Startsida / Inlägg

Tio spelare som gör det omöjliga

av Jonas Högberg
kayane

Missa inga spelnyheter eller trailers – gilla Spela på Facebook!


Mad skills. Många gamers påstår att de har det, men bara en bråkdel talar sanning. Insatserna som krävs för att träna upp gudabenådade reflexer och övermänskligt flinka fingrar är minst sagt höga. Det handlar om stor ansträngning, oceaner av tid, ett jävlar anamma bortom fattningsförmågan – och möjligtvis även en viss fallenhet för sysslan. De som kan dansa över tangentborden och trolla med handkontrollerna är därför värda all respekt i världen. Här är tio av dem: tio personer som gör det omöjliga, som slår världsrekord, som utför rena cirkustrick, som presterar på en nivå du trodde var ouppnåelig.

mmberg duckar en kula genom att kasta sitt gevär på den

Counter strike

”Counter-strike”-spelaren mmberg har antagligen tur som en tok här, men det ser helt sinnessjukt coolt ut när han i desperation (?) kastar sitt gevär mot en anfallande motståndare och får se en kula studsa mot vapnet. Eller, tja, det stämmer inte riktigt. Mmberg blir antagligen träffad av kulan. I ”Counter-strike” fortsätter nämligen kulor rakt igenom vapen, men med mindre kraft än tidigare eftersom de saktats ner när de passerat igenom något. Hur som helst överlevde mmberg och kunde skjuta ner motståndaren med sin pistol. Se klippet i sin helhet här.

darbian slår världsrekord i ”Super Mario bros”

Speed running är ett av de mest populära sätten att hävda sig i tv-spel, och det sätts nya rekord i ”Super Mario bros” med jämna mellanrum. Ändå är det något speciellt med darbians rekord, som sattes i oktober 2015. På darbians Twitch-sida finns nämligen en stream från rekordtillfället där vi även får följa speed running-expertens hjärtslag via en pulsmätare. Mot slutet är pulsen uppe i 150 och han förstår knappt själv vad han lyckats med.

Daigo står för årtusendets spelögonblick

Klassikernas klassiker. Än idag är det svårt att hitta ett gaming-ögonblick som kan mäta sig med Daigo Umeharas otroliga comeback mot Justin Wong i ”Street fighter III: 3rd strike”. Daigo har bara en pixel kvar på sin hälsomätare när Wong sätter igång en tornado av kolibrisparkar med Chun-Li. Daigo kan omöjligen överleva attacken om han blockerar (då tar man nämligen lite skada av specialattacker). Däremot kan han parera alla slag (en teknik i ”Street fighter III” som garanterar ett hundraprocentigt skydd om man trycker framåt på kontrollen i exakt samma ögonblick som en motståndarattack träffar en). Det enda problemet med den här tekniken är att den är sinnessjukt svår att bemästra. Men Daigo får det att verka enkelt. Legendaren parerar 15 sparkar i följd och kontrar med sin egen specialare. En samlad publik flippar ut fullständigt – och spelhistoriens häftigaste ögonblick är fött.

Srfwe varvar ”Dark souls” med fötterna

Det finns otaliga galningar som klarat svinsvåra ”Dark souls” på de mest bisarra sätt. Men det här är nog ändå min favorit: taiwanesen Srwfe (klippet hävdar att han är kines, men i sin Twitch-profil säger han sig vara taiwanes) som styr en arkadkontroll med fötterna. Srwfe gör det dock inte för att han kan, utan för att han måste. Han har nämligen inga händer.

gbbearzly varvar ”Dark souls” med bongotrummor

Srwfe är alltså ingen ”galning” per se. Detsamma kan man dock inte säga om gbbearzly. Han har nämligen varvat ”Dark souls” – med bongotrummorna från ”Donkey Konga”. Det stämmer: gbbearzly har mappat om kontrollen så att han kan spöa bossduon Ornstein & Smough med lite sköna beats som assistans.

GuitarHeroPhenom ödelägger Through the fire and flames i ”Guitar hero III”

Dragonforce-låten ”Through the fire and flames” anses vara den absolut svåraste som någonsin medverkat i ett ”Guitar hero”-spel. Den är så omänskligt komplicerad att inte ens bandets egna medlemmar klarar att spela den på svårighetsgraden expert – de har faktiskt inte ens kommit förbi introt. Endast sex personer har klarat en fc (full combo, alla noter träffade). Danny Johnson, även känd som Guitarherophenom, har dock gjort det 27 gånger, och innehar dessutom poängrekordet. Att se honom spela låten är att bevittna en sann virtuos.

Stun_gravy förvandlar ”Battlefield 3” till en Michael Bay-film

Det finns stunts – och så finns det stunts. När ”Battlefield 3”-spelaren Stun_gravy visar sig på styva linan gör han det med tungan rätt i mun. Här katapulterar han sig ut ur sitt jetplan, skjuter motståndaren med en bazooka i luften och landar i sin cockpit igen sekunden senare. Stark tappa hakan-varning utfärdas!

Kayane spöar dudes i ”Soul calibur V” med ryggen vänd mot tv:n

Fightingspelsdrottningen Marie-Laure Norindr, mer känd som Kayane, är grymt bra på ”Soul calibur V”. Så bra att hon på Paris Manga-eventet 2013 tog sig an utmanare i uppvisningsmatcher med ryggen vänd mot tv:n. Kayane lyssnade till spelkaraktärernas stön och skrik och läste av publikens ansiktsdrag för att vinna sina matcher. Oerhört imponerande – men så har också Kayane elittävlat i fightingspel sedan hon var nio (!) år gammal.

Fatalis varvar ”The elder scrolls III: Morrowind” på drygt tre minuter

Enorma rollspelet ”The elder scrolls III: Morrowind” tar vanligtvis tar 40–50 timmar att klara. Men världsrekordet ligger på 3:14. Nej, inte tre timmar och 14 minuter – tre minuter och 14 sekunder. Rekordhållaren Fatalis använder sig inte av några utomstående verktyg, men utnyttjar en glitch samtidigt som han använder sig av Hulk-hoppningstrollformeln Icarian Flight för att ta sig till slutbossen.

Microblizz spelar ”Tetris” i överljudshastighet

”Tetris” är ett av de mest populära tv-spelen genom tiderna. Och fortfarande sätts det nya världsrekord i blockpusslaren. Tidigare i år satte Microblizz nytt rekord i spelläget 40 Line Race – och om tiden kanske inte säger så mycket för oss som inte är insatta i ”Tetris” så säger hastigheten desto mer. Klippet du ser ovan är inte uppsnabbat – Microblizz är verkligen så här kvick i verkligheten.

  • Tjänstgörande nöjesredaktör: Malin Wandrell
  • Nöjeschef: Andreas Hansson
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB