Startsida / Inlägg

”Minecraft II” var ingen riktig julklapp, däremot ett skamlöst bedrägeri

av Jonas Högberg
minecraft pocket edition

Missa inga spelnyheter eller trailers – gilla Spela på Facebook!


Ett nytt ”Minecraft”?

Iphone-användare fick sig en angenäm överraskning när de tittade in i App Store kring jul.

Men när de väl köpt ”Minecraft: Pocket edition 2” vändes de glada leendena upp och ner.

Det är tyvärr ingen ovanlighet att bedragare försöker slå mynt av populära spel och lansera kloner och ”uppföljare” på App Store och Google Play. De båda app-butikerna fylls trots allt stadigt på med tusentals nya appar varje vecka, och varken Google eller Apple tycks ha möjlighet att granska alla spel.

Men nog kan man tycka att någon borde stoppat ”Minecraft: Pocket edition 2” innan det slog sig in på fjärdeplatsen för prissatta appar i USA.

Enligt Eurogamer utgav sig appen för att vara ”Minecraft II”. I beskrivningen stod det att läsa att spelet ”tar brytandet och placerandet av block till en helt ny nivå av förträfflighet och unikhet”.

I själva verket var ”Minecraft: Pocket edition 2” ett märkligt spel där spelaren ska skydda Scorpion från ”Mortal kombat”-spelen från zombieattacker. Eurogamers skribent hävdar att det dessutom kraschade hans Iphone efter några minuters spelande.

Utgivaren till spelet var givetvis inte Mojang, men personen ifråga ville av förklarliga skäl inte skylta med sitt eget namn heller. Istället har bedragaren valt att kalla sig ”Scott Cawthorn” för att kunna dra nytta av den verklige spelutvecklaren Scott Cawthons namn. Cawthon är skaparen bakom de populära skräckspelen ”Five nights at Freddy’s”. Föga förvånande har ”Scott Cawthorn” även publicerat fejkade spel med ”Five nights at Freddy’s”-titlar på App Store.

Eurogamer tror att bedragaren i själva verket heter Viktor Todorov eftersom det namnet dyker upp i ”Minecraft: Pocket edition 2” för att informera spelaren om vem som innehar upphovsrätten till spelet.

De som lurats att köpa appen är upprörda och ledsna och vill ha sina pengar tillbaka.

När Eurogamer kontaktar Mojang visar det sig att spelstudion redan känner till det fejkade spelet.

– Det är fantastiskt att ”Minecraft” inspirerar människor att skapa otroliga saker, men när en produkt försöker lura vår community eller utnyttja deras entusiasm för spelet så är det vår skyldighet att ingripa, säger kommunikationschefen Owen Hill.

Ett löfte som nu infriats. Någon gång mellan torsdagen och fredagen togs spelet bort från App Store och någon utgivare med namnet ”Scott Cawthorn” står inte längre att finna.

  • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
  • Nöjeschef: Andreas Hansson
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB