Startsida / Inlägg

RECENSION: ”Steamworld heist” tar upp kampen med ”Just cause 3” och ”Battlefront”

av Jonas Högberg

Missa inga spelnyheter eller trailers – gilla Spela på Facebook!


:++++:

Steamworld heist

Från 12 år
Format:

• Nintendo 3DS (179 kr)

Spela även: ”Fire emblem: Awakening” (Nintendo 3DS). ”Fire emblem”-spelen är små taktiska mästerverk där varje enhet är en utpräglad karaktär som förblir död om den huggs ner under ett uppdrag. I ”Awakening” går det att para ihop karaktärer och sedan dra nytta av deras känslor för varandra ute på fältet.

Visste du att… Image & Form Games även gjort ett tower defense-spel som utspelas i ”Steamworld”-världen – med det fyndiga namnet ”Steamworld: Tower defense”?

Just nu: Just nu: spelar vi om ”Steamworld heist” via new game plus. Då behåller man alla karaktärer man värvat, men tvingas levla upp dem på nytt.

STRATEGI Det har regnat plustecken och lyriska rubriker över ”Just cause 3”, ”Star wars: Battlefront” och ”Soma” de senaste månaderna.

Halvvägs in i december trodde jag att det var klappat och klart, att topplistan över årets svenska spel var skriven, signerad och beseglad med lack.

Men så, från ingenstans, dyker ”Steamworld heist” upp. Ett modest Nintendo 3DS-spel utvecklat av lilla Göteborgsbaserade Image & Form Games som med sin blotta charm lyckas få giganterna på svaj.

Precis som föregångaren ”Steamworld dig” utspelar sig ”Heist” i en postapokalyptisk värld befolkad av ångdrivna robotar. Det grävbaserade ”Spelunky”-upplägget har dock ersatts av omgångsbaserade strider mot rymdpirater och andra avskum.

Strider som aldrig slutar att fascinera. Att placera sig i rätt position (och därmed även planera inför fiendens kommande drag) är bara en av flera nödvändiga nycklar till framgång. Minst lika mycket tankeverksamhet måste ägnas de respektive karaktärernas olika förmågor och hur man bäst utnyttjar dem. Fiskmansboten Billy kan till exempel förflytta sig även efter att han skjutit, vilket gör honom till en perfekt hit and run-bödel – medan kapten Piper kan influera sina trupper att göra mer skada om hon står intill dem. Att försöka optimera robotarnas förmågor ute på fältet är ett prekärt pyssel, men också ett extremt tillfredställande sådant när man väl lyckas manövrera sig ur kniptångssituationer och besegra kämpiga bossar.

En betydande faktor för inlevelsen är att man – för en gång skull i denna genre – själv tvingas sikta och trycka på avtryckaren istället för att bara markera en fiende och låta spelet sköta resten. Eftersom de flesta kulor kan studsa mot väggar, tak och golv finns rum för vidlyftiga taktiska utsvävningar – speciellt när det gäller de karaktärer som man utrustat med sikten, då en streckad linje mäts ut en bit från vapnet.

Addera till allt detta en uppsjö av intressanta fiendetyper, slumpgenererade banor och ett flertal uppdragstyper – så blir plötsligt den största utmaningen att hinna ha tråkigt under ”Steamworld heists” dryga 13 speltimmar.

Image & Form Games introducerar visserligen inga nya idéer, men de visar också att det inte behövs när man klarar av att destillera det bästa från existerande spelkoncept så omsorgsfullt.

Med ångmaskinen som motor utmanar de giganter som Avalanche och Dice om titeln årets bästa svenska spel.

  • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
  • Nöjeschef: Andreas Hansson
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB