark. Varenda kvadratmeter är återskapad i ”Minecraft” i skala 1:1 av den danska geodatastyrelsen. Tanken var ursprungligen att den här kartan skulle användas i undervisningssyfte och därför såg geodatastyrelsen till att besökarna inte skulle kunna använda sig av dynamit. Tyvärr, eller tack och lov ska vi kanske säga, missade de en detalj som amerikanska gamers tog fasta på. De insåg nämligen snabbt att dynamiten visst kunde användas – så länge man detonerade den i en gruvvagn. Och som de gjorde det. Hela kvarter i Köpenhamn och många andra danska städer jämnades med marken. Ruinerna fick därefter stå värd för kubformade amerikanska flaggor. USA hade invaderat, demolerat och tagit över Danmark.

  • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
  • Nöjeschef: Nathalie Mark
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB