Startsida / Inlägg

”Star wars”-rollspelet läggs ner – efter fansens hån

av Alfred Holmgren
episode devin

Missa inga spelnyheter eller trailers – gilla Spela på Facebook!


Det blir inget nytt sandlåde-rpg med ”Star wars”-tema.

Åtminstone inte som utvecklats av 20-årige Devin Tripp.

Efter bara en vecka har han nämligen kastat in handduken – och avbrutit årets hittills märkligaste Kickstarter-kampanj.

Det var förra lördagen som unge herr Tripp sjösatte sin minst sagt storslagna vision: ett spel där man är ”en jedi utan gränser, och kan utforska galaxen helt fritt”. Enligt Eurogamer var tanken att resultatet skulle bli ett rollspel som slår folk med häpnad på samma sätt som ”Fallout 4” och ”The witcher 3”.

Det fanns bara ett problem. Eller rättare sagt oändliga mängder av dem.

Tripp, som påstår sig vara en erfaren affärsmän trots sina ringa 20 år, hade nämligen inte tänkt på att ”Star wars” är ett varumärke som ägs av Disney, och som det inte är fritt fram att slå mynt av för vem som helst. Han har dessutom aldrig utvecklat ett spel förut, vilket kan förklara varför han beräknade att detta sanslöst ambitiösa projekt skulle kosta så lite som 200 000 dollar. (För att sätta siffran i perspektiv kostade ”The witcher 3” 46 miljoner dollar att utveckla, och ytterligare 35 miljoner att marknadsföra.)

Devin Tripp fick dessutom utstå spelarnas hån för sin slarvigt formulerade säljpitch på Kickstarter. Bland annat kunde man läsa om en karaktär som kallades ”obi one kinobi”, och felstavade meningar om hur Tripp – eftersom han själv inte är någon spelskapare – skulle överlåta utvecklingen till rutinerade proffs.

Dessutom ville han inte utfärda några löften till spelets backare – tvärtemot Kickstarter-praxis. De som bidrog med 60 dollar skulle bara kanske få spelet ”ett par dagar före releasen”.

Av någon anledning var dock inte denna grandiosa plan så vattentät som Devin Tripp hoppats. Nu har nämligen kampanjen ställts in – efter att 118 backare hunnit bidra med 18 325 dollar. Tripp själv passade samtidigt på att leverera ett brandtal som inte direkt gör mycket för att begrava misstankarna om att det hela bara var ett enda stort – om än juridiskt riskabelt – skämt.

– Jag avbryter kampanjen eftersom jag har väldigt mycket respekt för Disney, och jag vill inte att det här ska bli för stort. Jag älskar alla deras ”Pirates of the Caribbean”-filmer. Jag ville alltid vara kapten Jack, men jag tycker att herr Depp är för bra för att ersättas. Jag är övertygad om att ett spel i stil med det jag beskrev kommer att skapas av Disney/EA/Lucasfilm/Bioware eller någon annan någon gång i framtiden.

  • Tjänstgörande nöjesredaktör: Malin Wandrell
  • Nöjeschef: Andreas Hansson
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB