Startsida / Inlägg

Oculus Rift prissatt – vr-revolutionen kommer skjuta hål i din plånbok

av Jonas Högberg
oculus rift

Missa inga spelnyheter eller trailers – gilla Spela på Facebook!


Virtual reality-headsetet Oculus Rift släpps den 28 mars.

Priset?

Nätta 699 euro – vilket är nästan dubbelt så mycket som Oculus-grundaren Palmer Luckey siktade på ursprungligen.

Virtual reality spås få sitt stora genombrott i år, mycket tack vare släppet av Facebook-ägda teknikföretaget Oculus hajpade headset Oculus Rift.

Men frågan är hur stort genomslaget kan komma att bli nu när prislappen landat på drygt 6500 kr, exklusive frakt. Samtidigt krävs en ganska bra dator för att kunna använda headsetet.

Oculus-grundaren Palmer Luckey avslöjade priset och släppdatumet (28 mars) under onsdagen och blev omedelbart överröst med upprörda kommentarer och frågor på både Reddit och Twitter.

Det höga priset har förvånat många, speciellt då Luckey i september sade sig vilja prissätta headsetet kring 200-400 dollar i USA (vilket nu har blivit 600 dollar plus moms).

På Reddit erbjuder Luckey en ursäkt och förklarar att han med det citatet ville kontrastera ett tidigare uttalande när han sa att Oculus Rift-upplevelsen skulle kosta 1500 dollar. Den siffran inkluderade dock en dator med de nödvändiga specifikationerna, som tar upp merparten av summan. Luckey menade att vissa medier underlåtit att skriva att datorn var en del av den summan, och sökte att erbjuda en specifik siffra för headsetet utan att ha tillräckligt på fötterna.

Luckey poängterar också att det är tekniken i Oculus Rift som driver upp priset, och inte de kringprodukter som medföljer.

– Jag vill att det ska vara kristallklart att vi inte tjänar några pengar på Rift. Xbox One-kontrollen kostar oss nästan ingenting att bifoga, och folk kan lätt sälja den vidare med vinst. Många vill att vi ska sälja en version utan några ”oanvändbara extrasaker” som bärväska, medföljande spel och så vidare, men sanningen är att de inte höjer priset särskilt mycket.

Oculus Rift släpps i 28 länder, varav ett av dem är Sverige. Förhandsbokar du via Oculus hemsida får du även en köplats för att kunna köpa den speciella Touch-kontrollen som ska släppas senare i år. Oculus Rift-paketet inkluderar, förutom headsetet och nödvändiga sladdar, en Xbox One-kontroll, en fjärrkontroll och de båda spelen ”Eve: Valkyrie” och ”Lucky’s tale”.

För att kunna använda Oculus Rift behöver din dator de här specifikationerna:

Grafikkort: Nvidia GTX 970 / AMD R9 290, motsvarande eller bättre

Processor: Intel i5-4590, motsvarande eller bättre

Minne: 8GB+ ram

Output: Hdmi 1.3 video-output

Input: 3x usb 3.0-portar plus 1x usb 2.0-port

Operativsystem: Windows 7 SP1 64 bit eller nyare

  • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
  • Nöjeschef: Andreas Hansson
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB