Startsida / Inlägg

Tio fanremakes som gjort spelföretagen gröna av avund

av Jonas Högberg

Tv- och datorspel har massproducerats sedan tidigt 70-tal. Det finns vid det här laget gott om klassiker som förtjänar att återupplivas med snyggare pixlar och fräschare polygoner. På senare år har det till och med blivit något av en trend att återutge blockbusters eller göra remastrade versioner av mer eller mindre gamla spel.

Rena remakes finns det dock inte lika många av. ”Bionic commando rearmed”, ”Conker: Live & reloaded” och ”The secret of Monkey Island: Special edition” är ett par stycken, medan ”Final fantasy VII” och ”Resident evil 2” sminkas om i detta nu.

Men det spelföretagen inte orkar göra fixar fansen själva. Det finns massvis med grafikförbättrande moddar till pc-spel, men också remakes där några enstaka fans slitit med att fixa en helt ny skrud åt sitt favoritspel. Vissa har inte ens nöjt sig med det utan adderat extrafunktioner eller till och med bytt genre på spelet!

Här är tio fanremakes (plus en ”remake”) som gjort spelföretagen gröna av avund.

”Resident evil 2 remake”/”Resident evil 2 reborn”

2015 var ett fantastiskt år för ”Resident evil 2”-fans. Programmeraren Rod Lima blev uppmärksammad för sitt ambitiösa enmansprojekt där han återskapade ”Resident evil 2” med Unreal Engine 3-motorn och senare under året fick vi ta del av spelutvecklarkollektivet Invader Games tappning av spelet. Båda dessa projekt är extremt imponerande och är antagligen en bidragande faktor till att Capcom påbörjade en egen remake i somras.

”Final fantasy VII: Re-imagined”/”Final fantasy VII” möter ”Little big planet”

I somras avslöjade indiespelstudion PD Design att man utvecklat ett sidoscrollande beat ’em up – med ”Final fantasy VII” som underlag. Vill du kan du testa det här.

Och när vi ändå pratar ”Final fantasy VII”: missa inte galenpannan Jamie Collivers ”remake” av rollspelet – inuti plattformsspelet ”Little big planet”.

”Metal gear remake”

Förra året bestämde sig ett gäng moddare för att försöka göra en remake av det ursprungliga ”Metal gear” (alltså spelet som släpptes till MSX, inte den sämre Nes-versionen). Man kontaktade Konami och fick spelföretagets välsignelse… i några månader. Sedan ändrade sig Konami hux flux. Onekligen tråkigt då moddarna fått sällskap av ”riktiga” spelutvecklare och lyckats övertala David Hayter, mannen som gör Solid Snakes röst, att ställa upp.

”Chrono trigger: Resurrection”

Nathan Lazur hade en dröm: att återskapa tio scener från rollspelsklassikern ”Chrono trigger” i 3d. Tyvärr blev det aldrig något av ”Chrono trigger: Resurrection”. Några månader innan spelet skulle släppas 2004 satte Square Enix advokater stopp för projektet. Då hade Lazur och hans lilla team pysslat med spelet från och till i olika versioner i fem års tid.

”Doom the roguelike”

Går det att göra ”Doom” hårdare än vad det redan är? Ja, om man förvandlar förstapersonsskjutaren till en roguelike, så klart. Kornel Kisielewicz häftiga hyllning kan du testa själv här.

”Skywind”

”Skywind” är ett försök att återskapa ”The elder scrolls III: Morrowind” med spelmotorn från ”The elder scrolls V: Skyrim”. Spelet är långt ifrån klart, men ser redan väldigt imponerande ut.

”Goldeneye: Source”

Visste du att en av de mest populära ”Half-life 2”-moddarna som finns är en remake av multiplayerläget i ”Goldeneye 007”? Du kan alltså spela en förbättrad version av Nintendo 64-klassikern gratis på din dator. Tycker du att det låter som århundradets deal ska du ta dina kompisar i örat och knuffa in dem här omedelbums.

”Another metroid 2 remake”

”Metroid 2” är antagligen det mest underskattade ”Metroid”-spelet i serien – eftersom det släpptes till Game Boy och är svartvitt. Det är dock något som den här fantastiska remaken åtgärdat. Skaparen DoctorM64 har redan återskapat större delen av spelet samtidigt som hen adderat nytt material. Stämningen är ”Super metroid”-inspirerad, gameplaymässigt liknar det ”Metroid: Zero mission”. Och ja, utförandet är så bra att Nintendo lika gärna skulle kunna ge ut ”Another metroid 2 remake” som sin egen officiella remake.

Black mesa source

Många har redan spelat ”Black mesa”, Source-modden som målar om det ursprungliga ”Half-life” med uppföljarens spelmotor. Valve gillade modden så mycket att de tillät utvecklarna att lägga upp en stand alone-version på Steam och i somras släpptes den. Ännu finns inte den avslutande Xen-delen, men det är förhoppningsvis bara en fråga om tid innan den dyker upp. ”Half-life” är fortfarande ett fantastiskt spel, och det bästa sättet att uppleva Gordon Freemans första äventyr idag är tveklöst genom ”Black mesa”.

  • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
  • Nöjeschef: Andreas Hansson
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB